OPLEIDING TOT GEDIPLOMEERDE TAO SHIATSUMASSEUR

hoe het werken vanuit de Hara de grondtoon van je leven kan worden

Wil jij heerlijke shiatsubehandelingen leren geven op  een massagemat (en/of -tafel)?
Wil jij tijd in jezelf investeren en samen met anderen bezig zijn met shiatsu, meditatie, oefeningen en zelfonderzoek?

Tijdens de opleiding TAO Shiatsumassage leer je hoe je anderen kunt helpen zonder zelf leeg te lopen. Je leert een manier van werken die je energie geeft in plaats van kost.

Het werken als masseur is een feest. Als je het vanuit de Hara doet wordt het een feest om nooit te vergeten.

Wil je de heerlijkste behandelingen leren geven en tegelijkertijd aan je eigen gezondheid en welzijn werken? Dan is dit de opleiding voor jou!

 

OPBOUW

De opleiding bestaat uit 12 lesdagen (start in februari) en een online training (start in oktober).  Je bent totaal 1 jaar bezig.

Deze opleiding is een onderdeel van het eerste jaar van onze therapeuten opleiding. Als je het hele eerste jaar wilt doen volg je vanaf september naast de online training ook de 12 lesdagen van de opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur.

Opleiding Shiatsumasseur + Opleiding Shiatsu Stoelmasseur = Het eerste jaar van Opleiding Shiatsutherapeut.

HERKEN JE JEZELF IN EEN VAN DE VOLGENDE SITUATIES?

Je wilt aan je persoonlijke ontwikkeling en je eigen gezondheid werken en tegelijk iets leren waarmee je anderen kunt helpen. Dan zit je hier goed! Via shiatsu leer je jezelf kennen en leer je je lijf goed gebruiken. Je kunt de behandelingen die je leert meteen in de praktijk toe gaan passen om andere mensen verder te helpen.

Je wilt heerlijke shiatsubehandelingen leren geven, maar je hebt geen zin meer om steeds over je eigen grens te gaan. Tijdens deze opleiding leer je je eigen grenzen kennen. Je leert een manier van werken die niet ten koste van jezelf gaat, maar juist het tegendeel: elke behandeling die je geeft is winst voor jezelf!

Je geeft al massagebehandelingen maar je hebt behoefte aan verdieping. Voor jou kan deze opleiding een enorme verbreding van mogelijkheden betekenen. Het is een feest van heerlijke lesdagen waar je masseurshart helemaal van gaat bloeien.

Je hebt een training bij ons gedaan en je wilt verder. Dan kun je doorleren tot een gediplomeerde shiatsumasseur.

Je wilt een diploma waarmee je je eigen praktijk kunt openen en je aan kunt sluiten bij een beroepsvereniging. Met het Shiatsumasseur diploma kun je je registreren als masseur en je praktijk openen. Als je het aanvult met Westerse Medische Basiskennis kun je je ook aansluiten bij een beroepsvereniging.

DOOR WIE?

Ik verzorg de opleiding tot Shiatsumasseur in samenwerking met Lilian de Nijs, Tanja Gerdes en Heidi van Nieuwenhoven.

 • Lilian De Nijs
  Lilian De Nijs

  Lilian verzorgt de meeste lessen. Zij heeft een “hart dat shiatsu slaat”. Zij zal je helpen om je lijf te bewonen en vanuit de Hara in te zetten. Lilian is van oorsprong een fysiotherapeut, haar Shiatsuopleiding heeft ze gedaan bij Qing Bai maar is doorgegroied in Hands On Tao style. Sinds jaren werkt ze als Shiatsutherapeut en -docent. Ze heeft haar praktijk in Nijmegen.

 • Jaana Siltasalmi
  Jaana Siltasalmi

  Ik ben Jaana Siltasalmi en eindverantwoordelijk voor alles binnen Hands On Tao. Tijdens de training Basis Shiatsu zal ik 1 lesdag verzorgen.

 • Heidi van Nieuwenhoven
  Heidi van Nieuwenhoven

  Heidi geeft een gastworkshop Strekkingen. Zij is een veelzijdige masseur met ervaring in Shiatsu, Thaise Yogamassage, Ayurvedische massage en sportmassage. Zij is een Do-In docent en heeft de 5 elementen dans ontwikkeld. Heidi heeft haar Shiatsu therapeuten diploma bij ons gehaald en heeft haar praktijk in Steenderen.

