De 7 dingen die er nodig zijn voor een schot in de roos

EEN SCHOT IN DE ROOS

Elke masseur en massagetherapeut kent het wel. De behandeling die voelt als een schot in de roos. Alles klopt. De handelingen, de sfeer, het effect. Daar doen we het voor als masseurs. Dat geeft een kick en een hoop energie. En resulteert in tevreden klanten die graag terug komen.

EEN KANS GEVEN

In de loop van de meer dan 30 jaar dat ik zelf behandelingen heb gegeven heb ik ontdekt hoe het komt dat één behandeling een schot in de roos is en een andere niet. Het is zelfs zo dat mijn hele opleiding en mijn hele behandelmethodiek hieromheen gebouwd is. Hoe geef je de schot in de roos een kans?

Maar let op: niet elke behandeling hoeft een schot in de roos te zijn! Zeker niet! Dat is niet wat ik bedoel. Het is namelijk niet in onze handen. Het is niet elke keer nodig. Niet iedere klant zit er op te wachten. Niet elk moment is er naar. Zelf ben je er ook niet altijd aan toe.

Maar voor zover je het wél kunt beïnvloeden wil je als behandelaar er in elk geval niet zelf tussen zitten. Je wil het in elk geval een zo groot mogelijke kans geven, die schot in de roos behandeling. Dat denk ik tenminste.

DE 7 DINGEN DIE ER NODIG ZIJN

Ik dit artikel heb ik 7 dingen voor je opgesomd waar je als behandelaar invloed op hebt en die bepalend kunnen zijn voor wel of geen schot in de roos.

1. Werken vanuit de Hara

Dit is het eerste en de basis van al het andere. Werken vanuit de Hara. Het werken vanuit de Hara is in shiatsu een voorwaarde. Maar ook andere soorten behandelaars zullen het herkennen. Het is het werken in aanwezigheid, vanuit je lichaam, vanuit je centrum, met zwaartekracht, in een flow, op een natuurlijke, ontspannen manier.

Dit resulteert in een bijzonder afgestemde manier van werken die door de ander onmiddelijk herkend wordt. Voor jezelf betekent het dat een behandeling je geen kracht kost maar juist energie geeft.

In mijn lesdagen en trainingen is elk moment, elk onderwerp, elk gesprek, alles, alles in eerste instantie gericht op dit: het leren werken vanuit de Hara. Zonder Hara geen schot in de roos.

2. Juiste uitvoering

Je kunt wel vanuit de Hara werken, als je de technieken niet kent dan kom je nog niet ver. Het tweede dat nodig is voor schot in de roos behandelingen is het goed beheersen van je technieken.

In mijn basis trainingen wordt veel aandacht besteed aan de juiste uitvoering van de technieken. Als je eenmaal de basis goed beheerst kun je met veel gemak nieuwe technieken goed aanleren. Als in de basis iets niet goed aangeleerd is kan het foutief aangeleerde ook doorwerken in andere technieken. Daarom is het goed voor gevorderde masseurs om ook eens een basiscursus te volgen. Back to basic is altijd goed! Een goede basis is absoluut nodig voor een schot in de roos.

3. Juiste soort behandeling

Het derde dat bepalend is voor wel of geen schot in de roos is de soort behandeling die je geeft. Niet iedereen heeft het zelfde nodig. Als je slechts één soort behandeling beheerst is dat te weinig.

In mijn trainingen leer je 9 verschillende soorten behandelingen geven. Het zijn geen vaststaande behandelingen, het zijn 9 verschillende modellen waaromheen je een behandeling kunt bouwen; hoe “therapeutischer” de behandeling hoe minder er vast staat. Binnen elk van de 9 behandelingen, ook de aller eenvoudigste ervan, pas je je van moment tot moment aan. Het geven van een behandeling blijft een creatief proces.

De wens van de ander bepaalt voor welke soort behandeling je kiest. Sommige behandelingen zijn in beginsel gericht op ontspanning, andere op het verlichten van klachten. Sommige zijn meer gericht op de geest, andere vooral gericht op het lichaam.

Met de 9 behandelingen kun je elke denkbare situatie aan. Zonder precies de juiste behandeling op het juiste moment heb je geen kans op een schot in de roos.

