De 7 lessen van Bill Palmer (een artikel door Tanja Gerdes)

DE 7 LESSEN VAN BILL PALMER

door Tanja Gerdes; docent en studiebegeleider bij Hands On Tao

De afgelopen jaren heb ik alle weekenden en trainingen van Bill Palmer in Nederland gevolgd en veel aantekeningen gemaakt. Samen met Jaana heb ik een deel van mijn aantekeningen verwerkt tot dit artikel.

Wat zijn de belangrijkste lessen die ik van Bill Palmer geleerd heb? Hier 7 ervan.

Les 1: laat de reddersrol los

Bij shiatsu is er vaak sprake van een diagnose. De therapeut “behandelt” en “verhelpt”, en neemt dus eigenlijk de verantwoordelijkheid over om de diagnose te ontdekken en weten wat ermee te doen. Het proces is mysterieus voor de cliënt, die zelf passief kan blijven.

90% van de mensen die voor een Shiatsu behandeling komen vindt dit normaal. Ze komen als slachtoffer. Ik heb een slechte rug, ik heb weinig energie, kun jij me beter maken? Mensen willen een magisch toverstokje. Ze vragen niet hoe ze kunnen veranderen, maar ze willen gered worden.

In psychotherapie en counseling ligt dit per definitie anders. Misschien komen de cliënten wel zo binnen, maar als het goed is doet de therapeut hier niet aan mee. Hoe kunnen wij als lichaamswerkers hier ook niet meer aan meedoen? Het is de missie van Bill in dit leven om dit aan lichaamswerkers te leren.

Les 2: luister naar het lichaam

Vele Shiatsu therapeuten gaan mee in de slachtoffer-redder relatie. Ze vertrouwen op Qi. Maar de meesten proberen Qi te “controleren”, te “balanceren” in plaats van erop te vertrouwen, dat de Maag, de Milt, het been, de nek etc. van zichzelf intelligent is en zelf weet en kan vertellen wat het nodig heeft. Elk deel van het lijf is intelligent. Elke cel is intelligent.

Lichamen spreken niet in woorden, maar je kunt er wel naar luisteren. Hoe kun je als lichaamswerker een manier vinden om te luisteren naar het lichaam? En hoe kun je de cliënten leren om zelf te luisteren naar hun eigen lijf?

Les 3: wek innerlijke ontwikkeling op

Shiatsu is meer dan gewoon een massagetechniek. Shiatsu gaat niet over theorie of over energie maar over interactie tussen mensen.

Shiatsu focust niet op veranderen wat fout is, maar concentreert op het helpen van mensen om volledig met hun lijf te ervaren hoe ze echt zijn. Dit wekt een innerlijke ontwikkeling op, die er al op een natuurlijke wijze aanwezig was.

Les 4: help de cliënt integreren wat niet geïntegreerd is

Masunaga, een van de belangrijke Japanse grondleggers van Shiatsu in het westen, zei: “symptomen zijn een uitdrukking van de strijd of moeite van je lijf om te compenseren voor een gebied dat niet geïntegreerd is in het geheel.”

Masunaga was van oorsprong een psycholoog. In psychotherapie wordt neurotisch gedrag gezien als een coping mechanisme voor gevoelens die buiten het bewustzijn worden gehouden. Bij psychotherapie is het doel om de cliënt te helpen om bewust te worden van deze onbewuste gevoelens, zodat deze geïntegreerd kunnen worden in het zelf. De cliënt moet dit zelf doen. Hulp van een therapeut is nodig omdat er een weerstand is om deze pijnlijke gebieden onder ogen te zien.

Bijzonder aan shiatsu is dat het ook vooral kijkt naar de delen die niet geïntegreerd zijn, in plaats van zich in de eerste plaats te richten op de symptomen. Het deel dat niet geïntegreerd is noemen we Kyo en het deel dat enorm zijn best doet om te compenseren voor de Kyo noemen we Jitsu. Jitsu zorgt voor de symptomen, dat waar iemand last van heeft. Kyo is het onderliggende, niet actieve, niet geïntegreerde.

Les 5: leer de cliënt het zelf te doen

Psychotherapie gaat niet over redden van de pijn, maar helpen bewust te worden van dat wat onbewust gehouden wordt, om het onder ogen te zien en echt tot je te nemen. Hoe kunnen wij als lichaamswerkers de cliënt ook zelf iets laten doen?

Daarvoor is een juiste soort therapeutische relatie nodig. Een die de cliënt helpt te luisteren naar zijn eigen behoeften en zichzelf helpt te onderzoeken in plaats van afhankelijk te zijn van de expertise en beslissingen van de therapeut. Zelfbewustzijn en bekwaamheid van de therapeut is nodig om een omgeving te creëren waarin de cliënt zich vrij voelt te delen wat hij echt nodig heeft.

Les 6: laat het lichaam spreken in beweging

Lichamen spreken niet in woorden, maar in gevoelens en in bewegingen. Als het juiste soort vertrouwen er is kan de cliënt door bewegen en delen de behandeling en de therapeut leiden.

Les 7: het is belangrijk als therapeut om jezelf diep te onderzoeken

Wat is er nodig om spontaan te durven bewegen en open te durven onderzoeken?

Wanneer de therapeut vertrouwd is met diepe energieën en zelf heeft geoefend met het uitdrukken ervan in spontane bewegingen, dan merkt de cliënt dat onbewust op en weet dat het okay is om er zelf ook contact mee te maken. Deze attitude kan niet gemakkelijk gesimuleerd worden. Hij moet echt zijn.

Daarom, hoe dieper een therapeut zichzelf onderzocht heeft, des te dieper zullen cliënten zich veilig voelen om binnen een behandeling zichzelf te onderzoeken, dat wat er gaande is te delen en spontaan te bewegen.

Wil je ook?

Als je ook van Bill wilt leren dan kan het! De komende 4 maanden geeft hij 4 online trainingen over Movement Shiatsu. 4 trainingen met 4 thema’s. Na deze 4 trainingen heb je een “all round tool kit” waarmee je de principes van Movement Shiatsu in je behandelingen toe kunt gaan passen. Dit kan binnen online sessies en ook binnen face to face sessies, en zowel binnen Shiatsu als binnen andere soort lichaamswerk of massage. Meld je aan hieronder!

Vriendelijke groeten,

Tanja

******************************

SERIE ONLINE TRAINGEN MOVEMENT SHIATSU
door Bill Palmer in het voorjaar 2021

10 maart: thema Gewrichten
14 april: thema Organen
12 mei: thema Fascia
9 juni: thema Meridianen
(meridiaankennis meegenomen
maar niet strikt noodzakelijk)

Tijd: van 10.00 tot 14.15 uur

Kosten €75,- per training
Kosten voor serie van 4: €255,-
(€45,- korting dus)

Meld je aan voor alle 4 de trainingen in 1 keer met korting HIER

Wil je alleen aan 1 van de trainingen meedoen?
10 maart: meld je aan HIER
14 april: meld je aan HIER
12 mei: meld je aan HIER
9 juni: meld je aan HIER

Van harte welkom!

Wil je meer lezen?

Lees hier het artikel dat Bill Palmer schreef over The Six Forms Of Touch.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.