Op zoek naar het element

OP ZOEK NAAR HET ELEMENT

De Taoïstische 5 elementen leer is een veelzijdige, beeldende, creatieve, vrij invoelbare, praktische theorie die je overal voor kunt gebruiken; voor voedingsleer, huis inrichting, tuinieren, gezondheid advies, het ontrafelen van persoonlijkheidskenmerken, schilderkunst, dans, muziek. Alles kun je vanuit de 5 elementen bekijken en je kunt ze overal als een hulpmiddel gebruiken bij het zoeken naar een evenwichtig geheel en dieper impact.

Bij Hands On Tao leren we de 5 elementen leer vooral te gebruiken en te begrijpen vanuit de psychologische en spirituele kant. Het wordt bij ons vooral gebruikt bij het begeleiden van emotionele processen.

De mes snijdt dan aan twee kanten. Door op deze manier in de praktijk met de 5 elementen bezig te zijn wordt er diep begrip voor de theorie ontwikkeld. Door tijdens de behandeling te focussen op de 5 elementen wordt er op zijn beurt diep begrip voor de cliënt ontwikkeld. Het is werken op het niveau van hartscontact, vanuit aanwezigheid in de Hara.

TRANSFORMATIE VAN EMOTIES

Binnen Hands On Tao maken we bij het begeleiden van emotionele processen gebruik van de “theorie van transformatie van emoties volgens de 5 elementen”.
Deze theorie heb ik in de praktijk, werkend als shiatsutherapeut en stoelmasseur, vanuit de 5 elementenleer ontwikkeld. De theorie gaat als volgt:

  • Bij elk element horen (1) innerlijke kwaliteiten (2) deugden en (3) emoties
  • Als een innerlijke kwaliteit stroomt uit het zich als een deugd
  • Als een innerlijke kwaliteit stagneert uit het zich als een emotie

Als voorbeeld element Hout. Hout heeft als kwaliteit assertiviteit. Als assertiviteit stroomt uit het zich als flexibiliteit en geduld. Als assertiviteit stagneert uit het zich als boosheid en irritatie.

Om boosheid en irritatie te helpen verwerken kunnen we ruimte geven aan assertiviteit om te stromen. Als assertiviteit weer stroomt, transformeren boosheid en irritatie zich in flexibiliteit en geduld.

ALLE INFORMATIE IS WELKOM

Met behulp van de 5 elementen diagnostiek kunnen we begrijpen en beschrijven en onderzoeken hoe de innerlijke wereld er uitziet en hoe het een en ander op elkaar inhaakt.

Om met de 5 elementen te werken hoeven we niet persé psychotherapeutische gesprekken met de cliënten te voeren. Als wij ons eenmaal op de 5 elementen concentreren is alle informatie welkom: we vertalen immers alles wat er gebeurt en alles wat we zien of horen in 5 elementen. Er is een zwart verschijnsel over het gelaat zichtbaar: aha! Water! De klachten worden in het voorjaar erger: Hout. Overmatig zin in zoet? Aarde. Onderrugpijn: natuurlijk Water. Spanning van de nek-schouderlijn en daarmee stresshoofdpijn: Hout. Ademhaling gaat moelijk: Metaal. Piekeren, piekeren, piekeren. Aarde. Welke buikzone is het pijnlijkst? Welke meridiaan vraagt om aandacht?

Alle mogelijke informatie gebruiken we om er achter te komen hoe de innerlijke wereld van de cliënt in elkaar zit. Waar zit het kernprobleem? Welke kwaliteit stagneert er en wat heeft dat voor gevolgen voor de rest? Waar kun je een prikkel geven om het zelfhelende kracht aan te spreken om de cirkel van de 5 elementen in beweging zetten? Als doel het verwerken van stagnerende emoties zodat de innerlijke kwaliteiten gaan stromen en de emoties transformeren tot deugden.

EEN ELEMENT VERSTERKEN

Als we er achterkomen welk element het meest ondersteuning vraagt, kunnen we gebruik gaan maken van de 6 aanrakingen en emotioneel lichaamswerk om het element te steunen.

Bij elk element hoort een manier van aanraken en een manier van behandelen. Door onze aanraking en onze behandeling kunnen we de innerlijke kwaliteiten aanspreken. Door een van de elementen met onze behandeling aan te spreken komt er een kettingreactie op gang die resulteert in een nieuw balans en nieuwe mogelijkheden.

AANPASSEN AAN DE BEHOEFTE

De keuze voor het element dat gesteund gaat worden wordt tijdens de behandeling gemaakt, niet er voor.
De behandelaar volgt zijn handen en laat de behoefte van de cliënt de handelingen bepalen. Wat voor een aanraking valt goed? Waar kan de cliënt zich het beste aan overgeven? Stevig, zacht, rustig, bewegend, knedend, trappelend, aaiend, drukkend, strekkend. Stap voor stap wordt de behandeling en de aanraking aangepast aan de behoefte en de conditie van de cliënt. Ondertussen volgt de behandelaar zijn eigen handelingen en laat zich zelf inspireren door dat wat er gebeurt. Oh, blijkbaar vraagt Aarde aandacht; zal ik naar de Miltmeridiaan gaan? Of toch niet. Het voelt beter om toch hier bij het hoofd te blijven. Punt Milt 8 vasthouden. Contact met de grote hersenen. Nog een tijdje vasthouden. Aan de cliënt vragen: wat gebeurt er? Hoe voelt het? De cliënt voelt verdriet opkomen. Laat het gaan! Laat het huilen komen! Opluchting. Ontspanning. En zo gaat het voort.

DE INFORMATIE VALT OP ZIJN PLEK

De behandeling ontstaat terwijl het gegeven wordt. De informatie die van te voren verzameld is valt op zijn plek terwijl de 5 elementen diagnose steeds duidelijker wordt.
Voorbeelden van 5 elementen diagnoses: Aarde valt Water aan (=het piekeren knaagt aan zelfvertrouwen). Hout beledigt Metaal (=boosheid slaat naar binnen). Water controleert Vuur niet (=angst maakt emotioneel labiel). Door diep contact te maken met de cliënt en door onze eigen behandeling te volgen en te analyseren krijgen we zicht op de diagnose. De diagnose heeft geen waarde op zich zelf, maar helpt ons om in te voelen wat er in de diepte bij de cliënt speelt zodat we de juiste ondersteuning kunnen geven.

MEER WETEN, MEER LEREN

Wil je hier meer over weten? Wil je leren werken met de 5 elementen? Kom dan een training in 5 elementen werk volgen in Wageningen! Je vindt informatie bij: https://handsontao.nl/5-elementen-leer/

Of wil je liever online werken? Er is ook een online training in de 6 aanrakingen, lees meer bij: https://handsontao.nl/6-aanrakingen-online/

JAANA

Ps. Op 22 april en op 13 mei 2023 geef ik als voorbereiding op de 5 elementen training 2 gratis lezingen waar iedereen welkom is om aan deel te nemen. Lees meer en meld je aan via: https://handsontao.nl/op-zoek-naar-het-element/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.