 • Tanja Gerdes
  Tanja Gerdes

  Tanja Gerdes geeft een aantal lesdelen en verzorgt de huiswerkbegeleiding. Zij is tevens de vertrouwenspersoon voor de studenten. Tanja is van oorsprong een scheikundige. Zij heeft haar shiatsutherapeuten diploma bij ons gehaald en is o.a. bezig met Avatar.

Wij gaan er allemaal voor de volle 100% voor om de studenten een bijzonder, fijn, ontspannen en leerzaam jaar te geven. Het proces dat de studenten tijdens de opleiding tot TAO shiatsumasseur aangaan (het leren werken vanuit de Hara, het leren geven van heerlijke behandelingen) heeft een speciale plaats in ons aller Hart. Wij vinden het geweldig om te zien hoe mensen zich in een korte tijd zo enorm kunnen ontwikkelen. Iedereen die het wil kan goede shiatsubehandelingen leren geven, dat zien we keer op keer weer gebeuren. Maar dat niet alleen: we zien ook hoe mensen veranderen. De opleiding heeft effect op hun dagelijkse leven. Het volgen van deze opleiding laat niemand onberoerd, het verdiept het leven in al haar facetten.

Je hart geraakt, je lijf bewust en je hoofd helder.

HOE ZOU HET VOOR JE ZIJN ALS….

 • Je jezelf zou zien opbloeien tot een prachtige behandelaar die de mensen diep raakt.
 • Je via eigen ervaring zou begrijpen waar het om gaat in shiatsu.
 • Het leren werken vanuit de Hara je stabiliteit, aanwezigheid en ontspanning zou brengen in je leven en je werk.
 • Het werken vanuit de Hara een grondtoon zou worden bij alles wat je doet.

EEN BIJZONDERE OPLEIDING MET EEN BIJZONDERE LEERMETHODIEK

Bij ons is het leren anders! Je mag je eigen interesse volgen, je eigen stijl ontwikkelen. Iedereen krijgt de vrijheid om de studie op zijn eigen manier in te vullen. Allerlei individuele oplossingen en variaties zijn mogelijk.

Elke lesdag is een dagje uit met zalige massages en veel ontspanning. En toch altijd weer verrassend veel leren. Hoe kun je zo ontspannen zo veel leren? Dat is het geheim van onze opleiding: alleen door het zelf te ervaren kom je er achter hoe het werkt. En vooral dát het werkt.

KENMERKEN VAN ONZE OPLEIDING

 • Veel praktijk
 • Hele fijne sfeer
 • Persoonlijk
 • Dichtbij het hart
 • Mooie ruime lesruimte
 • Iedereen mag zichzelf zijn
 • Lichtheid
 • Lachen
 • Zorgvuldig opgebouwd
 • Theorie wordt altijd gekoppeld aan de praktijk
 • Je kunt theorie in de praktijk oefenen en leren
 • Veel individuele aandacht
 • Leraren zijn snel bereikbaar bij vragen
 • Lesdagen die je meenemen en waar je energie van krijgt
 • Genieten
 • Ontspannen
 • Leren vanuit ontspanning en aanwezigheid
 • Veel zijnskwaliteit
 • Een mooie combi van rust en actie
 • Veel leren
 • Veel eigen maken
 • Heerlijk masseren en gemasseerd worden

DATA, TIJDEN EN LOCATIE

De opleiding start weer in februari 2019. De meeste lesdagen zijn op zaterdagen. 12 lesdagen van februari t/m juli. In de herfst start de interactieve online training. Het examen en het eindfeest is in februari 2020.

Let op: Als je wilt kun je na de zomer, tegelijk met de interactieve online training, ook deelnemen aan de 12 praktijklessen van de Opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur. Dan heb je binnen één jaar twee opleidingen gedaan: Opleiding tot TAO Shiatsumasseur en Opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur. Samen vormen deze twee het eerste jaar van onze therapeuten opleiding, dus dan kun je vanaf februari verder in het tweede jaar.

Hier de data van de Opleiding tot TAO Shiatsumasseur.

