4 JARIGE BEROEPSOPLEIDING TAO SHIATSUTHERAPIE

Door SNRO erkende opleiding tot Shiatsutherapeut

Wij bieden jou een unieke leer- en ontwikkelingsomgeving. Een plek waar intensief gewerkt wordt om van jou een krachtige en succesvolle Tao Shiatsutherapeut te maken. Een therapeut die is opgeleid om het vak uit te voeren in een stijl die past bij wie jij bent. Om van daaruit doelgericht mensen te begeleiden naar meer gezondheid en balans.

Als ontwikkelaar van de Hands On Tao Shiatsu behandelmethodiek hebben we de afgelopen jaren een vooraanstaande positie in het opleiden van Shiatsu therapeuten in Nederland verworven. Een positie waarop we trots zijn en die ons inspireert. Dit typeert wie we zijn. Dat zul je vanaf de eerste minuut ervaren. Alles binnen Hands On Tao Shiatsu Institute is erop gericht om jou met volle aandacht en liefde op te leiden.

wp_20150926_11_54_03_pro

Wij distantiëren ons van complotdenken en van het bagatelliseren van COVID-19. We distantiëren ons ook van de gedachte dat als je “gezond” bent er niets aan de hand is. Samen komen we dit te boven!

Onze therapeutenopleiding is de enige door SNRO geaccrediteerde shiatsuopleiding buiten Randstad.

EEN GRONDIGE SCHOLING IN SHIATSU

De opleiding tot Tao Shiatsutherapeut duurt vier jaar. Het eerste jaar bestaat uit de opleiding Shiatsu Stoelmassage én de opleiding Shiatsumassage, beiden inclusief de Online Opleiding Behandelmethodiek. Na dit eerste jaar kun je al een eigen praktijk openen als Shiatsumasseur.

In het eerste jaar van de opleiding ligt de focus op het leren geven van professionele Shiatsubehandelingen ter ontspanning en stresspreventie. In de opvolgende drie jaren ligt de nadruk op het therapeutschap en het ondersteunen van gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en geneesprocessen bij acute en chronische klachten.

ONZE BELOFTE AAN JOU

We gaan aan de slag met jouw talenten, passie, levenservaring en liefde. We laten ze tijdens de opleiding samensmelten met als doel: jou een bijzonder fijne opleidingstijd te bieden, jou een diepgaande persoonlijke ontwikkeling te laten doormaken. En om jou klaar te stomen voor een succesvolle uitvoering van het vak van Tao Shiatsutherapeut.

Die belofte kunnen wij waarmaken door:

 • Onze decennialange ervaring in Hands On Tao Shiatsu;
 • De unieke Hands On Tao behandelmethodiek;
 • De opzet van de opleiding: De manier waarop theorie en praktijk tijdens de opleiding op elkaar zijn afgestemd. We maken de theorie praktisch! En de praktijk is vanaf het begin levend. Plus het grote aantal les- en stagedagen die nodig zijn om een ervaringsvak als massagetherapie onder de knie te krijgen;
 • Onze visie op leren: De manier van leren af te stemmen op jouw als mens en behandelaar;
 • De veelzijdigheid: Als enige aanbieder in Nederland leer je alle 3 de manieren van opbouwen van een Shiatsubehandeling: met focus op Meridianen, met focus op de 5 elementen en met focus op Zang en Fu (de interne organen).

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

De opleiding is heel fijn opgebouwd. Je leert in het begin vaardigheden die je meteen kunt toepassen, waardoor je snel in de praktijk aan de slag kunt. Hoe verder de opleiding vordert, hoe meer details, subtiliteit en lagen van kennis en vaardigheden hieraan toegevoegd worden.
Het werkt zoals Jaana zegt: je hoeft niet altijd meteen alles te onthouden of te begrijpen: als je iets leert blijven de goudklompjes hangen die voor jou relevant zijn. Als je er later op terugkomt blijven er weer andere goudklompjes hangen, en zo kom je steeds verder. Daarom is het een levensveranderend pad, en dat voelt ook echt zo.

