DE 6 AANRAKINGEN ONLINE; VOOR STOELMASSEURS EN SHIATSU BEHANDELAARS

de kracht van eenvoud: laat je raken door de wijsheid van de 5 elementen

Tijdens deze interactieve en praktijkgerichte online training  voor stoelmasseurs en shiatsu behandelaars leer je emoties te verwerken en te transformeren met behulp van shiatsu. Deze training zal je (stoelmassage)behandelingen verrijken en verdiepen en je handvaten geven die je mogelijkheden verbreden.

We werken bij de 6 aanrakingen met shiatsu en met de 5 elementen vanuit Taoïsme. Elk element (Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur) heeft een eigen soort aanraking, Vuur element heeft er twee.

Met de 6 aanrakingen ga je behandelingen geven die mensen specifiek ondersteunen op emotioneel niveau. Emoties verzachten en transformeren in eronder liggende kwaliteiten. De geest ontspant en daarmee ook het lijf.

  • Piekeren transformeert in Aanwezigheid
  • Verdriet transformeert in Mystieke stilte
  • Angst transformeert in Zelfverzekerdheid
  • Woede transformeert in Assertiviteit
  • Schrik en hysterie transformeren in Openheid

Dit is een manier van werken die in al zijn eenvoud onverwacht krachtig doorwerkt.

Vergelijk het met het zacht aaien over de rug van een geschrokken kind.
Het snikken bedaart, de ademhaling komt weer tot rust en voor je het weet is het kind weer vrolijk aan het spelen. Schrik is getransformeerd in openheid.
Zo vraagt elke emotie een ander soort aanraking om tot rust te komen.

HOE IS HET ONTSTAAN? JAANA VERTELT

“Een van mijn mooiste trainingen is “De 6 aanrakingen”. Het is ontstaan vrij aan het begin van mijn opleidersschap. Ergens 20 jaar geleden.”

“Ik werkte als stoelmasseur en ontdekte dat als mensen emotioneel waren terwijl ze in de stoel gingen zitten ik heel anders ging werken dan normaal. Mijn handelingen bleven eenvoudiger, diepgaander, herhalender.”

“Na een tijd begon ik een patroon te ontdekken….. (dat is het voordeel van tientallen mensen per dag in je stoel te hebben zitten; je begint patronen te herkennen). Ik merkte op dat afhankelijk van de emotie die er speelde (boosheid, schrik, verdriet, piekeren, onzekerheid, angst) mijn aanrakingen anders waren. Bij piekeren was ik anders bezig dan bij schrik. Bij angst anders dan bij boosheid. Aan de manier van werken kon ik zien welke emotie er speelde.”

“Ik merkte dat mensen snel rustig werden als ik zo werkte. Ze genoten van de behandeling terwijl als ik ‘normaal’ bleef werken als iemand emotioneel was, er weerstand ontstond. Door mijn aanrakingen werden de emoties als het ware erkend en ruimte gegeven zonder dat de persoon perse nog emotioneler hoefde te worden of het er over hoefde te hebben. Mensen vonden het heerlijk en waren zonder uitzondering blij en opgelucht. De emotie werd verzacht en via het lijf verwerkt. De 6 aanrakingen waren geboren!”

“Ik maakte een workshop waarin ik de 5 elementen koppelde aan de 6 aanrakingen. Een workshop met een tweeledig doel: als eerste het leren kennen van de 5 elementen en als tweede ermee in de praktijk ook meteen iets mee doen.  Het werd een van mijn populairste workshops. Honderden mensen hebben het gevolgd en velen zijn erdoor geinspireerd om heel anders te gaan werken dan tot dan toe. Nu kun je het ook online leren. Van harte welkom!”

ACHTERGRONDEN

De 6 verschillende aanrakingen volgens de 5 elementen vormen de basis van Tao Style Shiatsu. Ze zijn geïnspireerd door de Engelse shiatsutherapeut Bill Palmer en zijn “six forms of touch”, maar zijn toch iets anders.

Elk van de 6 aanrakingen staat voor 1 element van de 5 elementen van Traditionele Chinese Geneeswijze (element Vuur heeft twee aanrakingen, vandaar 6). Elk element staat weer o.a. voor een bepaalde emotie. Emoties zijn “onafgemaakte bewegingen” en in het lichaam voelbaar als energetische blokkades. Door de aanraking aan te passen aan dat wat er in het lichaam voelbaar is, wordt ruimte gemaakt voor energie om te stromen.

NET ALS REIKI OF JUIST ALS SPORTMASSAGE

Voorbeelden: Het Water element vraagt om ondersteunende aanraking en “handoplegging”, zoals in Reiki. Het Hout element vraagt om een stevige, bewegende aanraking; dat lijkt weer op sportmassage. Het Vuur element vraagt om zachte, liefdevolle aanraking; om intuïtieve massage.

