OPLEIDING TAO SHIATSU THERAPIE

Heb je de opleiding Shiatsu Stoelmassage afgerond?

Bestaande uit de trainingen:

 • Shiatsu Stoelmassage, Tao Style
 • Opleiding Tao Behandelmethodiek
 • Praktische 5 elementen leer
 • Praktische meridiaanleer
 • Praktische acupunctuur

Dan kun je door met de rest van de opleiding tot TAO Shiatsutherapeut! Binnen drie jaar kun je klaar zijn met alle onderdelen, maar je kunt ook je eigen weg uitstippelen.

wp_20150926_11_54_03_pro

EEN GRONDIGE SCHOLING IN SHIATSU

Wij bieden jou een unieke leer- en ontwikkelingsomgeving. Een plek waar intensief gewerkt wordt om van jou een krachtige en succesvolle Tao Shiatsutherapeut te maken. Een therapeut die is opgeleid om het vak uit te voeren in een stijl die past bij wie jij bent. Om van daaruit doelgericht mensen te begeleiden naar meer gezondheid en balans.

Als ontwikkelaar van de Hands On Tao Shiatsu behandelmethodiek hebben we de afgelopen jaren een vooraanstaande positie in het opleiden van Shiatsu therapeuten in Nederland verworven. Een positie waarop we trots zijn en die ons inspireert. Dit typeert wie we zijn. Dat zul je vanaf de eerste minuut ervaren. Alles binnen Hands On Tao Shiatsu Institute is erop gericht om jou met volle aandacht en liefde op te leiden.

ONZE BELOFTE AAN JOU

We gaan aan de slag met jouw talenten, passie, levenservaring en liefde. We laten ze tijdens de opleiding samensmelten met als doel: jou een bijzonder fijne opleidingstijd te bieden, jou een diepgaande persoonlijke ontwikkeling te laten doormaken. En om jou klaar te stomen voor een succesvolle uitvoering van het vak van Tao Shiatsutherapeut.

Die belofte kunnen wij waarmaken door:

 • Onze decennialange ervaring in Hands On Tao Shiatsu;
 • De unieke Hands On Tao behandelmethodiek;
 • De opzet van de opleiding: De manier waarop theorie en praktijk tijdens de opleiding op elkaar zijn afgestemd. We maken de theorie praktisch! En de praktijk is vanaf het begin levend. Plus het grote aantal les- en stagedagen die nodig zijn om een ervaringsvak als massagetherapie onder de knie te krijgen;
 • Onze visie op leren: De manier van leren af te stemmen op jouw als mens en behandelaar;
 • De veelzijdigheid: Als enige aanbieder in Nederland leer je alle 3 de manieren van opbouwen van een Shiatsubehandeling: met focus op Meridianen, met focus op de 5 elementen en met focus op Zang en Fu (de interne organen).

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

De opleiding is heel fijn opgebouwd. Je leert in het begin vaardigheden die je meteen kunt toepassen, waardoor je snel in de praktijk aan de slag kunt. Hoe verder de opleiding vordert, hoe meer details, subtiliteit en lagen van kennis en vaardigheden hieraan toegevoegd worden.
Het werkt zoals Jaana zegt: je hoeft niet altijd meteen alles te onthouden of te begrijpen: als je iets leert blijven de goudklompjes hangen die voor jou relevant zijn. Als je er later op terugkomt blijven er weer andere goudklompjes hangen, en zo kom je steeds verder. Daarom is het een levensveranderend pad, en dat voelt ook echt zo.

-Hanneke N

Dit is de eerste opleiding waarbij ik het gevoel heb dat alles klopt: de sfeer is fijn, de houding is open en uiterst respectvol en de lessen worden zeer kundig gegeven. De nadruk tijdens de lessen ligt op het ervaren, je voelt wat de behandelingen bij jou doen en dat is heel leerzaam. Doordat ik steeds meer leer om van binnen te ervaren, leer ik ook mijn behandelingen steeds beter af te stemmen op de ander en dat wat op dat moment nodig is te geven.
-Tamara P

ONTMOETINGSPLEK VOOR ZINGEVING

Er is meer dan leren, ontwikkelen en ervaren bij Hands On Tao Shiatsu Institute.

Er is ook een langdurig samenzijn als een hechte groep zonder afleiding van buitenaf met haar eigen groepsdynamica. De veilige en spiritueel realistische omgeving met volop aandacht en zorg voor het persoonlijk proces. De keukentafel waar verhalen die we leven uitgewisseld worden.

Het wordt door de deelnemers ervaren als een bijzondere ontmoetingsplek voor zingeving met een ongekend waardevolle intensiteit en verdieping.

DIEP DOORLEEFD INZICHT

Onze unieke manier van omgaan met Shiatsu resulteert in een diep doorleefd inzicht in hoe Shiatsu in verschillende situaties het meest doelgericht ingezet kan worden. Een therapeutische Hands On Tao Shiatsubehandeling kan ontstaan vanuit focus op meridianen, vanuit focus op de 5 elementen of vanuit focus op Zang en Fu (de interne organen), afhankelijk van waar  de ander ‘de deur voor je open zet’. De sfeer van de aanraking zal anders zijn afhankelijk van je afstemming op de onbewuste behoefte van het lijf. De communicatie zal steeds aangepast zijn doordat je je aansluit bij de aanwezigheid van de ander. De keuze van technieken is elke keer uniek en ontstaat door samen met de cliënt zoeken naar dat wat helpt.