Alle data t/m de zomer: 16-2, 23-2, 9-3, 23-3, 6-4, 20-4, 18-5, 19-5 (zondag), 8-6, 22-6, 28-6 (vrijdag), 5-7.

Na de zomer: 7-9 feest, 8-10 start interactieve online training (Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze),  8-2-20 examen, 22-2-20 diplomauitreiking.

Locatie: KenKon, Nieuwe Kanaal 11, 6709 PA Wageningen

Tijden: van 10 tot 17 uur.

HOVEEL DAGEN?

De opleiding tot TAO Shiatsumasseur bestaat uit 12 dagen en een online training.

Je leert ontspannende en preventieve shiatsubehandelingen geven op een massagemat en/of tafel. Je leert zo werken dat het geven van een behandeling jezelf veel voldoening en energie geeft. Je leert kracht te ontwikkelen vanuit ontspanning.

Programma

Dag 1: Start, Do In, Shiatsu in buikligging
Dag 2: Do-In, Shiatsu in rugligging
Dag 3: Do-In, Shiatsu in zijligging
Dag 4: Verdieping en extra technieken
Dag 5: Strekkingen
Dag 6: Verdieping en extra technieken
Dag 7: Supervisiedag (studenten-geven-les-dag)
Dag 8: Shiatsu zittend op een gewone stoel
Dag 9: Praktijk examen / terugkomdag
Dag 10: Touch of Tao 1
Dag 11: Touch of Tao 2
Dag 12: Theorie examen ochtend + Oefenmiddag (verdeeld over twee dagen)

Online training met 8 modules.

Diploma/certificaat uitreiking

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING NIET GESCHIKT?

Als je graag technisch bezig bent en emotionele afstand wilt houden tot de mensen die je masseert, dan is deze opleiding niet geschikt voor je.

Als je niet houdt van mediteren, zelfonderzoek en lichaamsoefeningen; als je niet er op uit bent om jezelf te ontwikkelen op alle vlakken van het mens zijn, dan is deze opleiding ook niet geschikt voor je.

Aan de andere kant: als je niet praktisch en reëel bezig wilt zijn met jezelf en de ander, als de zin ‘met beide benen op de grond’ je niet in je hart raakt, ook dan is deze opleiding niet geschikt voor je.

STUDIEBELASTING

12 dagen + online training + 3 dagdelen per week oefenen en studeren.

Reken op drie dagdelen (1 dagdeel oefenpraktijk, 1 dagdeel oefenen, 1 dagdeel theoriestudie) per week naast de lessen. Maar dan wel op jouw manier en in jouw tempo. Ook het verwerken van het geleerde is studietijd! Een dagdeel is gemiddeld 3 uur.

30 ECT

ACCREDITATIE / ERKENNING

Deze opleiding is geaccrediteerd door KTNO.

Na deze opleiding kun je professioneel met Shiatsu massage aan de slag. Je kunt je eigen praktijk openen als Shiatsu masseur en jezelf verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid.

Je kunt aspirant lid worden van een beroepsvereniging. Als je de Westerse Medische Basiskennis ook gedaan hebt kun je volwaardig lid worden met vergoedingen.

PORTFOLIO

Je levert een portfolio in met 5 uitgewerkte behandelverslagen, 5 oefenverslagen en 10 eindopdracht verslagen van de TCG training. Wil je alleen een certificaat (en dus geen diploma)? Dan hoef je het theorie examen niet te maken en doe je ipv de 10 eindopdracht verslagen 5 verslagen naar keuze.

EXAMENS

Er is een praktijk examen en een theorie examen.

CERTIFICERING

Je krijgt een door KTNO erkend Diploma TAO Shiatsumasseur.

TOELATING

HAVO of vergelijkbare werk- en levenservaring is nodig als startniveau om deze opleiding goed af te kunnen ronden.

HET NIVEAU VAN DEZE OPLEIDING

Deze opleiding is een onderdeel van onze opleiding tot Shiatsu Therapeut. Het niveau van de opleiding tot Shiatsu Therapeut is door de beroepsvereniging ZHONG beoordeeld als vergelijkbaar met HBO.

GARANTIE

Je krijgt een volledige garantie: als je na de eerste lesdag of een kennismakingsdag er achter komt dat dit opleidingsinstituut toch niet bij jou past, krijg je het lesgeld terug. Alleen het intakegesprek en, als je ermee gestart bent, de online training, moet je wel dan betalen.