4. Juiste aanpak

Het vierde punt heeft te maken met het afgestemd zijn. Ben je wel afgestemd op de behoefte van de ander? Is de sfeer van je behandeling afgestemd? Is je aanpak wel de juiste?

Tijdens mijn lessen maak ik een verschil tussen de twee sferen. Dit heeft weer te maken met Yin en Yang. De sfeer van de behandeling vertelt wat de basisbehoefte van deze persoon is: het steunen van de Yin of het steunen van de Yang.

Het zoeken naar de juiste sfeer resulteert in een aftastende, zoekende benadering. Dit is zo veel fijner om te ondergaan dan een kant en klare massage waarbij de masseur gewoon de technieken uitvoert. Je denkt misschien dat zoeken als onzekerheid voelt. Juist niet! Het zoekende voelt juist heel zeker en geruststellend. Het zorgt er voor dat de schot in de roos mogelijk wordt.

5. Juiste soort druk

Het vijfde dat er aan doet is de soort druk die je gebruikt, de soort handgrepen. Dit heeft te maken met communicatie. Het samen zoeken naar wat werkt. Hoe afgestemd je ook bent, je kunt nooit helemaal alleen uitvinden wat de ander nodig heeft. Zeker op plekken waar het er echt toe doet. Bij pijnpunten, bij gestagneerde gebieden, bij gebieden zonder gevoel.

In mijn trainingen maken we een onderscheid tussen vier vormen van druk, gebaseerd op de 8 principes van de Chinese geneeswijze. Een combinatie van verschillende soorten druk staat weer voor een bepaalde TCG diagnose, bijvoorbeeld voor Qi stagnatie, Exces Hitte of Yin deficiëntie. Hiermee spelen we en zo kunnen we elke pijn en probleem effectief aanpakken.

Ook als je met andere technieken werkt als shiatsu en Chinese geneeswijze geldt het zelfde principe. Samen zoek je naar wat voor druk en wat voor handgrepen werken.

Het is zeker een kunst om tijdens een behandeling te praten zonder dat de aandacht te veel naar het hoofd gaat. Maar het kan! Het kan zeker. Heel belangrijk om dit te oefenen en dit te beheersen als je een schot in de roos wilt hebben. Zeker als het gaat om pijnklachten. Een behandeling van pijnklachten kan in mijn optiek nooit in totale stilte plaats vinden.

6. De juiste soort communicatie

Het zesde en onzettend belangrijke punt voor een schot in de roos is de juiste soort communicatie. Dit heeft te maken met het niveau van waarnemen. Richt je je behandeling op het niveau waar de ander aan het waarnemen is? Luister je wel naar wat de ander eigenlijk van de behandeling wil? Ben je in staat om dat te geven waar om gevraagd wordt?

Hiervoor gebruiken we het model van de 5 niveua’s van waarnemen. Voor een schot in de roos is het heel belangrijk dat je op het juiste niveau bezig bent en op de manier communiceert dat bij dat niveau hoort. Soms praat je over koeitjes en klafjes (soms erg belangrijk!) en doe je maar wat, soms werk je in stilte en volg je de flow, soms zoek je samen naar dat wat werkt en ben je zoekend bezig, soms laat je de ander praten en ben jij met je behandeling de stille getuige die dat bevestigt wat er plaats vindt, soms val je samen in stille, tijdloze verwondering.

7. De juiste diagnostiek

Het zevende wat nodig is voor een schot in de roos is de juiste diagnostiek. Dit noem ik: het werken met kennis en intuïtie.

Als je alleen vanuit het gevoel werkt kun je erg dicht bij een schot in de roos komen, maar er mist iets. De aarde mist. De basis. Als je alleen vanuit kennis werkt mist er nog veel meer. Dan mist het hart. Je mist de ziel van de behandeling. Dan kom je niet eens in de buurt van een schot in de roos.

Het is dus een eerste vereiste dat je je gevoel en intuïtie kunt volgen; dat je voelt wat er nodig is, waar je naar toe wil, wat goed doet, waar de ander van ontspant. Maar als dat alles is ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat je weet waarom je dat wat je doet doet. Waarom brengt je intuïtie je ergens? Waarom werkt de ene soort druk wel en de andere niet? Waarom praat je, waarom praat je niet? Waarom luistert het soms heel nauw en maakt het een andere keer niet zo veel uit?

