OPLEIDING TAO SHIATSUMASSAGE

Een feest voor je lijf én voor je hart

In een half jaar leer je de basis van Shiatsu en Chinese geneeswijze. Je leert heerlijke behandelingen te geven op een massagemat (of een massagetafel) door de kleding heen.

De behandelingen werken preventief en ontspannend. Ze bevorderen de gezondheid en welzijn van jezelf en degene die je behandelt. Het behandelen geeft je bijna net zo veel ontspanning, energie en bewustwording als het behandeld worden.

Deze opleiding is een feest voor jezelf; zowel voor je lijf als voor je mind. Je masseert veel en krijgt veel massages zelf. Je leert oefeningen (Do In) en wordt gestimuleerd om met behulp ervan dagelijks je eigen lijf te onderhouden. Je wordt een behandelaar die mensen dichtbij zichzelf brengt, ze heerlijke, ontspannende behandelingen geeft en ze helpt om goed voor zichzelf te zorgen.

Dit is een startpunt van je Shiatsu carrière. Je wordt een gediplomeerde Shiatsumasseur. Daarna kun je, als je wil, door tot Shiatsutherapeut.

Shiatsu Massage

EEN ONTSPANNEN OPLEIDING

De opleiding tot Shiatsumasseur duurt een half jaar. Na dit half jaar kun je al een eigen praktijk openen als Shiatsumasseur.

De focus ligt op het leren geven van professionele Shiatsubehandelingen ter ontspanning en stresspreventie. Omdat ontspanning het startpunt is voor welzijn en omdat stress de oorzaak is van een boel lichamelijk ongemak, zullen je behandelingen ook ondersteunend werken voor de algehele gezondheid, zowel van jezelf als van de mensen die je behandelt.

ONZE BELOFTE AAN JOU

We gaan aan de slag met jouw talenten, passie, levenservaring en liefde. We laten ze tijdens de opleiding samensmelten met als doel: jou een bijzonder fijne opleidingstijd te bieden, jou een diepgaande persoonlijke ontwikkeling te laten doormaken. En om jou klaar te stomen voor een succesvolle uitvoering van het vak van Tao Shiatsumasseur.

Die belofte kunnen wij waarmaken door:

 • Onze decennialange ervaring in Hands On Tao Shiatsu;
 • De unieke Hands On Tao behandelmethodiek;
 • De opzet van de opleiding: De manier waarop theorie en praktijk tijdens de opleiding op elkaar zijn afgestemd. We maken de theorie praktisch! En de praktijk is vanaf het begin levend;
 • Onze visie op leren: De manier van leren af te stemmen op jouw als mens en behandelaar;

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Ik ben verbaasd over de hoeveelheid kennis, die mij in korte tijd is aangeboden en die al is blijven hangen. Niet alleen kwa geleerde technieken maar ook op het vlak van lichaamsgevoel en “way of life”. Deze opleiding gaat veel verder en dieper dan ik had verwacht.
-Birgit K

Deze opleiding voelt als een warm en veilig bad. We leren vooral praktijk: Shiatsu geven en ontvangen. Door de ruime praktijkervaring bij de start van de opleiding valt de theoretische kennis makkelijker op zijn plaats. Het voedt gaandeweg de kwaliteit van de aanraking.
-Lucy P

De opleiding werkt zoals Jaana zegt: je hoeft niet altijd meteen alles te onthouden of te begrijpen: als je iets leert blijven de goudklompjes hangen die voor jou relevant zijn. Als je er later op terugkomt blijven er weer andere goudklompjes hangen, en zo kom je steeds verder. Daarom is het een levensveranderend pad, en dat voelt ook echt zo.
-Hanneke N

ONTMOETINGSPLEK VOOR ZINGEVING

Er is meer dan leren, ontwikkelen en ervaren bij Hands On Tao Shiatsu Institute.

Er is ook een langdurig samenzijn als een hechte groep zonder afleiding van buitenaf met haar eigen groepsdynamica. De veilige en spiritueel realistische omgeving met volop aandacht en zorg voor het persoonlijk proces. De keukentafel waar verhalen die we leven uitgewisseld worden.

Het wordt door de deelnemers ervaren als een bijzondere ontmoetingsplek voor zingeving met een ongekend waardevolle intensiteit en verdieping.

HET PROGRAMMA

Deze opleiding is gericht op het leren geven van professionele Shiatsubehandelingen voor ontspanning en stress preventie. Na deze opleiding kun je een eigen praktijk openen als Shiatsumasseur.

