EEN ZESDAAGSE TRAINING IN 5 ELEMENTEN WERK; VOOR STOELMASSEURS, MASSEURS EN SHIATSU BEHANDELAARS

emoties transformeren met shiatsu aanraking

Als wij binnen Hands On Tao tijdens onze shiatsu(stoelmassage) behandelingen ons specifiek willen focussen op emoties en innerlijke processen werken wij met de 5 elementen. We hebben een speciale werkmethodiek ervoor waarbij we gebruik maken van de 6 aanrakingen, 5 elementen lichaamswerk, 5 elementen diagnostiek en 5 elementen psychologie.

Met het 5 elementen werk ondersteunen we onszelf en onze cliënten op het emotionele niveau. Door deze manier van werken verzachten de emoties en transformeren ze in eronder liggende kwaliteiten. De geest ontspant en daarmee ook het lijf. De deur opent wellicht naar een dieper inzicht…. deze manier van werken is een onderzoek vol met verrassende ontdekkingen.

Ben je een shiatsu behandelaar, stoelmasseur, masseur of lichaamswerker? Deze training zal je behandelingen verrijken en verdiepen en je handvaten geven die je mogelijkheden verbreden.

DE 6 AANRAKINGEN ALS BASIS

De methodiek “De 6 aanrakingen” is de basis van waaruit we vertrekken. Het is een toepassing van shiatsu die in al haar eenvoud onverwacht krachtig doorwerkt. In combinatie met 5 elementen diagnostiek, lichaamswerk en inzichten vanuit 5 elementen psychologie kunnen we mensen diepgaande ondersteuning en inzichten bieden bij verschillende innerlijke processen.

We werken met de taoïstische elementen Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Het basisprincipe bij het 5 elementen werk is dat een emotie een uiting is van een ‘stagnerend’ element. Als het element dat bij de emotie hoort weer gaat ‘stromen’ transformeert de emotie in de eronder liggende kwaliteit.

  • Piekeren transformeert in Aanwezigheid
  • Verdriet transformeert in Mystieke stilte
  • Angst transformeert in Zelfverzekerdheid
  • Woede transformeert in Assertiviteit
  • Schrik en hysterie transformeren in Openheid

WAAR GAAT HET OM? JAANA VERTELT

“Shiatsu zie ik niet zo zeer als een ‘geneeswijze’, meer als een ‘leefwijze’. Een shiatsubehandelaar, zoals ik het zie en zoals ik het aan anderen wil leren, is niet gefocused op het genezen van klachten of oplosssen van problemen. We zijn in elk geval op geen enkele manier een vervanging van de reguliere geneeswijze. Een shiatsubehandelaar is op een heel ander vlak bezig.”

“Het is lichaamsbewustzijn waar shiatsu in eerste plaats voor mij over gaat. Een shiatsubehandeling helpt je om je eigen lijf te voelen, om naar je eigen lijf te luisteren. Het helpt je om je lijf te laten stromen, om te genieten van je lijf, genieten van het feit dat je leeft. Shiatsu is een ode aan het lijf en ode aan het leven.”

“Een shiatsubehandeling is troostend en ondersteunend, zowel voor lichaam als geest. Het kan puur wellness en ontspanning zijn, of het kan gericht zijn op de ongemakken van het lijf, maar op zijn best is het, wat mij betreft, gericht op het ondersteunen van innerlijke processen.”

HET RAKEN VAN HET ECHTE

De samenhang van lichaam en geest. Daar gaat het vooral om in shiatsu. Hoe kun je via je lijf jezelf beter leren kennen? Hoe kun je beter voor jezelf leren zorgen? Hoe kan het lijf je vertellen wat de beste volgende stap is? Hiervoor gebruiken we bij Hands On Tao het 5 elementen werk

In de basis gaat het 5 elementen werk om accepteren van dat wat er is. Niet weglopen voor de feiten. Zien wat er is. Voelen wat er is. Begrijpen wat er is. En van daaruit openen voor nieuwe mogelijkheden.

In het ultieme geval kun je als behandelaar op een onbewaakt moment in de behandeling “Het Echte” raken. Dat wat altijd verborgen blijft, wat kwetsbaar is, wat aan de wortel van al het ongemak en twijfel zit. Al is het maar een klein momentje, dat je het echte mag raken, toch zal het een onuitwisbare indruk maken. Zowel bij degene die de behandeling krijgt als degene die het geeft. Dat is de kern van shiatsu en zeker van het 5 elementen werk. Daar doen we het voor bij Hands on Tao. Het mogen raken van het echte.

ACHTERGRONDEN

De 6 verschillende aanrakingen volgens de 5 elementen vormen de basis van 5 elementen werk. Ze zijn geïnspireerd door de Engelse shiatsutherapeut Bill Palmer en zijn “six forms of touch”, maar zijn toch iets anders.

