Open deur

EEN SHIATSU BEHANDELING GEVEN IS ZOEKEN NAAR EEN OPEN DEUR

Vaak is het voor je als behandelaar al gauw duidelijk waar de schoen bij de ander wringt. Iemand komt naar je toe met pijn in de schouder en je ziet en weet en voelt aan alles dat er emotionele ballast achter zit. Degene kan het zelfs zeggen: ik heb een zware periode achter de rug.

Dan is het verleidelijk om daarop verder te gaan bourduren. De situatie te gaan bekijken vanuit de emoties en stress. Vragen gaan stellen over de geestestoestand, over psychische processen enzovoort.

Maar klopt het wel? Als de ander last heeft van zijn schouder en daar hulp bij vraagt, is het dan niet je taak om aandacht te geven aan de schouder? Maar wat dan te doen met de emotionele achtergronden?

VERANTWOORDELIJKHEID LATEN

Als iemand naar je toe gekomen is met zijn schouderpijn en jij het over zijn psychische belasting gaat hebben, neem jij als het ware de verantwoordelijkheid van wat er plaats vindt over. En dat wil je niet. Als een holistische behandelaar wil je de verantwoordelijkheid daar laten waar het hoort: bij de ander.

Dat is één reden om het niet over dingen te hebben die de ander niet zelf inbrengt. De andere reden is dat als je je richt op dat wat de ander inbrengt je veel meer kans hebt om de ‘open deur’ te vinden. Dat waar je echt contact kunt maken.

DE OPEN DEUR BINNEN GAAN

Als je je op datgene richt wat iemand zelf inbrengt en je ook daarbij houdt, zal degene zich veel makkelijker openen voor je behandeling. Hij voelt zich serieus genomen. Als hij aandacht vraagt voor de schouder, geef daar aandacht aan. Als hij aandacht vraagt voor de psychologische achtergronden, geef er dan aandacht aan.

Niet omdat je wilt dat hij je aardig vindt. Ook niet omdat je hem wilt helpen of ter wille wilt zijn of omdat je tegemoet wilt komen aan zijn onbewuste of bewuste behoefte om “gered” en gestuurd te worden. Maar omdat je de deur die open staat binnen wilt stappen.

KLOPPEN KAN OOK, MAAR….

Als je iets heel anders doet dan de ander verwacht of ergens over begint waar hij niet zelf mee komt, is dat een gesloten deur. Je kunt erop kloppen. Misschien gaat die open, misschien niet.

Als je zoekt naar de open deur, ben je met veel minder moeite binnen. Je weet dan ook dat de ander het echt wilt. Je bent verzekerd van zijn samenwerking.

Als je eenmaal binnen bent kan de behandelingen alle kanten op bewegen. Misschien kom je de geestelijke ballast die onder de schoudepijn zit tegen. Of misschien kom je de wens om gered te worden tegen. Of je eigen wens om de ander te redden. Misschien kom je puur de pijn tegen die er is. Of de vermoeidheid er onder. Alles is mogelijk als je eenmaal binnen bent.

Als je op een gesloten deur blijft kloppen kan die open gaan, maar je hebt ook kans dat het niet gebeurt. Als je de open deur neemt ben je zeker dat je binnen komt. En je weet zeker dat je de ander niet gemanipuleerd hebt. Maar hoe vind je de open deur?

DE 7 TIPS OM DE OPEN DEUR TE VINDEN

1. Luister heel goed naar de intentie van de ander

Wat brengt hij in? In welke sfeer? Wat verwacht hij van jou? Sluit je vervolgens daarbij aan. Wil hij een lekkere massage? Dan ben jij de masseur. Wil hij therapeutisch werken aan zijn migraine? Dan ben jij de therapeut (aangenomen dat je dat bent natuurlijk).

2. Begin niet over zaken waar de ander niet zelf mee komt

Ga een echt gesprek aan, zorg dat het geen vraag en antwoord sessie wordt. Laat de ander praten. Wees geïnteresseerd in dat wat hij je vertelt. Vraag daarover door. Blijf reeël en concreet. Je wilt alles weten over dat wat de ander zelf inbrengt.

3. Verwacht geen loyaliteit

Verwacht niet dat de ander je in vertrouwen neemt. Verwacht niet dat hij eerlijk tegen je is. Verwacht niets. De ander is totaal vrij om precies zo ver te gaan als hij wil. Volg hem en zie waar je samen komt.

4. Vraag niet alleen naar klachten en conditie maar vooral naar wat de ander van de behandeling wenst

Iemand kan heel veel lichamelijke pijnen hebben en van de behandeling wensen dat hij meer duidelijkheid krijgt over zijn toekomst. Dan zul je heel anders te werk gaan dan wanneer iemand pijnverlichting wenst. Het een sluit het andere niet uit, maar de manier van benaderen is anders.

5. Laat de behandeling ontstaan zoals het ontstaat

Heb geen verwachtingen over wat er zou moeten gebeuren. Doe alleen dat wat als vanzelf gedaan kan worden. Laat de behandeling zichzelf sturen.

6. Blijf communiceren

Zorg dat je weet waar de ander hangt. Zorg dat je weet wat hij wenst en verwacht, ook tijdens het behandelen. Laat duidelijk weten dat je geïnteresseerd bent in dat wat er in hem of haar omgaat.

7. Geef je grens aan

Het aanpassen aan de verwachting betekent niet dat je je zelf weggooit. Of dat je over je eigen grens gaat. Als dat wat de ander van je verwacht niet past bij dat wat jij te geven hebt, wees er dan duidelijk over. Geef je grans aan. Als iemand bijvoorbeeld wenst dat jij al zijn problemen op gaat lossen, dan is het goed om uit te spreken dat je dat niet kunt doen. Maar dat jullie wel samen kunnen zoeken naar hoe en waar de behandeling eventueel verlichting kan brengen.

Veel plezier met het zoeken naar de opengaande deuren!

Groetjes, tot ziens!

JAANA

Showing 2 comments
  • Sandra Gruisen
    Beantwoorden

    Prachtig en praktisch inzicht wat je deelt! ik vind het op dit moment heel waardevol om eens mijn eigen open deuren te “zoeken” en wat zich daar achter bevindt.
    groetjes Sandra

    • Jaana
      Beantwoorden

      Ja mooi en spannend onderzoek! Leuk!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.