-Hanneke N

Dit is de eerste opleiding waarbij ik het gevoel heb dat alles klopt: de sfeer is fijn, de houding is open en uiterst respectvol en de lessen worden zeer kundig gegeven. De nadruk tijdens de lessen ligt op het ervaren, je voelt wat de behandelingen bij jou doen en dat is heel leerzaam. Doordat ik steeds meer leer om van binnen te ervaren, leer ik ook mijn behandelingen steeds beter af te stemmen op de ander en dat wat op dat moment nodig is te geven.
-Tamara Perin

ONTMOETINGSPLEK VOOR ZINGEVING

Er is meer dan leren, ontwikkelen en ervaren bij Hands On Tao Shiatsu Institute.

Er is ook een langdurig samenzijn als een hechte groep zonder afleiding van buitenaf met haar eigen groepsdynamica. De veilige en spiritueel realistische omgeving met volop aandacht en zorg voor het persoonlijk proces. De keukentafel waar verhalen die we leven uitgewisseld worden.

Het wordt door de deelnemers ervaren als een bijzondere ontmoetingsplek voor zingeving met een ongekend waardevolle intensiteit en verdieping.

HET WERKEN MET KENNIS EN INTUÏTIE

Als je deelneemt aan deze opleiding leer je werken met kennis én intuïtie. Je gaat leren volledig op je intuïtie te vertrouwen, een diepgaand contact met je cliënt op te bouwen en dat wat er vervolgens ontstaat begrijpen en duiden vanuit Taoïstische principes.

Het resultaat zal zijn dat je een krachtige therapeut wordt met de voeten stevig in de aarde, met een warme aangename aanraking en diep doorleefde kennis. Je werkwijze zal qua sfeer en aanpak steeds anders zijn, afhankelijk van wat er in de gegeven situatie het beste werkt en meest nodig is. En juist dat maakt je behandeling effectief, ontspannen en betekenisvol. Cliënten zullen versteld staan wat jij voor hen kan betekenen! Plus dat de effectiviteit en de ontspanning maken dat je zelf niet uitgeput raakt na vele therapeutische behandelingen: Je kunt veel aan zonder dat het je te veel energie kost.

[VIDEO] DE OEFENING DIE GEEN TIJD KOST MAAR WEL JE LEVEN VERANDERT

filmpje5

Klik hiernaast om een video te bekijken van een van onze basisoefeningen: de oefening waarop onze hele behandelmethodiek en de hele Shiatsu opleiding van Hands On Tao gebouwd is.

De oefening die geen tijd kost maar wel je leven verandert.

Veel plezier ermee!!

HOOFD, HART EN HARA

Om de Hands On Tao methodiek goed te laten werken is de juiste verbinding met je cliënt nodig en het vertrouwen op je intuïtie. Het gaat er om dat Hoofd, Hart en Hara zich op een bepaalde, specifieke manier met elkaar verhouden. Zodat ze met elkaar in balans zijn. En dat is niet eenvoudig…. Te veel in je Hoofd dan mis je het contact met je gevoel wat essentieel is. Als je Hart overheerst en je te veel bezig bent met je cliënt raak je uitgeput. Werk je te veel vanuit alleen je intuïtie dan voelt het als ‘rondzwemmen’.

Kennis, gevoel en intuïtie kunnen echt één worden, in de juiste onderlinge verhoudingen. Deze opleiding zal het cement tot die cohesie zijn. En als die cohesie er eenmaal is gaat het stromen en zullen jij en je cliënt de magie van deze behandelwijze gaan ervaren.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder shiatsu. Ik leef veel bewuster, kan naar mijn eigen lichaam luisteren. Heb meer innerlijke rust gekregen . Mijn lichaam voelt veel soepeler en energieker.
-Jacqueline Fioole

Deze opleiding gaat niet alleen over shiatsu, je bent ook bezig met alles wat er mee samenhangt, bijv Do In, yoga, Qi Gong, meditatie, voeding. Hierdoor kan je ook heel veel meer aan een klant meegeven dan alleen een behandeling; als dat gewenst is kun je ook bewegings advies, strekkingen, voedingsadvies, leefstijl advies geven.
-Jacqueline Fioole

Wat het mij nog meer gebracht heeft, is dat ik de mens nu nog meer zie als 1 compleet geheel, waarin niets opzichzelf staat of gaat. Wat ik altijd al dacht of voelde heeft door deze opleiding een kop en een staart gekregen.
Ik kan echt wat voor anderen betekenen, en nog beter voor mijzelf zorgen.