5 ELEMENTEN IN DE PRAKTIJK BELEVEN

Deze online training vergroot je inzicht in emotionele processen en verbreedt je mogelijkheden om mensen te begeleiden. Je leert de theorie van de 5 elementen kennen op een praktische en toegankelijke manier.

We doen veel praktische oefeningen waarmee je het geleerde van binnenuit kunt beleven. Je leert stoelmassage behandelingen geven vanuit de 5 elementen en oefent ermee met anderen.

De behandeling die je leert kun je zo in zijn geheel geven als een algemene, heerlijke behandeling of je kunt de aanrakingen en de inzichten gebruiken binnen andere soorten behandelingen.

Tijdens deze training werken we op een massagestoel (of gewone stoel), door de kleding heen.

WAT ZEGGEN DE LEERLINGEN

Jouw positieve kijk op de elementen, op hun talenten en kwaliteiten en je vermogen om de diepere samenhang vanuit hun liefdevolle taak eenvoudig over te brengen, geeft mij een kapstok waar ik ook al het andere aan kan ophangen. Zo wordt het voor mij logisch en zie ik de grotere ordening…. en kan ik er chocolade van maken. Ik wil je diep van mijn hart bedanken voor je fijne lessen!
– Susanne Wollin

Dankjewel voor de fijne training. De aanrakingen deden me veel. De meester in mijzelf ontmoeten, zo voelde het.
– Evelien Berghuis, Back to Balance

HET PROGRAMMA

De training “De 6 aanrakingen online” bestaat uit totaal 8 lessen.

Les 1: Kennismaking en introductie
Les 2: Achtergronden incl. 5 elementen associaties
Les 3: Aarde aanraking*
Les 4: Metaal aanraking*
Les 5: Water aanraking*
Les 6: Hout aanraking*
Les 7: Vuur aanraking*
Les 8: Afronding*

Elke les bestaat uit:

  • een online bijeenkomst van 1,5 uur (de opname ervan vind je na de les in de training bovenaan de les)
  • online materiaal en opdrachten (vooral les 1 en 2)

*Les 3 t/m 8: het is de bedoeling om de online les met een medestudent samen te volgen.
Dit omdat je de aanrakingen ter plekke gaat oefenen.
Je hebt dan ook een massagestoel nodig. Als er geen massagestoel is kun je ook op een gewone stoel werken.

STUDIEBELASTING

Studiebelasting is totaal 80 uur. Per les 1,5 uur live en 5 uur zelfwerkzaamheid. Verder nog 28 uur oefenen incl. verslaglegging.

De zelfwerkzaamheid van les 1 en 2 bestaat uit het bestuderen van lesstof, luisteren en kijken naar audio en video en maken van opdrachten. De resterende lessen bestaat de zelfwerkzaamheid vooral uit oefenen.

Het is de bedoeling om vanaf les 3 tussen de lessen in minimaal 1x te oefenen met een oefenpartner; dat hoeft geen medestudent te zijn, maar het is wel het beste als het wel zo is. Het is namelijk belangrijk om de aanrakingen ook zelf te ervaren en niet alleen te geven.

Na de 7e les ga je 6 oefenbehandelingen geven. Je schrijft een kort verslag van die behandelingen en levert dat als een portfolio in. Je hebt maximaal een half jaar om het portfolio in te leveren.

CERTIFICAAT

Voor het krijgen van een certificaat volg je alle lessen (live deelname is niet perse nodig, je kunt de les ook later via een opname volgen), maak je alle opdrachten en lever je een portfolio in met 6 oefenbehandel verslagen. Je start met het geven van de oefenbehandelingen na de 7e les.

ACCREDITATIES

Deze training is bij KTNO geaccrediteerd voor 3 EC (80 uur).
Sommige verenigingen accepteren onze bijscholingen sowieso omdat onze therapeuten opleiding SNRO erkenning heeft; deze training is een onderdeel van die opleiding.
Vraag zelf na hoe het zit bij je eigen beroepsvereniging.

DATA EN TIJDEN

In augustus 2024 wordt de training in 4 wekelijkse dagen gegeven; elke dag twee lessen van 1,5 uur.

Data: vrijdagen 2, 9, 16 en 23 augustus 2024
Les 1 steeds van 11.00 – 12.30, les 2 van 14.00 – 15.30

De lessen worden opgenomen. Als je er niet live bij kunt zijn kun je de lessen op je eigen tijd volgen. Dit maakt het mogelijk om ook achteraf voor deze training aan te melden! Dan volg je alles online, en kun je later, als de training weer live gegeven wordt, alsnog meedoen aan de live lessen. (Dit geldt voor alle deelnemers: je bent vrij om in de toekomst nogmaals live deel te nemen aan de online lessen).

Docent: Jaana Siltasalmi.

JE INVESTERING

€300,-

Waarvan €75,- inschrijfgeld. De restfactuur €225,- volgt voor start.

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een gratis 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze training je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een afspraak te maken.