De 7 dingen die er nodig zijn voor een schot in de roos

EEN SCHOT IN DE ROOS

Elke masseur en massagetherapeut kent het wel. De behandeling die voelt als een schot in de roos. Alles klopt. De handelingen, de sfeer, het effect. Daar doen we het voor als masseurs. Dat geeft een kick en een hoop energie. En resulteert in tevreden klanten die graag terug komen.

EEN KANS GEVEN

In de loop van de meer dan 30 jaar dat ik zelf behandelingen heb gegeven heb ik ontdekt hoe het komt dat de ene behandeling een schot in de roos is en de andere niet. De hele opleiding van Hands On Tao en de hele Hands On Tao behandelmethodiek is om die ontdekking heen gebouwd. Hoe geef je een schot in de roos een kans?

Maar let op: niet elke behandeling hoeft een schot in de roos te zijn! Zeker niet! Dat is niet wat ik bedoel. Het is namelijk niet in onze handen. Het is niet elke keer nodig. Niet iedereen die voor een behandeling komt zit er op te wachten. Niet elk moment is er naar. Zelf ben je er ook niet altijd aan toe.

Maar voor zover je het wél kunt beïnvloeden wil je als behandelaar er in elk geval niet zelf tussen zitten. Je wilt het in elk geval een zo groot mogelijke kans geven, die een-schot-in-de-roos behandeling. Toch?

DE 7 DINGEN DIE ER NODIG ZIJN

Ik dit artikel heb ik 7 dingen voor je opgesomd waar je als behandelaar invloed op hebt en die bepalend kunnen zijn voor wel of geen schot in de roos. Dit zijn de 7 dingen waar we tijdens Hands On Tao opleidingen mee bezig zijn. Binnen deze 7 dingen ontwikkelen onze studenten zich steeds verder.

1. Juiste zorg voor jezelf

Het eerste en belangrijkste voor een schot in de roos is dat je goed voor jezelf kunt zorgen tijdens een behandeling. Als het niet fijn is voor jezelf is het ook niet fijn voor de ander. Pas als jij goed voor jezelf zorgt kan de ander echt ontspannen. Dan hoeft hij of zij niet voor jou te zorgen. Dat voelen de mensen haarscherp aan.

Het betekent in de praktijk dat je jezelf goed moet kennen. Zodat je weet wat je nodig hebt om tijdens de behandeling te ontspannen en op je gemak te zijn en als dat niet helemaal kan, dat je weet hoe je je eigen ongemak ontspannen kunt dragen. Zodat het de ander niet belast.

Wij noemen dit in de opleiding de 20/80 regel: 20 procent van je aandacht bij de ander, 80 procent bij jezelf.

2. Juiste uitvoering

In onze basistrainingen wordt veel aandacht besteed aan de juiste uitvoering van de technieken. Als je eenmaal de basis goed beheerst kun je met veel gemak nieuwe technieken goed aanleren. Als in de basis iets niet goed aangeleerd is kan het foutief aangeleerde ook doorwerken in andere technieken. Daarom is het goed voor gevorderde masseurs om ook eens een basiscursus te volgen. Back to basic is altijd goed! Een goede basis en veel oefenen is absoluut nodig voor een schot in de roos.

Pas als je de technieken zo goed beheerst dat ze als het ware een deel van je zijn geworden kun je echt ontspannen binnen het werk. Als jij ontspannen bent als behandelaar kan de ander zich ook ontspannen. Ook dit voelen de mensen (onbewust) precies aan.

Wij noemen dit Wu Wei. Het doen vanuit het niet doen. De natuurlijke beweging volgen. Dat kan pas als je de technieken die je gebruikt heel goed beheerst.

3. Juiste soort communicatie

Het derde en ontzettend belangrijke punt voor een schot in de roos is de juiste soort communicatie. Communiceer je wel op het zelfde niveau als de ander? Luister je wel goed naar waar de ander mee komt en mee bezig is?

Voor een schot in de roos is het heel belangrijk dat je je in de communicatie aansluit bij de ander. Soms praat je over koetjes en kalfjes (soms erg belangrijk!) en doe je maar wat, soms werk je in stilte en volg je de flow, soms zoek je samen naar dat wat werkt en ben je zoekend bezig, soms laat je de ander praten en ben jij met je behandeling de stille getuige die dat bevestigt wat er plaats vindt, soms val je samen in het stille, tijdloze zijn.