Onderstaand geven we jou een inkijk in de onderwerpen die aan bod komen.

De opleiding Shiatsumassage bestaat ui 12 praktijkdagen. Je leert de basis van het geven van Shiatsu behandelingen op een massagemat.

Het programma van Basis Shiatsu (de volgorde staat niet helemaal vast):

Dag 1: Introductie Shiatsu
Dag 2: Behandeling in buikligging
Dag 3: Behandeling in rugligging
Dag 4: Behandeling in zijligging
Dag 5: Behandeling in zit
Dag 6: Verdieping buikligging
Dag 7: Verdieping rugligging
Dag 8: Verdieping zijligging
Dag 9: Workshop Strekkingen
Dag 10: Studenten geven lesdag
Dag 11: Terugkomdag
Dag 12: Praktijkexamen en oefenen

Verder hoort er een Online training bij de Shiatsumassage opleiding: De Online Opleiding Behandelmethodiek. Een overzicht van de 8 modules van de Online Opleiding:

Module 1: De geneeswijze van de Keizer; introductie in het Taoïstische denken
Module 2: De drie schatten Yin en Yang en Qi; de basis van Chinese geneeswijze
Module 3: Yin en Yang en de twee sferen van een behandeling; het afstemmen
Module 4: De 8 principes en de 4 vormen van druk; het samen zoeken naar dat wat werkt
Module 5: De 5 elementen en het ondersteunen van emotionele processen
Module 6: De meridianen en het behandelen van pijnklachten
Module 7: Zang en Fu; de interne organen en het werken met gezondheidsklachten
Module 8: De 9 behandelingen; het aansluiten en de open deur zoeken

Voor de specifieke informatie over de Online Opleiding Behandelmethodiek verwijzen we graag naar: https://handsontao.nl/opleiding-handsontao-behandelmethodiek/

EN VERDER

Naast de ontmoetingen tijdens de lesdagen kun je altijd gebruik maken van:

 • Geregeld kun je deelnemen aan een Hands On Tao Community Call via Zoom. Daarin kun je vragen stellen en casussen vanuit de opleiding inbrengen;
 • De Facebookgroep Hands On Tao Community is er ook voor je vragen en het delen van ervaringen tussen de lessen door;
 • Via chat of e-mail kun je altijd contact met Lilian en andere leraren opnemen als je onderweg vragen hebt;
 • Je kunt eventueel ook aanvullende, individuele Zoom sessies, behandelingen of privé lessen boeken om onderwerpen te bespreken of dingen zelf te ervaren.

DE DOCENTEN

De meeste paraktijklessen van de Shiatsumasseurs opleiding worden gegeven door Lilian de Nijs.

De bij de opleiding horende online training wordt verzorgd door Jaana Siltasalmi en Tanja Gerdes.

ALGEMENE INFORMATIE

Klik op een onderwerp voor meer informatie.

DATA najaar 2022

Data praktijklessen opleiding Shiatsumassage
24-9, 7+8-10, 22-10, 28-10, 18+19-11, 3-12, 20-1, 4-2, 18-2, 24-2 (examen)

Bij de opleiding hoort een online opleiding
We starten een nieuwe flow op 15 september, de inschrijving staat open tot half oktober. Je kunt de online opleiding in je eigen tempo volgen. Je hebt er minimaal 4 maanden voor nodig, maar je mag er ook een jaar over doen.

Data Online Zoom sessies in najaar 2022 donderdagen van 11.15 tot 12.15 uur
Bij de online opleiding horen online sessies (als je er niet bij kunt zijn kun je later een opname beluisteren): 15-9 (kennismaking en start), 6-10 (2 sferen), 20-10 (4 vormen van druk), 10-11 (5 elementen), 1-12 (meridianen), 12-1 (interne organen), 2-2 (9 behandelingen), 16-2 (proef examen bespreking; proefexamen eerst thuis zelf maken)

Om toegelaten te worden heb je als vooropleiding minimaal MBO4 nodig. Ervaring met massage is niet nodig. Ervaring met oosters lichaamswerk (yoga, Qi Gong of dergelijke) en meditatie is een pre.

12 lesdagen en een online training.

Naast de praktijklessen is zelfstudie en oefenen een belangrijk deel van deze opleiding.

 • De Online Opleiding vraagt 1 tot 2 dagdelen online studietijd per week.
 • Het oefenen met elkaar en met anderen vraagt 1 tot 2 dagdelen tijd in de week.

Je levert aan het eind een portfolio in met 5 behandelverslagen, 5 oefenverslagen en 10 eindopdrachten van de Online Opleiding.

