De 7 tips om ruimte te maken voor de werkelijke waarde van de ander

DE 7 TIPS OM RUIMTE TE MAKEN VOOR DE WERKELIJKE WAARDE VAN DE ANDER

Wat beoog jij met je massagebehandelingen?

Is je doel dat degene die je behandelt ontspant en als er klachten zijn: dat de klachten verminderen?

Of wil je dat er een proces op gang komt dat gestuurd wordt door de bewuste of onbewuste verlangens en behoeftes van de ander?

EEN HOLISTISCH UITGANGSPUNT

Het eerste is een gangbaar uitgangspunt. Het tweede is een holistisch uitgangspunt. Waar sta jij als behandelaar?

Bij Hands On Tao leiden we holistische behandelaars op. Als holistische behandelaar is het niet ons doel om klachten te verminderen of zelfs niet om iemand te laten ontspannen, maar om ‘ruimte te maken voor onderzoek’. In de praktijk betekent dit: een proces op gang zetten en/of begeleiden.

En wat voor een proces dat is, dat is niet aan ons om te bepalen.

Niet altijd is de cliënt er aan toe om te genezen. Of om te ontspannen. Het proces kan over iets heel anders gaan. Zoals zelfacceptatie. Of grenzen leren stellen. Of gewoon er mogen zijn.

Vaak is het resultaat van een behandeling ontspanning en genezing, maar toch is dat niet het doel. Het proces op zich is het doel, het onderzoek zelf is het doel.

VOORWAARDEN

Wat is er nodig om een proces op gang te zetten en/of te begeleiden?

De eerste voorwaarde is: de ander in zijn kracht brengen. De tweede voorwaarde is: ruimte maken.

De werkelijke waarde van de ander erkennen en de ander haar eigen werkelijke waarde laten erkennen brengt iemand in haar kracht en maakt ruimte. Je zou kunnen stellen dat dit het enige doel van een holistische behandeling is.

Want als de cliënt haar waarde erkent en het moment, en daarmee ook zichzelf, accepteert precies zoals het is, ontstaat er ruimte voor onderzoek en kan het proces zich vrijuit ontwikkelen.

7 TIPS OM ALS MASSEUR OF MASSAGETHERAPEUT DE ANDER TE HELPEN OM HAAR WERKELIJKE WAARDE TE VOELEN EN TE ERKENNEN

1. Zorg voor een mooie en professionele behandelruimte en goede werkmaterialen.

Door moeite en energie (Qi) te steken in de inrichting van je behandelruimte geef je de cliënt een onbewuste boodschap mee: je bent het waard om moeite voor te doen. Aan de andere kant zorgt het er voor dat de ander trots is over waar zij zich bevindt: in jouw ruimte. Zorg dat het een ruimte is om trots op te zijn.

2. Zorg dat je voordat de cliënt binnenkomt jouw energie aan de ruimte hebt doorgegeven door er mee bezig te zijn.

Zet een bos bloemen neer, steek kaarsen aan, strijk de lakens recht, zet de stoelen mooi in een rij, sprenkel desnoods heilig water in alle hoeken van de kamer Het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je er maar met aandacht mee bezig bent geweest. Ook hiermee laat je zien en voelen dat het je ernst is: je wilt je energie steken in de ander.

3. Zorg voor professionele bedrijfsvoering.

Wees bereikbaar, houd je aan afspraken, wees duidelijk, heb een duidelijk protocol dat je volgt voor facturering en andere lopende zaken. Wees een professional. Ook dit doe je uit dienstbaarheid voor je cliënt. Je wilt dat alles goed verloopt en dat de ander het gevoel heeft om in goede handen te zijn.

4. Ga uit van de behoefte en wens van de ander.

Vraag altijd wat de ander wil en wenst. Luister goed naar alles wat de ander zegt, vul niet in, maar vat samen. Heb geen mening. Geef geen commentaar. Onthoud dat we allen uniek zijn en in onze uniekheid juist allemaal hetzelfde. Als behandelaar ben je in dienst van de uniekheid van de ander. Laat de ander aan het roer van het proces.

5. Heb vertrouwen in de innerlijke wijsheid van een ieder.

Heb vertrouwen in het vermogen van een ieder om zelf eigen koers te bepalen. Ieder mens is precies daar waar zij moet zijn en weet zelf precies, bewust of onbewust, waar zij heen wil. Zoek contact met die innerlijke wijsheid en dat innerlijk weten en denk niet het beter te (moeten) weten.

6. Realiseer je werkelijk dat de ander waardevol is, precies zoals zij is.

Laat dat altijd je uitgangspunt zijn. Er hoeft niets gefixed te worden. Je hoeft je niet te positioneren, je hoeft je mening niet te bepalen. De ander is goed, precies zoals zij is. Ieder leven is even veel waard.

7. Geef iets extra’s.

Geef net iets meer dan er van je wordt verwacht. Geef ruim de tijd. Geef een super behandeling. Geef extra veel aandacht. Dek de ander heerlijk toe. Geef tijd om bij te komen na de behandeling. Of geef een kerstpakketje aan al je cliënten. Of een flesje massageolie als cadeau na 5 behandelingen. Of bel ze op twee dagen na de behandeling om te informeren hoe het gegaan is. Wat maar past bij jou. Door iets extra’s te geven zeg je: je bent het waard om dit van mij te krijgen.

DE ANDER IN HET LICHT ZETTEN

Natuurlijk moet je vooral goed voor jezelf zorgen en niet over je grens gaan. Dat staat voorop.
Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen, te respecteren en daar waar nodig duidelijk weer te geven, pas daarna kun je een ander van dienst zijn.

Maar onthoud dat je taak als een holistische behandelaar is: ruimte maken voor de werkelijke waarde van de ander. De ander als het ware optillen, in licht zetten.

JAANA

Ps. Wil je een behandelaar worden die mensen in het licht zet? Kom naar onze Open Dag: lees meer en meld je aan https://handsontao.nl/opendag/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.