Therapeut of masseur

6 TIPS VOOR THERAPEUTISCH WERKEN

Het is moeilijk als niet onmogelijk om van buitenaf het verschil te zien tussen een shiatsu massagebehandeling en een shiatsu therapiebehandeling. De handelingen lijken precies op elkaar. Ze voelen ook het zelfde. Bij alle twee gaat het om ontspanning en overgave. Bij alle twee gaat het om het creëren van ruimte. Bij alle twee is de aanraking fijn, vertrouwd en ontspannen.

WAT IS DAN WEL HET VERSCHIL?

Het verschil tussen een shiatsumasseur en een shiatsu therapeut zit vooral in de manier van denken van de behandelaar. Wat gaat er in hem om? Waarom doet hij wat hij doet? Zowel een masseur als een therapeut volgt zijn intuïtie en past zich aan aan de behoefte in het moment. Maar een therapeut “weet” wat hij aan het doen is. Hij werkt vanuit een “diagnose”. Bijvoorbeeld een meridiaan diagnose. Of een diagnose van de interne organen. Of een 5 elementen diagnose. Een shiatsu therapeut moet dus op de hoogte zijn van de diagnostiek volgens de traditionele Chinese geneeswijze (of een ander diagnostisch model). Een shiatsumasseur hoeft dat niet te zijn.

BEGIN BLANCO

Maar begrijp me niet verkeerd: een shiatsubehandelaar werkt niet vanuit een theoretische diagnose! Of vanuit een theoretisch behandelplan! Op het moment dat je met een behandeling begint ben je blanco. Je begint met een schone lei. Altijd. Hoeveel je ook van de ander weet. Je volgt je intuïtie. Je doet wat je lijf wil doen. Je volgt je gevoel. Je communiceert en zoekt samen naar dat wat werkt. Je laat dat wat zich wil laten zien naar je toe komen. Je bent niet op zoek. Je bent als een kat die stil blijft liggen en de muis dicht bij laat komen…. En bammm…. je pakt de muis. Maar eerst moet je stil zijn. Je moet de muis dichtbij genoeg laten komen voordat je hem kunt pakken.

WACHTEN OP DE MUIS

Als therapeut wil je de muis te pakken zien te krijgen. De muis is de diagnose. Maar het is niet de theoretische diagnose. De muis is het “binnen een handeling precies weten wat je doet en waarom”. Wat je doet houdt altijd een diagnose in zich, of je er nu bewust van bent of niet. Je doet gewoon wat je moet doen. Op het moment dat je bewust bent van waarom je doet wat je doet wordt je behandeling extreem, precies en to the point. Je weet op het moment dat je het doet, precies wat je doet en waarom. Je hoeft dan vaak niet zo veel te doen, alleen precies dat wat nodig is. Dan ben je therapeutisch bezig. Dat is dan ook het meest zichtbaar verschil tussen een therapeut en een masseur: een therapeut “doet” minder dan een masseur!

ALS STOELMASSEUR IN BEDRIJVEN

Ook in bedrijven als stoelmasseur werk je therapeutisch. Als eenmaal een therapeut bent kun je niet anders dan therapeutisch werken. Je weet te veel om niet te weten wat je doet. Als je de muis echt te pakken hebt wordt je van zelf extreem, precies en to the point. En zolang de muis zich nog niet heeft laten pakken ben je in afwachting.

Volg je intuïtie en wees aandachtig; en voor je weet Wéét je wat je aan het doen bent! De muis heeft zich laten pakken!

6 TIPS VOOR HET THERAPEUTISCH WERKEN

  1. Begin leeg, blanco, niet wetend
  2. Laat je leiden door de klachten, wensen en conditie van de cliënt
  3. Communiceer met je cliënt, zoek samen naar dat wat werkt
  4. Volg je intuïtie
  5. Wacht rustig en aandachtig af en PAK de muis als die eenmaal dichtbij genoeg is (dan weet je wat je doet en waarom)
  6. Werk extreem, precies en to the point

 

Als je zo werkt komt er een proces op gang en de cliënten komen terug met verhalen van wat er gebeurd is na de behandeling. Daar bouw je op voort en zo ben je ook binnen bedrijven therapeutisch aan het werk.

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.