Wat is er zo Tao aan Hands on Tao

WAT IS ER ZO TAO AAN HANDS ON TAO

Het speciale aan Hands On Tao Shiatsu is de eigen behandelmethodiek die het geven van heerlijke, professionele shiatsu behandelingen koppelt aan therapeutische vorming, Chinese geneeswijze en aan Taoïstische en moderne psychologische inzichten.

De Taoïstische begrippen uit Chinese geneeswijze, zoals Yin en Yang, 5 elementen of meridianen, worden binnen onze behandelmethodiek op zo’n manier onderwezen dat een westers denkend mens echt leert begrijpen wat er bedoeld wordt. We nemen geen genoegen met een gesimplificeerde of gemystificeerde verwesterste uitleg maar streven naar echt begrip en verinnerlijkte inzichten. Wat betekent het in het echt? In het echte leven? Binnen een echte behandeling? Hier en nu, in Nederland.

OMDRAAIEN

We hebben het leerproces omgedraaid. De studenten leren de theorie kennen via de praktijk. Ze leren behandelingen geven vanuit intuïtie, gevoel en communicatie en dat wat er ontstaat leren ze koppelen aan de Taoïstische beelden en gedachtegangen. Elk theoretisch begrip wordt in de praktijk toegepast en via de praktijk aangeleerd. Yin en Yang herken je aan de sfeer van de behandeling. 8 principes aan de soorten druk. 5 elementen aan vormen van aanraking. Uiteindelijk resulteert dit tot behandelaars die vanuit intuïtie en gevoel werken en toch stap voor stap weten wat ze aan het doen zijn en waarom.

HART, HOOFD EN HARA

Hart, Hoofd en Hara op een lijn krijgen.
Het voelen, het weten en het doen samen laten werken.
Daar gaat het om.
Wanneer die koppeling er is gaat de behandeling stromen en kan de magie gebeuren.

“Hart”….

…gaat over zelfkennis en therapeutische vorming

“Hoofd”….

…gaat over kennis en werkelijke inzicht

“Hara”…..

…gaat over het volgen van de flow, het zelfverzekerde vanzelfsprekende bescheiden op gemak Wu Wei shiatsu behandelaarschap. (Wu Wei is een leidend begrip in Taoïsme; het doen vanuit het niet doen).

En onze methodiek….

…gaat over het verbinden van die drie

PRATEN

Onze behandelaars herken je aan het feit dat ze tijdens de behandeling communiceren. Niet alleen non-verbaal maar ook letterlijk. Praten. We praten tijdens de behandelingen. We laten degene die de behandeling krijgt aan het roer van het gebeuren. Als behandelaars hoeven we het niet voor de ander te weten. We laten de wijsheid van het lijf van de ander spreken. Ook hier hebben we het proces omgedraaid. Niet alleen diagnosticeren we vooral vanuit dat wat er in de praktijk gebeurt, dat wat er in de praktijk gebeurt laten we ook vooral over aan de ander. Wat is de wens, wat is de verwachting, wat voelt de ander, wat zegt de intuïtie van de ander, wat zegt het lijf van de ander? Dat is leidend.

LEEFWIJZE

We zien shiatsu meer als een leefwijze dan als een geneeswijze. We zijn niet aan het genezen. We zijn onszelf en anderen aan het helpen om bewust te worden van ons eigen lijf en alles wat daarmee verbonden is. Shiatsu als een Taoïstische weg van zelfonderzoek vanuit nieuwsgierigheid en intrinsieke belangstelling. Er is verder geen doel. Het onderzoek zelf is het doel. Degene die de behandeling ontvangt is geen slachtoffer die gered moet worden. Behandelaar en degene die de behandeling krijgt doen het samen en zijn even belangrijk in het proces.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Wil je meer weten over onze opleidingen? Kom naar de Open Dag in Wageningen! https://handsontao.nl/opendag/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.