Elk van de 6 aanrakingen staat voor 1 element van de 5 elementen van Traditionele Chinese Geneeswijze (element Vuur heeft twee aanrakingen, vandaar 6). Elk element staat weer o.a. voor een bepaalde emotie. Emoties zijn “onafgemaakte bewegingen” en in het lichaam voelbaar als energetische blokkades. Door de aanraking aan te passen aan dat wat er in het lichaam voelbaar is, wordt ruimte gemaakt voor energie om te stromen.

NET ALS REIKI OF JUIST ALS SPORTMASSAGE

Voorbeelden: Het Water element vraagt om ondersteunende aanraking en “handoplegging”, zoals in Reiki. Het Hout element vraagt om een stevige, bewegende aanraking; dat lijkt weer op sportmassage. Het Vuur element vraagt om zachte, liefdevolle aanraking; om intuïtieve massage.

5 ELEMENTEN IN DE PRAKTIJK BELEVEN

Deze training vergroot je inzicht in emotionele processen en verbreedt je mogelijkheden om mensen te begeleiden. Je leert de theorie van de 5 elementen kennen op een praktische en toegankelijke manier.

We doen veel oefeningen waarmee je het geleerde van binnenuit kunt beleven en waarmee je ook je eigen emotioneel processen mee zult nemen.

Tijdens deze training werken we op een massagestoel, massagemat en/of massagetafel, door de kleding heen. Bij sommige onderdelen werken we allemaal op een massagestoel. Andere momenten werken we op een stoel, een mat of een tafel. Het is een keuze die de student zelf mag maken. Het is een doorlopend onderzoek.

WAT ZEGGEN DE LEERLINGEN

Jouw positieve kijk op de elementen, op hun talenten en kwaliteiten en je vermogen om de diepere samenhang vanuit hun liefdevolle taak eenvoudig over te brengen, geeft mij een kapstok waar ik ook al het andere aan kan ophangen. Zo wordt het voor mij logisch en zie ik de grotere ordening. Ik wil je diep van mijn hart bedanken voor je fijne lessen!
– Susanne Wollin

Dankjewel voor de fijne training. De aanrakingen deden me veel. De meester in mijzelf ontmoeten, zo voelde het.
– Evelien Berghuis, Back to Balance

HET PROGRAMMA

De training “Praktische 5 elementen leer” bestaat uit totaal 6 lesdagen.

Dag 1: De 6 aanrakingen en de associaties
Dag 2: 5 elementen diagnostiek en PTL
Dag 3: Lichaamswerk en behandeling Aarde, Metaal, Water
Dag 4: Lichaamswerk en behandeling Hout en Vuur
Dag 5: 5 elementen psychologie en de 5 elementen cirkel
Dag 6: PTL in de praktijk

Elke les bestaat uit:

  • werken aan je eigen processen met oefeningen en massages
  • leren van theorie die meteen praktisch toegepast wordt
  • oefenen met elkaar

STUDIEBELASTING

Studiebelasting bestaat naast de lesdagen uit oefenen, zelfstudie en het opbouwen van een portfolio met 10 behandelverslagen vanuit de praktijk.

Het oefenen bestaat uit samenwerken in oefengroepjes en uit het ‘gewoon’ oefenen met anderen. Theoriestudie wordt ondersteunt met een online pakket. Voor het opbouwen en inleveren van een portfolio krijg je ruim de tijd.

CERTIFICAAT

Voor het krijgen van een certificaat volg je alle lessen, maak je alle online opdrachten en lever je een portfolio in met 10 behandelverslagen. Je start met het opbouwen van het portfolio na de laatste les.

ACCREDITATIES

Deze training is bij KTNO geaccrediteerd voor 10 EC (280 uur).
Bij ZHONG in categorie 1 voor 36 uren.
SVN en sommige andere verenigingen accepteren onze bijscholingen sowieso.
Vraag zelf na hoe het zit bij je eigen beroepsvereniging! Als het nodig is, is het mogelijk om een extra accreditatie aan te vragen.

ONDERDEEL VAN

Deze training is een van de 5 onderdelen van waaruit onze Shiatsu Stoelmassage opleiding bestaat. Als je ook de overige 4 onderdelen volgt heb je het diploma Shiatsu Stoelmasseur PLUS gehaald en kun je door naar de rest van onze therapeuten opleiding.

DATA, TIJDEN EN LOKATIE

20 en 21 mei
3 en 4 juni
17 juni
1 juli 2023

Lesdagen van 10.30 tot 17.00 uur

Portfolio inleveren voor: 15 augustus 2023 of voor 9 februari 2024

Lokatie: KenKon, Nieuwe Kanaal 11 in Wageningen

Docent: Jaana Siltasalmi.

JE INVESTERING

€750,-

Waarvan €75,- inschrijfgeld en de rest voor start in 1 keer €675,- of vanaf start in 3 termijnen van €225,- 

(Als je je bij ons voor meerdere trainingen inschrijft en in termijnen betaalt, worden de termijnen aan elkaar gekoppeld zodat je nooit meer dan 1 termijn per maand betaalt.)

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een gratis 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze training je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een afspraak te maken.