De vermoeidheid van mijn lijf is getransformeerd tot ontspanning en tevredenheid. Lekker lijf. Lekkere soep. Fijne mensen. En heerlijk de ruimte die Jaana geeft in alles. Er is wel een richting, maar geen wet. Dat beweegt ook van binnen soepel.
– Yoeke Nagel

Veel tips van Jaana, een prachtige opleidingsmap! Een leuke huiswerkopdracht om het geleerde meteen thuis toe te gaan passen. Ik heb nu al weer zin in de volgende keer. Een mooie opleiding met een fijne stevige begeleiding.
– Dani van Oosterhout

Aan het einde van een lesdag ben ik energieker dan aan het begin, en dat is voor mij met CVS/ME een heel bijzondere ervaring. Ik volg de opleiding om shiatsu te leren, maar zeker ook om te leren hoe ik zelf voor zulk soort dagen voor mezelf kan zorgen
– Tanja Gerdes

JE INVESTERING

Inschrijfgeld €227,- , daarna 6 x €195,-

Als je in 1 keer betaalt betaal je €1397,-

HET LESGELD IS INCLUSIEF

 • Het uitgebreide lesmateriaal
 • Het Matmassage Online pakket
 • Individuele ondersteuning en supervisie via e-mail en skype
 • Alle examens en her-examens
 • Diplomering en certificering
 • Het eindfeest

Het lesgeld is excl. boeken (Het Nieuwe Shiatsuboek van Paul Lundberg en/of het boek Shiatsu in Theorie en Praktijk van Carola Beresford Cooke). Je wordt aangeraden om minimaal twee shiatsubehandeling per jaar zelf te ondergaan en om op regelmatige basis yoga of Qi Gong lessen te volgen.

Heb je examenangst? De examens zijn bij ons meer feestelijke afsluitingen van een module dan iets om voor te stressen.

Het lesgeld is vrijgesteld van BTW.

HET VERVOLG

De opleiding TAO Shiatsumasseur en de opleiding Shiatsu Stoelmasseur bij elkaar vormen het eerste jaar van de opleiding TAO Shiatsu therapeut. Als je alle twee* de basisopleidingen gedaan hebt (duurt bij elkaar 1 jaar) kun je verder met het tweede jaar van de opleiding tot een erkende Shiatsu Therapeut.

*Als je een Shiatsumasseurs of Thaïse Yogamasseurs diploma van een andere opleiding hebt, krijg je bij ons vrijstelling van het half jaar TAO Shiatsumassage.

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze opleiding je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een 30 minuten sessie te reserveren. Je kunt meteen een tijdstip reserveren, of neem contact met me op voor een andere tijdstip.

Als er aanleiding toe is of als je het graag wil kunnen we ook intakegesprek op locatie (Arnhem of Wageningen) afspreken, incl. een therapeutische behandeling, om te ervaren wat shiatsu is. Een live intake kost €90,-.

Klik HIER om een live sessie te reserveren en te betalen.  De tijd spreken we af per e-mail of telefonisch.

AANMELDEN

Als je je aanmeldt krijg je de factuur voor het lesgeld, te betalen binnen twee weken. Wil je in termijnen betalen? Dat kan ook!

Als je op de Aanmeld button klikt kun je kiezen voor in termijnen of in 1 keer betalen.

Je kunt binnen 14 dagen kosteloos annuleren. Daarna blijf je tot 6 weken voor de start 97,- administratiekosten schuldig. Vanaf 6 weken blijf je het gehele lesgeld schuldig. Je kunt van het geld dat je bij een eventuele annulering moet betalen in overleg binnen een jaar iets anders bij Shiatsu in Bedrijf doen.

Vraag hier het GRATIS E-BOEK “De 7 pijlers van Tao Style Shiatsu” aan

Wanneer je het eBoek hierboven bestelt krijg je als bonus de tweewekelijkse ShiatsuTips met handige tips en interessante artikelen over shiatsu, stoelmassage en Chinese Geneeswijze.
Je privacy is gewaarborgd, je adres wordt niet doorgegeven.

16 februari 2019: Start van onze Shiatsu opleiding

Op 16 februari start onze Shiatsuopleiding weer!