Het praktijkdeel rond je af met een praktijk toets en een portfolio.

Het theoriedeel (online opleiding) rond je af met een theorie examen en een eindopdracht waarbij je 1 voor 1 10 eindverslag verslagen opstuurt en daar commentaar op krijgt; het is een soort afrondende privé les.

Je krijgt 12 maanden vanaf startdatum om alles af te ronden. Binnen die 12 maanden kun je praktijk toets en theorie examen kosteloos herkansen.

Na het succesvol afronden van deze opleiding krijg je het diploma Tao Shiatsumasseur. Als je alleen de praktijklessen afrondt (en dus niet de Online Opleiding) krijg je Certificaat Tao Shiatsumasseur.

Het diploma Tao Shiatsumassage is voor 30 EC geaccrediteerd bij KTNO.

De totale investering voor de opleiding Tao Shiatsumassage incl. Online Opleiding Behandelmethodiek bedraagt € 1497,- waarbij geen BTW verschuldigd is.

Je kunt ook betalen in 7 termijnen van €220,-

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

De lessen zijn geweldig! Dit gaat veel verder dan zomaar een opleiding volgen. Dit is een totaal nieuwe manier van leren voor mij. Wat een openbaring om de stof je eigen te maken vanuit ontspanning en een open houding! Ik blijf leren en verdiepen zonder dat het moeite kost. Het mooie is dat je Shiatsu helemaal in je dagelijkse leven kan integreren.
-Ginny

Deze opleiding gaat niet alleen over shiatsu, je bent ook bezig met alles wat er mee samenhangt, bijv Do In, yoga, Qi Gong, meditatie. Hierdoor kan je ook heel veel meer aan een klant meegeven dan alleen een behandeling.
-Jacqueline F

Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder shiatsu. Ik leef veel bewuster, kan naar mijn eigen lichaam luisteren. Heb meer innerlijke rust gekregen . Mijn lichaam voelt veel soepeler en energieker.
-Jacqueline F

HET WERKEN MET KENNIS EN INTUÏTIE

Als je deelneemt aan deze opleiding leer je werken met kennis én intuïtie. Je gaat leren volledig op je intuïtie te vertrouwen, een diepgaand contact met je cliënt op te bouwen en dat wat er vervolgens ontstaat begrijpen en duiden vanuit Taoïstische principes.

Het resultaat zal zijn dat je een krachtige Shiatsumasseur wordt met de voeten stevig in de aarde, met een warme aangename aanraking en diep doorleefde kennis. Je werkwijze zal qua sfeer en aanpak steeds anders zijn, afhankelijk van wat er in de gegeven situatie het beste werkt en meest nodig is. En juist dat maakt je behandeling effectief, ontspannen en betekenisvol. Cliënten zullen versteld staan wat jij voor hen kan betekenen! Plus dat de effectiviteit en de ontspanning maken dat je zelf niet uitgeput raakt na vele behandelingen: Je kunt veel aan zonder dat het je te veel energie kost.

[VIDEO] DE OEFENING DIE GEEN TIJD KOST MAAR WEL JE LEVEN VERANDERT

filmpje5

Klik hiernaast om een video te bekijken van een van onze basisoefeningen: de oefening waarop onze hele behandelmethodiek en de hele Shiatsu opleiding van Hands On Tao gebouwd is.

De oefening die geen tijd kost maar wel je leven verandert.

Veel plezier ermee!!

HOOFD, HART EN HARA

Om de Hands On Tao methodiek goed te laten werken is de juiste verbinding met je cliënt nodig en het vertrouwen op je intuïtie. Het gaat er om dat Hoofd, Hart en Hara zich op een bepaalde, specifieke manier met elkaar verhouden. Zodat ze met elkaar in balans zijn. En dat is niet eenvoudig…. Te veel in je Hoofd dan mis je het contact met je gevoel wat essentieel is. Als je Hart overheerst en je te veel bezig bent met je cliënt raak je uitgeput. Werk je te veel vanuit alleen je intuïtie dan voelt het als ‘rondzwemmen’.