-Jacqueline Fioole

DE MAGIE VAN HANDS ON TAO BEHANDELWIJZE

De Hands On Tao behandelwijze is een holistische body-mind methodiek die:

 • Je op een nuchtere, holistische, spirituele wijze laat kijken naar ziekte, gezondheid en genezingsprocessen;
 • Hoofd (het weten vanuit inzicht), Hart (het voelen vanuit verbinding) en Hara (het handelen vanuit intuïtie) met elkaar laat samenwerken;

Een Hands On Tao behandelaar is niet op zoek naar wat er ‘fout’ is bij de ander, er is geen diagnose vooraf nodig. Er is vertrouwen, verbinding en inzicht nodig. Als je op deze manier leert behandelen leer je de weg te vinden door aan te voelen wat er nodig is, wat er mag, wat er gevraagd wordt, wat er gewenst is, wat er op dat moment klopt. Je leert vervolgens wat er plaats vindt binnen een theoretisch kader te plaatsen. Daarmee voel je niet alleen of het klopt wat je doet, maar weet je ook waarom.

DIEP DOORLEEFD INZICHT

Onze unieke manier van omgaan met Shiatsu resulteert in een diep doorleefd inzicht in hoe Shiatsu in verschillende situaties het meest doelgericht ingezet kan worden. Een therapeutische Hands On Tao Shiatsubehandeling kan ontstaan vanuit focus op meridianen, vanuit focus op de 5 elementen of vanuit focus op Zang en Fu (de interne organen), afhankelijk van waar  de ander ‘de deur voor je open zet’. De sfeer van de aanraking zal anders zijn afhankelijk van je afstemming op de onbewuste behoefte van het lijf. De communicatie zal steeds aangepast zijn doordat je je aansluit bij de aanwezigheid van de ander. De keuze van technieken is elke keer uniek en ontstaat door samen met de cliënt zoeken naar dat wat helpt.

Elke behandeling is anders. Elke behandeling is uniek. De cliënt voelt zich gezien, gehoord, begrepen en zal zich overgeven en het toelaten om echt door jou ‘geraakt’ te worden. En dat raakt ook jou. Het geven van Hands On Tao Shiatsubehandelingen is ook voor jezelf een diepgaande ervaring.

stoelmassage

HET ONTSTAAN VAN HANDS ON TAO BEHANDELMETHODIEK

Mijn naam is Jaana Siltasalmi en ik ben eigenaresse van Hand On Tao Shiatsu Institute. Meer dan 30 jaar verdiep ik mij in Shiatsu en Chinese geneeswijze. Van hieruit heb ik een methodiek ontwikkeld die de theorie van Chinese geneeswijze naadloos aan (Shiatsu) behandelingen koppelt. Het is een methodiek die ontstaan is vanuit mijn jarenlange studies, tientallen jaren ervaring en tienduizenden behandelingen die ik gegeven heb.

MIJN VERHAAL

Na 15 jaar Shiatsu ervaring ging ik als stoelmasseur werken in een groot bedrijf. Opeens gaf ik meer dan 60 behandelingen per week, week in week uit. Tijdens het geven van de behandelingen vertrouwde ik op mijn intuïtie en de aanwijzingen van degene die ik behandelde en gaf de heerlijkste behandelingen.

Al snel merkte ik iets bijzonders op. Ik merkte dat als ik eerst ‘voelde’ dat het goed was en tegelijkertijd vanuit mijn kennis ‘wist’ wat ik aan het doen was en waarom, de behandelingen in effectiviteit enorm toenamen. Als mijn gevoel me bijvoorbeeld ernaar toebracht een bepaald acupressuurpunt te behandelen en ik wist wat de werking van dat punt was en waarom het in die situatie belangrijk was het te behandelen, begon het te stromen.

Het werkte elke keer weer! Maar niet andersom. Als ik vanuit mijn kennis besloot om een punt te behandelen of iets anders te doen werkte het niet. Of als ik iets deed zonder te weten waarom ik dat deed werkte het ook niet. Alleen als mijn intuïtie, gevoel en kennis samen kwamen in de juiste volgorde en de juiste verhoudingen was het raak! 

Als stoelmasseur leerde ik de theorie van Chinese geneeswijze op deze manier te koppelen aan een Shiatsubehandeling. Op een manier dat mijn denken de intuïtie en het voelen niet in de weg kwam te staan. Deze toen ontstane methodiek vormt al jarenlang met veel succes de kern van Hands On Tao opleidingen. 