Elke behandeling is anders. Elke behandeling is uniek. De cliënt voelt zich gezien, gehoord, begrepen en zal zich overgeven en het toelaten om echt door jou ‘geraakt’ te worden. En dat raakt ook jou. Het geven van Hands On Tao Shiatsubehandelingen is ook voor jezelf een diepgaande ervaring.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder shiatsu. Ik leef veel bewuster, kan naar mijn eigen lichaam luisteren. Heb meer innerlijke rust gekregen . Mijn lichaam voelt veel soepeler en energieker.
-Jacqueline Fioole

Deze opleiding gaat niet alleen over shiatsu, je bent ook bezig met alles wat er mee samenhangt, bijv Do In, yoga, Qi Gong, meditatie, voeding. Hierdoor kan je ook heel veel meer aan een klant meegeven dan alleen een behandeling; als dat gewenst is kun je ook bewegings advies, strekkingen, voedingsadvies, leefstijl advies geven.
-Jacqueline Fioole

Wat het mij nog meer gebracht heeft, is dat ik de mens nu nog meer zie als 1 compleet geheel, waarin niets opzichzelf staat of gaat. Wat ik altijd al dacht of voelde heeft door deze opleiding een kop en een staart gekregen.
Ik kan echt wat voor anderen betekenen, en nog beter voor mijzelf zorgen.

-Jacqueline Fioole

DE DOCENTEN

Ik, Jaana, ben in 2002 gestart met het verzorgen van een Shiatsuopleiding, eerst onder de naam Shiatsu In Bedrijf, vanaf 2018 onder de naam Hands On Tao. Ondertussen ben ik niet meer de enige docent van deze opleiding.

 • Naast mij staat een professionele en enthousiaste docententeam met als de hoofddocenten Tanja Gerdes, Lilian de Nijs, en Ottelien Vellekoop
 • Als aanvulling werken Mirjam van Kempen en Heidi van Nieuwenhoven mee
 • Tirza Bottema (Thaise Yogamassage) en John Zantinge (TCG) komen regelmatig als gastdocent lesgeven
 • En Bil Palmer komt ons (docenten en studenten) jaarlijks bijscholen

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Deze opleiding is een werkelijk levens veranderend pad. Het heeft me geleerd dat er meer is dan alleen het beheersen van een techniek. Ik heb leren luisteren naar en vooral vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie, iets wat voor mij niet vanzelfsprekend was. Bij Jaana krijg ik de tijd en de ruimte om het op mijn eigen manier te doen. De lessen zijn altijd weer een feestje, de sfeer in de groep is open en warm.
-Monique de Kock

De gedrevenheid en passie die Jaana heeft voor Shiatsu ervaar ik als heel inspirerend. Jaana verstaat de kunst als geen ander, om haar passie over te brengen en neemt je bij de hand en begeleidt je op prachtige wijze door de Shiatsu-wereld. Het mooie van de opleiding is, dat je behalve dat je de kunst van Shiatsu leert, ook dichter bij jezelf komt. Ik was al met Shiatsu bezig maar het het werken vanuit Hart-Hoofd-Hara is tijdens deze opleiding voor mij echt tot leven gekomen, en heeft het vak voor mij nog boeiender gemaakt. Dankjewel Jaana voor deze prachtige reis!
-Petra Drijver

HET PROGRAMMA

Nadat je het shiatsu stoelmasseurs diploma behaald hebt ben je bevoegd om een eigen praktijk te openen als Shiatsu Stoelmasseur. In de opvolgende drie jaren ligt de nadruk steeds meer op het therapeutschap en het traditioneel werken op een massagemat. Je leert de drie manieren van aanpak (Meridianen, 5 elementen, Zang en Fu) toepassen binnen therapeutische Shiatsubehandelingen.

De drie jaren bestaan uit de volgende trainingen:

 • Klassieke shiatsu op een massagemat, basis; 2 x 6 dagen
 • Thaise strekkingen 2 dagen
 • Meridiaanbehandelingen op een massagemat; 6 dagen
 • Meridianen plus; 3 dagen
 • Theorie examen meridianen 1 dag
 • 5 elementen en emotioneel lichaamswerk 6 dagen
 • Supervisie, intervisie en individuele en zakelijke ontwikkeling 12 dagen
 • 5 elementen plus 3 dagen
 • Theorie examen 5 elementen 1 dag
 • TCG diagnostiek 6 dagen
 • Moxa, cupping, gua sha en compressen 3 dagen
 • Pols en tong diagnostiek 4 dagen
 • Verdieping TCG 6 dagen
 • TCG plus 3 dagen
 • TCG theorie examen 2 dagen
 • Scriptie 2 dagen
 • 3 x stage
 • 3 x portfolio met een behandelserie van 3 x 6 behandelingen
 • 6 supervisie behandelingen

Het programma is met voorbehoud. Hoe dan ook bestaat het totaal uit 3 x 24 dagen, scriptie, stage, portfolio’s en individuele supervisiebehandelingen.

ACCREDITATIE

Ons Tao Shiatsutherapeuten diploma is geaccrediteerd door KTNO.
We zullen ook een GRO accreditatie aan gaan vragen.

DATA

De trainingen van de therapeutenopleiding starten weer in 2024; de data zijn nog niet bekend. Lesdagen op vrijdagen, zaterdagen en soms zondagen. Per jaar 24 dagen van 10.30 tot 17.00 uur en 6 dagen stage.

In 2023 kun je eerst de opleiding Shiatsu Stoelmassage afronden om in 2024 eventueel door te gaan met de rest van de therapeuten opleiding.

 

INVESTERING

JAAR 2 t/m 4

€2597,- per jaar
of
12 x €220,- per jaar

Totaal 6 supervisiesessies á €90,- binnen drie jaar.

Let op: Als je per training je inschrijft liggen de voorwaarden anders. Het is altijd voordeliger om je per jaar in te schrijven.

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze opleiding je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een afspraak te maken.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?