Kennis, gevoel en intuïtie kunnen echt één worden, in de juiste onderlinge verhoudingen. Deze opleiding zal het cement tot die cohesie zijn. En als die cohesie er eenmaal is gaat het stromen en zullen jij en je cliënt de magie van deze behandelwijze gaan ervaren.

stoelmassage

HET ONTSTAAN VAN HANDS ON TAO BEHANDELMETHODIEK

Mijn naam is Jaana Siltasalmi en ik ben eigenaresse van Hand On Tao Shiatsu Institute. Meer dan 30 jaar verdiep ik mij in Shiatsu en Chinese geneeswijze. Van hieruit heb ik een methodiek ontwikkeld die de theorie van Chinese geneeswijze naadloos aan (Shiatsu) behandelingen koppelt. Het is een methodiek die ontstaan is vanuit mijn jarenlange studies, tientallen jaren ervaring en tienduizenden behandelingen die ik gegeven heb.

DE MAGIE VAN HANDS ON TAO BEHANDELWIJZE

De Hands On Tao behandelwijze is een holistische body-mind methodiek die:

 • Je op een nuchtere, holistische, spirituele wijze laat kijken naar ziekte, gezondheid en genezingsprocessen;
 • Hoofd (het weten vanuit inzicht), Hart (het voelen vanuit verbinding) en Hara (het handelen vanuit intuïtie) met elkaar laat samenwerken;

Een Hands On Tao behandelaar is niet op zoek naar wat er ‘fout’ is bij de ander, er is geen diagnose vooraf nodig. Er is vertrouwen, verbinding en inzicht nodig. Als je op deze manier leert behandelen leer je de weg te vinden door aan te voelen wat er nodig is, wat er mag, wat er gevraagd wordt, wat er gewenst is, wat er op dat moment klopt. Je leert vervolgens wat er plaats vindt binnen een theoretisch kader te plaatsen. Daarmee voel je niet alleen of het klopt wat je doet, maar weet je ook waarom.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?

Dit is een opleiding met veel tijd voor de deelnemers. Een opleiding waar iedereen zich gehoord voelt en waar alle inzichten welkom zijn.
-Madeleine

Het is een prachtige opleiding; een thuiskomen in een ontspannen sfeer. Een cadeautje voor jezelf en voor degene die je gaat behandelen.
-Marjolein U

Ik geniet ervan, om van meerdere bezielde docenten te leren en hiermee zelf aan de slag te gaan. Door met en op elkaar te oefenen, ervaren wij wat Shiatsu met een ander, maar ook met onszelf doet. En dat op meerdere niveaus. Ik krijg ook handvatten om het geleerde in het dagelijkse leven te integreren.
-Birgit K

ONZE VISIE OP LEREN

Wij hanteren de Taoïstische manier van leren: Het zogenaamde ‘transformerend leren’. Volgens onze visie is het voor volwassen mensen belangrijk dat zij hun eigen voorkeur van leren ontdekken, zelf verantwoordelijkheid nemen voor het proces en vooral ook leren vanuit de eigen ervaring. Door deze manier van studeren wordt het praktisch handelen sterk gestimuleerd waardoor snel en op een natuurlijke manier inzicht in de theorie ontstaat.

Veelal wordt bij onderwijzen de nadruk of meer op de theorie of meer op de praktijk gelegd. Bij onze unieke manier van leren valt dat volledig samen. En dat leidt in de praktijk tot behandelaars die vanaf het begin al het gevoel hebben dat ze ‘weten wat ze doen’ en snel aan de slag kunnen.

Het ‘transformerend leren’ gaat uit van de volgende 5 pijlers.

 1. De drie leerstijlen Hart, Hoofd en Hara
 2. De goudklompjes
 3. Top Down leren
 4. De omgekeerde diagnostiek
 5. De Behandelmethodiek; De 7 dingen die ertoe doen

Klik op een onderwerp voor meer informatie.

In onze manier van leren zijn er drie leerstijlen te onderscheiden. Geen mens is gelijk dus leert ook niemand op eenzelfde manier. Het is ook niet zo dat iemand volledig volgens één stijl leert, maar wel een primaire stijl heeft.

 • De Hart leerstijl is een manier van leren die vooral herkent wordt door gevoelsmensen die willen leren door eigen innerlijke ervaringen;
 • De Hoofd leerstijl is er vooral voor nieuwsgierige mensen die willen leren door het te begrijpen;
 • De Hara leerstijl past het meest bij praktische mensen die willen leren door te doen.

Tijdens de lesdagen zorgen wij ervoor dat alle drie leerstijlen ruimschoots aan bod komen. We zorgen voor een sfeer waarin iedereen maximaal kan leren en precies dat leert waar hij of zij op dat moment aan toe is.

We vragen deelnemers om vanuit aanwezigheid en plezier te leren. Om eigen interesse te volgen. We vragen je actief naar binnen te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerproces. Als je weet waarom je iets wil leren is het makkelijk om je eraan te committeren.