DE DOCENTEN

Ik, Jaana, ben in 2002 gestart met het verzorgen van een Shiatsuopleiding, eerst onder de naam Shiatsu In Bedrijf, vanaf 2018 onder de naam Hands On Tao. Ondertussen ben ik niet meer de enige docent van deze opleiding.

 • Naast mij staat een professionele en enthousiaste docententeam met als de hoofddocenten Tanja Gerdes, Lilian de Nijs, en Ottelien Vellekoop
 • Als aanvulling werken Mirjam van Kempen en Heidi van Nieuwenhoven mee
 • Tirza Bottema (Thaise Yogamassage) en John Zantinge (TCG) komen regelmatig als gastdocent lesgeven
 • En Bil Palmer komt ons (docenten en studenten) jaarlijks bijscholen

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Deze opleiding is een werkelijk levens veranderend pad. Het heeft me geleerd dat er meer is dan alleen het beheersen van een techniek. Ik heb leren luisteren naar en vooral vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie, iets wat voor mij niet vanzelfsprekend was. Bij Jaana krijg ik de tijd en de ruimte om het op mijn eigen manier te doen. De lessen zijn altijd weer een feestje, de sfeer in de groep is open en warm.
-Monique de Kock

De gedrevenheid en passie die Jaana heeft voor Shiatsu ervaar ik als heel inspirerend. Jaana verstaat de kunst als geen ander, om haar passie over te brengen en neemt je bij de hand en begeleidt je op prachtige wijze door de Shiatsu-wereld. Het mooie van de opleiding is, dat je behalve dat je de kunst van Shiatsu leert, ook dichter bij jezelf komt. Ik was al met Shiatsu bezig maar het het werken vanuit Hart-Hoofd-Hara is tijdens deze opleiding voor mij echt tot leven gekomen, en heeft het vak voor mij nog boeiender gemaakt. Dankjewel Jaana voor deze prachtige reis!
-Petra Drijver

ONZE VISIE OP LEREN

Wij hanteren de Taoïstische manier van leren: Het zogenaamde ‘transformerend leren’. Volgens onze visie is het voor volwassen mensen belangrijk dat zij hun eigen voorkeur van leren ontdekken, zelf verantwoordelijkheid nemen voor het proces en vooral ook leren vanuit de eigen ervaring. Door deze manier van studeren wordt het praktisch handelen sterk gestimuleerd waardoor snel en op een natuurlijke manier inzicht in de theorie ontstaat.

Veelal wordt bij onderwijzen de nadruk of meer op de theorie of meer op de praktijk gelegd. Bij onze unieke manier van leren valt dat volledig samen. En dat leidt in de praktijk tot behandelaars die vanaf het begin al het gevoel hebben dat ze ‘weten wat ze doen’ en snel aan de slag kunnen.

Het ‘transformerend leren’ gaat uit van de volgende 5 pijlers.

 1. De drie leerstijlen Hart, Hoofd en Hara
 2. De goudklompjes
 3. Top Down leren
 4. De omgekeerde diagnostiek
 5. De Behandelmethodiek; De 7 dingen die ertoe doen

Klik op een onderwerp voor meer informatie.

In onze manier van leren zijn er drie leerstijlen te onderscheiden. Geen mens is gelijk dus leert ook niemand op eenzelfde manier. Het is ook niet zo dat iemand volledig volgens één stijl leert, maar wel een primaire stijl heeft.

 • De Hart leerstijl is een manier van leren die vooral herkent wordt door gevoelsmensen die willen leren door eigen innerlijke ervaringen;
 • De Hoofd leerstijl is er vooral voor nieuwsgierige mensen die willen leren door het te begrijpen;
 • De Hara leerstijl past het meest bij praktische mensen die willen leren door te doen.

Tijdens de lesdagen zorgen wij ervoor dat alle drie leerstijlen ruimschoots aan bod komen. We zorgen voor een sfeer waarin iedereen maximaal kan leren en precies dat leert waar hij of zij op dat moment aan toe is.

We vragen deelnemers om vanuit aanwezigheid en plezier te leren. Om eigen interesse te volgen. We vragen je actief naar binnen te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Als je weet waarom je iets wil leren is het makkelijk om je eraan te committeren.