Wij gebruiken in de opleiding hiervoor het model: de 5 niveaus van waarnemen. Een communicatie model dat niet je manier van communiceren bepaalt, maar wel verklaart.

4. Juiste soort behandeling

Het vierde dat bepalend is voor wel of geen schot in de roos is de soort behandeling die je geeft. Niet iedereen heeft het zelfde nodig. Als je slechts één soort behandeling beheerst is dat te weinig.

In onze opleidingen werken we met 9 verschillende soorten behandelingen. Het zijn geen vaststaande behandelingen, het zijn 9 verschillende modellen waaromheen je een behandeling kunt bouwen; hoe “therapeutischer” de behandeling hoe minder er vast staat. Binnen elk van de 9 behandelingen, ook de aller eenvoudigste ervan, pas je je van moment tot moment aan aan degene die de behandeling krijgt. Het geven van een behandeling blijft een creatief proces.

De wens van de ander bepaalt voor welke soort behandeling je kiest. Sommige behandelingen zijn in beginsel gericht op ontspanning, andere op het verlichten van klachten. Sommige zijn meer gericht op de geest, andere vooral gericht op het lichaam.

Met de 9 behandelingen kun je elke denkbare situatie aan.

5. Juiste aanpak

Het vijfde punt heeft te maken met het afgestemd zijn. Ben je wel afgestemd op de behoefte van de ander? Is de sfeer van je behandeling afgestemd? Is je aanpak wel de juiste?

Het zoeken naar de juiste sfeer resulteert in een aftastende, zoekende benadering. Dit is zo veel fijner om te ondergaan dan een kant en klare massage waarbij de masseur gewoon de technieken uitvoert. Je denkt misschien dat zoeken als onzekerheid voelt. Juist niet! Het zoekende voelt juist heel zeker en geruststellend. Het zorgt er voor dat een schot in de roos mogelijk wordt.

Tijdens onze lessen maken we een verschil tussen twee basissferen. De sfeer van de behandeling vertelt of de basisbehoefte van deze persoon ondersteuning of geruststelling is.

6. Juiste soort handgrepen

Het zesde dat er toe doet is de soort handgrepen die je gebruikt. Hiervoor is het nodig dat je  samen met de ander zoekt naar wat werkt. Hoe afgestemd je ook bent, je kunt nooit helemaal alleen uitvinden wat de ander nodig heeft. Zeker op plekken waar het er echt toe doet; bij pijnpunten, bij gestagneerde gebieden, bij gebieden zonder gevoel.

Het is  misschien wel het meest opvallende verschil tussen onze Shiatsutijl en vele andere stijlen: wij praten met de mensen die we behandelen. Niet de hele tijd maar wel altijd als het helpend of nodig is.

Heel belangrijk om dit te oefenen en dit te beheersen als je een schot in de roos wilt hebben! Zeker als het om pijnklachten gaat. Een behandeling van pijnklachten kan in onze optiek nooit in totale stilte plaats vinden.

In onze trainingen maken we een onderscheid tussen vier soorten handgrepen: bewegend, rustgevend, voedend en verspreidend. Wij noemen dit de 4 vormen van druk. Een combinatie van verschillende soorten handgrepen staat voor verschillende redenen voor pijn of stagnatie. Hiermee spelen we en zo kunnen we elke pijn en elk probleem effectief aanpakken.

7. Juiste woorden

Als je alleen vanuit het gevoel werkt kun je erg dicht bij een schot in de roos komen, maar er mist iets. De aarde mist. De basis. Als je alleen vanuit kennis werkt mist er nog veel meer. Dan mist het hart. Je mist de ziel van de behandeling. Dan kom je niet eens in de buurt van een schot in de roos.

Het is dus een eerste vereiste dat je je gevoel en intuïtie kunt volgen; dat je voelt wat er nodig is, waar je naar toe wil, wat goed doet, waar de ander van ontspant. Maar als dat alles is ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat je weet waarom je dat wat je doet doet. Dat je kunt verwoorden waarom je intuïtie je ergens brengt. Waarom werkt de ene soort druk wel en de andere niet. Waarom praat je, waarom praat je niet. Waarom luistert het soms heel nauw en maakt het een andere keer niet zo veel uit.