Er zijn opleidingen die vooral gericht zijn op de praktijk en het leren voelen. Er zijn opleidingen die vooral gericht zijn op de theorie en het opdoen van veel kennis. Ik richt me op beide. Of eigenlijk op geen van beide. Ik richt me altijd op de verbinding tussen die twee. Het neutrale veld tussen Yin en Yang.

De behandeling ontstaat zoals het ontstaat, vanuit het gevoel en de afstemming. Maar ondertussen weet je wat je aan het doen bent en waarom. Dit maakt de schot in de roos mogelijk. Dit is een behandeling die plaats vindt in het neutrale veld tussen Yin en Yang. Het Qi veld. En dat is wat je leert als je bij mij les komt volgen.

TOT SLOT

Je zou kunnen denken, en heel begrijpelijk als je dat denkt, dat een behandeling die een schot in de roos is, altijd een diepgaande, bijzondere, therapeutische behandeling is. Maar dat is niet zo. Een schot in de roos is totaal afhankelijk van waar de roos bij de ander zit. Je schiet niet in je eigen roos, maar op de roos van de ander. Wat hij of zij van de behandeling wenst en wil, dat bepaalt waar de roos zit.

Als je iets geeft wat de ander niet wil ontvangen zit je niet in de roos. Als je precies dat geet waar de ander open voor staat zit je in de roos. Als je eenmaal in de roos zit kan er van alles gebeuren. En hoeft er helemaal niets te gebeuren. Je zit al in de roos.

Als je wilt dat je behandelingen zo vaak als mogelijk een schot in de roos zijn, welkom naar mijn trainingen! Iedereen kan het leren. Het enige wat je nodig hebt is de juiste methodiek.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Een van de dingen die van je behandeling een schot in de roos maken is de keuze van de soort behandeling. Komende zomer in Finland leer je een van de manieren van behandelen die in de juiste situaties van je behandeling gegarandeerd een Schot in de Roos maakt. Lees meer over de training The Healing Points in Finland in de zomer 2019: https://handsontao.nl/shiatsu-in-finland-2-3/

EN HOE IS HET VOOR JOU?

Wat is voor jou een “schot in de roos behandeling”? Wanneer heb je het gevoel dat het helemaal raak is? Laat hieronder je commentaar achter!!!

Showing 6 comments
 • Bram de Rooij
  Reply

  Voor mij is een behandeling “een schot in de roos” als ik oprecht contact mag ervaren met de ander. Dat ik de ander met mijn intuïtieve aanraking kan uitnodigen om diep naar binnen te keren en daar te (leren) voelen wat er is en wat losgelaten mag worden. Mijn behandeling is geslaagd als we samen op reis zijn geweest. Samen een avontuur zijn aangegaan waarin we allebei groeien; ik vanuit mijn oprechte interesse in de ander en de ander vanuit een bij mij (her)gevonden vertrouwen om er te laten zijn wat zich aandient in het moment.

  Liefs,
  Bram

  • 5eshiatsu
   Reply

   Mooi gezegd Bram! Samen een avontuur aangaan waarin allebei groeien. Ja, dat is het!

 • Cunera Pennings
  Reply

  Jaana.
  Een behandeling is voor mij een schot in de roos als een client zegt: ik weet niet wat je aan het doen bent maar ik voel het in heel mijn lijf. Alsof je iets bij me weghaalt. Dan weet ik dat het ze raakt.

  Cunera

  • 5eshiatsu
   Reply

   Ja mooi, iemand echt raken.

 • Danielle Raats
  Reply

  Een schot in de Roos is voor mij als ik niet alleen de behandeling geef maar ook ontvang en de ontvanger niet alleen ontvangt maar ook geeft. Als je na afloop beide het gevoel hebt, wauw, dat was een schot in de roos. Samen niet één maar wel bijna, op dezelfde dimensie misschien is dat wat we dan voelen. Dit is de eerste die in mij opkomt maar gelukkig verplaatst de Roos zich inderdaad en kun je op verschillende manieren in de roos schieten. Geweldig stuk Jaana , ook een schot in de roos ❤️

  • Jaana
   Reply

   Mooi verwoord Danielle!! De wederkerigheid, inderdaad. Liefs!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.