En concentratie op de echte ‘goudklompjes’ die zijn blijven hangen na een les of studie-moment is cruciaal. Wat is er blijven hangen in de zeef van de goudzoeker? Maak je niet druk om dat wat niet is blijven hangen (dat komt de volgende keer wel aan bod). Geef je aandacht aan het goudklompje: Kijk ernaar, onderzoek het, zoek extra informatie, probeer het in de praktijk uit, praat erover. En laat vragen ontstaan en zoek zelf het antwoord! Vragen stellen is heel belangrijk! En de docenten zullen je uitgebreid antwoord geven, maar pas nadat je er eerst zelf een hele tijd mee geworsteld hebt en er niet uit komt. Als je dan een antwoord krijgt valt het als vanzelf naar binnen en hoef je geen moeite te doen het te onthouden.

Shiatsu en Chinese geneeswijze lenen zich uitstekend voor de Top down manier van onderwijzen: We presenteren eerst het geheel en werken daarna de details uit. Het begint bij Yin en Yang en Qi. Alles wat je daarna leert past daarbinnen. Elke lesdag werkt volgens dit principe.

Vaak wordt er binnen Shiatsu eerst een diagnose gesteld en daarop een behandelplan bedacht. In onze Hands On Tao behandelmethodiek hebben we dit proces omgedraaid. Na een uitgebreide anamnese (het gesprek vooraf) ga je direct behandelen. Je laat om te beginnen alles wat je te weten bent gekomen en wat je van te voren bedacht had los. Je start de behandeling met een schone lei. Dat wat er vervolgens ontstaat aan sfeer, technieken, manier van behandelen, gedachtes, ideeën enz. vertelt wat de theoretische diagnose is. Het is een manier van studeren waarbij je direct in de praktijk handelt en waardoor de theorie echt gaat leven.

De Hands On Tao behandelmethodiek is een geheel van modellen en werkwijzen die erop gericht is om weten-voelen-doen met elkaar te laten samenwerken in de juiste verhoudingen en in de juiste volgorde. Om de methodiek goed te kunnen aanleren toetsen we de behandelingen volgens de ‘7 toetsstenen’. Deze zijn:

 1. 80/20 regel: Zorg goed voor jezelf en werk vanuit de Hara. 80% van je aandacht tijdens de behandeling bij jezelf. Precies dat is nodig om maximale betrokkenheid en verbinding met je client te krijgen.
 2. Het werken in het Qi veld: Ken je technieken, zodat jij je kunt richten op het verbindende veld tussen lichaam en geest. Richt je op het grotere en niet op het individu.
 3. De 5 niveaus van waarnemen: Ruimte geven aan wat er is. In communicatie en aanpak aansluiten op het niveau waar de ander aan het waarnemen is. Puur lichamelijk, meer energetisch, emotioneel of spiritueel? Door de juiste aansluiting voelt de ander zich gezien en gehoord.
 4. De 9 behandelingen: Het zoeken naar de open deur….Het vermogen te luisteren naar en aan te voelen wat iemand echt wil ontvangen. En het onderscheid kennen tussen helpen en ondersteunen.
 5. De 2 sferen: Dit gaat over onze persoonlijkheid geruststellen. Door de juiste afstemming volgens de Yin en Yang leer. De ander in de gelegenheid te stellen ons ‘binnen’ te laten. Het vermogen te variëren in aanpak, je intuïtie te volgen en te vertrouwen in de Qi en in het lijf van de ander om je de weg te wijzen.
 6. De 4 vormen van druk: Voedende, verspreidende, geruststellende en activerende druk. Pijn of ongemak is een stagnatie van de Qi. Afhankelijk van de aard van de stagnatie samen met de ander zoeken naar de toepassing van de juiste druk om de Qi weer ruimte te geven te kunnen stromen.
 7. Taoïstische diagnostiek: De behandelaar volgt z’n gevoel en intuïtie en vertaalt dat wat er gebeurt in een theoretisch beeld. De praktijk is eerst, de theorie volgt. Op het moment dat de praktische handeling samenvalt met de theoretische analyse gaat de Qi stromen en is er de magie.

HET PROGRAMMA

De geaccrediteerde beroepsopleiding tot Tao Shiatsutherapeut duurt vier jaar. Het eerste jaar is gericht op het leren geven van professionele Shiatsubehandelingen voor ontspanning en stress preventie. Tijdens dit jaar adviseren we je ook over de do’s en dont’s van een eigen praktijk opzetten.