En concentratie op de echte ‘goudklompjes’ die zijn blijven hangen na een les of studie-moment is cruciaal. Wat is er blijven hangen in de zeef van de goudzoeker? Maak je niet druk om dat wat niet is blijven hangen (dat komt de volgende keer wel aan bod). Geef je aandacht aan het goudklompje: Kijk ernaar, onderzoek het, zoek extra informatie, probeer het in de praktijk uit, praat erover. En laat vragen ontstaan en zoek zelf het antwoord! Vragen stellen is heel belangrijk! En de docenten zullen je uitgebreid antwoord geven, maar pas nadat je er eerst zelf een hele tijd mee geworsteld hebt en er niet uit komt. Als je dan een antwoord krijgt valt het als vanzelf naar binnen en hoef je geen moeite te doen het te onthouden.

Shiatsu en Chinese geneeswijze lenen zich uitstekend voor de Top down manier van onderwijzen: We presenteren eerst het geheel en werken daarna de details uit. Het begint bij Yin en Yang en Qi. Alles wat je daarna leert past daarbinnen. Elke lesdag werkt volgens dit principe.

Vaak wordt er binnen Shiatsu eerst een diagnose gesteld en daarop een behandelplan bedacht. In onze Hands On Tao behandelmethodiek hebben we dit proces omgedraaid. Na een uitgebreide anamnese (het gesprek vooraf) ga je direct behandelen. Je laat om te beginnen alles wat je te weten bent gekomen en wat je van te voren bedacht had los. Je start de behandeling met een schone lei. Dat wat er vervolgens ontstaat aan sfeer, technieken, manier van behandelen, gedachtes, ideeën enz. vertelt wat de theoretische diagnose is. Het is een manier van studeren waarbij je direct in de praktijk handelt en waardoor de theorie echt gaat leven.

De Hands On Tao behandelmethodiek is een geheel van modellen en werkwijzen die erop gericht is om weten-voelen-doen met elkaar te laten samenwerken in de juiste verhoudingen en in de juiste volgorde. Om de methodiek goed te kunnen aanleren toetsen we de behandelingen volgens de ‘7 toetsstenen’. Deze zijn:

 1. 80/20 regel: Zorg goed voor jezelf en werk vanuit de Hara. 80% van je aandacht tijdens de behandeling bij jezelf. Precies dat is nodig om maximale betrokkenheid en verbinding met je client te krijgen.
 2. Het werken in het Qi veld: Ken je technieken, zodat jij je kunt richten op het verbindende veld tussen lichaam en geest. Richt je op het grotere en niet op het individu.
 3. De 5 niveaus van waarnemen: Ruimte geven aan wat er is. In communicatie en aanpak aansluiten op het niveau waar de ander aan het waarnemen is. Puur lichamelijk, meer energetisch, emotioneel of spiritueel? Door de juiste aansluiting voelt de ander zich gezien en gehoord.
 4. De 9 behandelingen: Het zoeken naar de open deur….Het vermogen te luisteren naar en aan te voelen wat iemand echt wil ontvangen. En het onderscheid kennen tussen helpen en ondersteunen.
 5. De 2 sferen: Dit gaat over onze persoonlijkheid geruststellen. Door de juiste afstemming volgens de Yin en Yang leer. De ander in de gelegenheid te stellen ons ‘binnen’ te laten. Het vermogen te variëren in aanpak, je intuïtie te volgen en te vertrouwen in de Qi en in het lijf van de ander om je de weg te wijzen.
 6. De 4 vormen van druk: Voedende, verspreidende, geruststellende en activerende druk. Pijn of ongemak is een stagnatie van de Qi. Afhankelijk van de aard van de stagnatie samen met de ander zoeken naar de toepassing van de juiste druk om de Qi weer ruimte te geven te kunnen stromen.
 7. Taoïstische diagnostiek: De behandelaar volgt z’n gevoel en intuïtie en vertaalt dat wat er gebeurt in een theoretisch beeld. De praktijk is eerst, de theorie volgt. Op het moment dat de praktische handeling samenvalt met de theoretische analyse gaat de Qi stromen en is er de magie.

INTAKEGESPREK

Je kunt een afspraak maken voor een 30 minuten gratis sessie via Skype of telefoon. Dan kunnen we samen zoeken waar je heen wilt en of deze opleiding je daarbij gaat helpen.

Klik HIER om een afspraak te maken.

WAT ZEGGEN DE DEELNEMERS?