Er zijn opleidingen die vooral gericht zijn op de praktijk en het leren voelen. Er zijn opleidingen die vooral gericht zijn op de theorie en het opdoen van veel kennis. Wij richten ons op beide. Of eigenlijk op geen van beide. Wij richten ons altijd op de verbinding tussen die twee. Het neutrale veld tussen weten en voelen en doen.

De behandeling ontstaat zoals het ontstaat, vanuit het gevoel en de afstemming. Maar ondertussen weten we en verwoorden we wat we aan het doen zijn en waarom. Dit maakt de schot in de roos mogelijk. Dat is wat je leert als je bij ons les komt volgen.

TOT SLOT

Je zou kunnen denken, en heel begrijpelijk als je dat denkt, dat een behandeling die een schot in de roos is, altijd een diepgaande, bijzondere, therapeutische behandeling is. Maar dat is niet zo. Een schot in de roos is totaal afhankelijk van waar de roos bij de ander zit. Je schiet niet in je eigen roos, maar op de roos van de ander. Wat hij of zij van de behandeling wenst en wil, dat bepaalt waar de roos zit.

Als je iets geeft wat de ander niet wil ontvangen zit je niet in de roos. Als je precies dat geeft waar de ander open voor staat zit je in de roos. Als je eenmaal in de roos zit kan er van alles gebeuren. En hoeft er helemaal niets te gebeuren. Je zit al in de roos.

Als je wilt dat je behandelingen zo vaak als mogelijk een schot in een roos zijn, welkom naar onze opleidingen! Iedereen kan het leren. Het enige wat je nodig hebt is de juiste methodiek.

Bestel HIER een video van 55 minuten waar onze methodiek verder wordt toegelicht. In een paar stappen kom je in de online omgeving waar je de video en bijhorende materialen in kunt zien.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Wat is voor jou een “schot in de roos behandeling”? Wanneer heb je het gevoel dat het helemaal raak is? Laat hieronder je commentaar achter!!!

Showing 6 comments
  • Bram de Rooij
    Beantwoorden

    Voor mij is een behandeling “een schot in de roos” als ik oprecht contact mag ervaren met de ander. Dat ik de ander met mijn intuïtieve aanraking kan uitnodigen om diep naar binnen te keren en daar te (leren) voelen wat er is en wat losgelaten mag worden. Mijn behandeling is geslaagd als we samen op reis zijn geweest. Samen een avontuur zijn aangegaan waarin we allebei groeien; ik vanuit mijn oprechte interesse in de ander en de ander vanuit een bij mij (her)gevonden vertrouwen om er te laten zijn wat zich aandient in het moment.

    Liefs,
    Bram

    • 5eshiatsu
      Beantwoorden

      Mooi gezegd Bram! Samen een avontuur aangaan waarin allebei groeien. Ja, dat is het!

  • Cunera Pennings
    Beantwoorden

    Jaana.
    Een behandeling is voor mij een schot in de roos als een client zegt: ik weet niet wat je aan het doen bent maar ik voel het in heel mijn lijf. Alsof je iets bij me weghaalt. Dan weet ik dat het ze raakt.

    Cunera

    • 5eshiatsu
      Beantwoorden

      Ja mooi, iemand echt raken.

  • Danielle Raats
    Beantwoorden

    Een schot in de Roos is voor mij als ik niet alleen de behandeling geef maar ook ontvang en de ontvanger niet alleen ontvangt maar ook geeft. Als je na afloop beide het gevoel hebt, wauw, dat was een schot in de roos. Samen niet één maar wel bijna, op dezelfde dimensie misschien is dat wat we dan voelen. Dit is de eerste die in mij opkomt maar gelukkig verplaatst de Roos zich inderdaad en kun je op verschillende manieren in de roos schieten. Geweldig stuk Jaana , ook een schot in de roos ❤️

    • Jaana
      Beantwoorden

      Mooi verwoord Danielle!! De wederkerigheid, inderdaad. Liefs!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.