Na dit eerste jaar ben je bevoegd een eigen praktijk te openen als Shiatsumasseur en als Shiatsu Stoelmasseur. In de opvolgende drie jaren ligt de nadruk steeds meer op het therapeutschap. Je leert de drie manieren van aanpak (Meridianen, 5 elementen, Zang en Fu) toepassen binnen therapeutische Shiatsubehandelingen.

Onderstaand geven we jou per jaar een inkijk in de onderwerpen die aan bod komen. Voor alle jaren geldt dat je naast de ontmoetingen tijdens de lesdagen altijd gebruik kunt maken van:

 • Geregeld kun je deelnemen aan een Hands On Tao Community Call via Zoom. Daarin kun je vragen stellen en casussen vanuit de opleiding inbrengen;
 • De Facebookgroep Hands On Tao Community is er ook voor je vragen en het delen van ervaringen tussen de lessen door;
 • Via chat of e-mail kun je altijd contact met Jaana en andere leraren opnemen als je onderweg vragen hebt;
 • Je kunt eventueel ook aanvullende, individuele Zoom sessies, behandelingen of privé lessen boeken om onderwerpen te bespreken of dingen zelf te ervaren.

Het eerste jaar bestaat uit de volgende drie onderdelen:

 1. Opleiding Shiatsumassage, de praktijkdagen
 2. Opleiding Shiatsu Stoelmassage, de praktijkdagen
 3. Online Opleiding Behandelmethodiek

Ad 1: Opleiding Shiatsumassage, de praktijkdagen

Het praktijk onderdeel van de opleiding Shiatsumassage bestaat uit 12 dagen. Je leert de basis van het geven van Shiatsu behandelingen op een massagemat. Docenten: Lilian de Nijs, Jaana Siltasalmi, Heidi van Nieuwenhoven

Het programma:

Dag 1: Introductie Shiatsu
Dag 2: Behandeling in buikligging
Dag 3: Behandeling in rugligging
Dag 4: Behandeling in zijligging
Dag 5: Behandeling in zit
Dag 6: Verdieping buikligging
Dag 7: Verdieping rugligging
Dag 8: Verdieping zijligging
Dag 9: Workshop Strekkingen
Dag 10: Studenten geven lesdag
Dag 11: Terugkomdag
Dag 12: Praktijkexamen en oefenen

Ad. 2: Opleiding Shiatsu Stoelmassage, de praktijkdagen

Het praktijk onderdeel van de opleiding Shiatsu Stoelmassage bestaat uit 12 dagen, inclusief het beroemde weekend Touch of Tao. Docenten: Jaana Siltasalmi, Ottelien Vellekoop, Tanja Gerdes

Elke les leer je een behandelingsgeheel die je meteen in de praktijk toe kunt gaan passen. Vanaf de eerste les ga je thuis behandelingen geven. Het programma van de 12 praktijklessen ziet er als volgt uit:

Dag 1: Het Geheim van Shiatsu
Dag 2: Vuur Water behandeling
Dag 3: Basiskata bovenrug
Dag 4: Basiskata onderrug
Dag 5: De 10 Gouden Punten
Dag 6: Theoriedag De Twee Sferen
Dag 7: Puntjes op de i
Dag 8: Strekkingen op een massagestoel
Dag 9: Touch of Tao weekend, dag 1*
Dag 10: Touch of Tao weekend, dag 2*
Dag 11: Praktijk examen Kata’s / terugkomdag
Dag 12: Theorie examen ochtend + Oefenmiddag

Ad. 3 Online Opleiding Behandelmethodiek

Deze bestaat uit 8 modules en een eindopdracht.

Module 1: De geneeswijze van de Keizer; introductie in het Taoïstische denken
Module 2: De drie schatten Yin en Yang en Qi; de basis van Chinese geneeswijze
Module 3: Yin en Yang en de twee sferen van een behandeling; het afstemmen
Module 4: De 8 principes en de 4 vormen van druk; het samen zoeken naar dat wat werkt
Module 5: De 5 elementen en het ondersteunen van emotionele processen
Module 6: De meridianen en het behandelen van pijnklachten
Module 7: Zang en Fu; de interne organen en het werken met gezondheidsklachten
Module 8: De 9 behandelingen; het aansluiten en de open deur zoeken

* Tijdens de twee dagen van het weekend Touch of Tao leer je ‘De 6 aanrakingen’ methode en de ‘PTL’ methode te gebruiken en te koppelen aan 5 elementen diagnostiek.

Het tweede jaar is het ‘Meridiaanjaar’. Een jaar met 24 lesdagen, met supervisie en 6 stoelmassage stagedagen met minimaal 60 behandelingen binnen een of meerdere bedrijven. Je gaat je in dit jaar richten op het aanbieden van therapeutische behandelingen bij pijnklachten, spanningen, houdingsproblematiek en andere klachten van het bewegingsapparaat.

De onderwerpen die aan bod komen tijdens de lesdagen zijn:

Het 5 stappenplan voor het behandelen van acute pijnklachten van het bewegingsapparaat – meridiaan behandelingen inclusief strekkingen en bewegende manipulaties van gewrichten – de meridianendiagnostiek – de meridianenleer (verloop, functie en body-mind aspecten) – het ontwerpen van behandeling rondom chronische pijnklachten en bewustwordingsprocessen – anamnese – observatie – lichamelijke onderzoek – het aanpassen van behandelingen aan klachten en wensen – het onderscheid tussen helpen (bij acute klachten) en ondersteunen (bij chronische klachten) – specifieke acupressuurpunten – therapeutische vorming – verdieping van de Taoïstische en holistische benadering – rapportage en administratie.

Docenten: Jaana Siltasalmi, Ottelien Vellekoop, Lilian de Nijs, Tirza Bottema

Het 5 elementen jaar. Een jaar met 24 lesdagen, met intervisie en supervisie en 6 dagen stage. De focus in dit jaar ligt op het ondersteunen van emotionele, mentale en spirituele processen en bewustwording. Tijdens de stagedagen van dit jaar loop je mee met professionele behandelaars die werken vanuit de traditionele Chinese geneeskunde.

De voornaamste onderwerpen die tijdens de lesdagen behandeld worden zijn:

De 5 elementen leer inclusief associaties, voorhemelse en nahemelse orde – 5 elementen diagnostiek vanuit PTL – 6 aanrakingen voor het behandelen van acute emoties – PTL behandeling (pijn, troost, liefde: een specifieke benadering van emoties) bij “chronische” emotionele klachten – emotioneel lichaamswerk – gebruik van meridianen vanuit de 5 elementen – anamnese – observatie en hands on onderzoek – het aanpassen van de behandeling aan klachten en wensen – het onderscheid tussen helpen (acute klachten) en ondersteunen (chronische klachten) – therapeutische vorming – individuele vorming – 5 elementen leer incl. associaties, voorhemelse en nahemelse orde en 5 elementen diagnostiek vanuit PTL – verdieping van de Taoïstische en holistische benadering – privacyreglement – rapportage en administratie.

Docenten: Jaana Siltasalmi, Tanja Gerdes, Ottelien Vellekoop, Mirjam van Kempen

Het laatste jaar van de opleiding is het Zang Fu jaar. Een studiejaar van 24 lesdagen, met supervisie en 6 stagedagen. Dit jaar is gericht op het ondersteuning bieden bij gezondheidsklachten en bevordering van een gezonde leefstijl. De stage is gekoppeld aan de scriptie. Afhankelijk van de keuze van het scriptieonderwerp wordt de stage uitgekozen.

De belangrijkste onderwerpen die tijdens de lesdagen behandeld worden zijn:

Zang Fu syndromen – Healing Points methode voor acute gezondheidsklachten – de functie van de interne organen en onderlinge verbanden – pols en tong diagnostiek – werking van acupressuurpunten en specifieke combinaties van punten – extra technieken zoals: moxa, cupping, gua sha, compressen – uitgebreide anamnese – aanpassen van de behandeling aan klachten en wensen –  het onderscheid tussen helpen (acute klachten) en ondersteunen (chronische klachten) – therapeutische vorming – individuele vorming –  verdieping van de Taoïstische en holistische benadering – het opstellen evalueren en bijsturen van een behandelplan – privacyreglement – rapportage en klantenadministratie.

Het uitgangspunt is dat je in het vierde jaar een scriptie schrijft. Voor de scriptie doe je onderzoek en verzorg je behandelseries rondom een door jezelf gekozen thema. Het nevendoel van de scriptie, en de in het vierde jaar daaraan gekoppelde stage, is dat je een concept ontwikkelt waarin je specifieke expertise en specialisme opbouwt. Dit concept wordt later veelal succesvol ingezet bij de opbouw en marketing van je eigen praktijk.

Docenten: Jaana Siltasalmi, John Zantinge, Tanja Gerdes

ALGEMENE INFORMATIE

Klik op een onderwerp voor meer informatie.

SEIZOEN 2022-2023

De data zijn nog niet ingepland.

We starten met de opleiding Tao Shiatsutherapie weer in september 2022. Lestijden 10.30 tot 17.00 uur.
Wij hebben een winterstop in december-januari. En een zomerstop in juli-augustus.
Alle lessen zijn op vrijdagen, zaterdagen of zondagen.
Bij de opleiding hoort een online training. Daarmee kan meteen na de aanmelding begonnen worden.

Om toegelaten te worden heb je als vooropleiding minimaal MBO4 nodig. Ervaring met massage is niet nodig. Ervaring met oosters lichaamswerk (yoga, Qi Gong of dergelijke) en meditatie is een pre.

Wie al een Shiatsu(masseurs) opleiding of vergelijkbaar ergens anders gedaan heeft kan vrijstelling krijgen van de 12 praktijkdagen van de opleiding Shiatsumassage; de praktijkdagen van het eerste helft van het eerste jaar dus. (Hoewel het helemaal niet gek is om terug te keren naar de basis en van begin af aan beginnen.)

Gediplomeerde Shiatsutherapeuten kunnen na het volgen van de Online Opleiding Behandelmethodiek aansluiten bij specifieke onderdelen van de therapeuten opleiding als bijscholing. Denk aan onderdelen van het 5 elementen jaar of bijvoorbeeld de training Healing Points. Zonder afgeronde Online Opleiding is het niet mogelijk om onderdelen van de opleiding te volgen.

1e jaar 24 lesdagen en een online opleiding
2 t/m 3e jaar 24 dagen en 6 dagen stage
4e jaar 26 dagen, 6 dagen stage en individuele sessies rondom scriptie.

Naast de les- en stagedagen wordt tijdsinvestering van 3 tot 4 dagdelen per week gevraagd voor zelfstudie, oefenen, intervisieopdrachten en supervisie- en stageverslagen.

Na het succesvol afronden van deze opleiding krijg je het diploma Tao Shiatsutherapeut.

Het diploma Tao Shiatsutherapeut is voor 216 EC geaccrediteerd bij KTNO en SNRO.

Westerse Medische Basiskennis dient voor aansluiting bij een beroepsvereniging ergens anders aanvullend gevolgd te worden .

De investering voor de opleiding Tao Shiatsutherapie bedraagt €2497,- per jaar*, waarbij geen BTW verschuldigd is.

Je kunt ook per jaar betalen in 12 termijnen van €215,-

Er zijn geen extra kosten voor examens, her-examens of de scriptie.

De studenten worden gevraagd om gedurende de hele studie minimaal 6 supervisiebehandelingen te doen bij de docenten van de opleiding. Deze worden apart gefactureerd.

*Deze investering is bij het eerste jaar bij >inschrijving voor het hele eerste jaar in 1 keer<

Het eerste jaar bestaat namelijk uit drie onderdelen die ook los gevolgd kunnen worden:

Opleiding Shiatsumassage
Opleiding Shiatsu Stoelmassage
Online Opleiding Behandelmethodiek.

Als je om te beginnen met een van die onderdelen gestart bent kun je, als je wil, uiteindelijk doorstromen naar de andere onderdelen en zo uiteindelijk het hele eerste jaar doen. In dat geval komt er €60,- extra kosten bij. Als je dus in 1 keer voor het hele 1e jaar inschrijft ipv. per onderdeel, is je besparing €60,-.

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze opleiding je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een afspraak te maken.

We kunnen ook een afspraak maken voor een intake inclusief een therapeutische behandeling. Dan kun je ervaren wat Hands On Tao Shiatsu daadwerkelijk betekent. Deze live intake vraagt een investering van 90 euro.

Klik HIER om een live sessie te reserveren en te betalen.  De datum en tijd spreken we af per e-mail of telefonisch.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?