Met moxa werken; wanneer wel, wanneer niet

MET MOXA WERKEN

Het werken met moxa is een onderdeel van Chinese geneeswijze. Het wordt ook binnen shiatsu en stoelmassage gebruikt.

WAT IS MOXA?

Moxa is een soort sigaar, die je aansteekt en waarmee je punten of gebieden warm maakt. Het wordt ook in poedervorm gebruikt; dan maak je van moxapoeder kleine bolletjes. Deze laat je op acupunctuurpunten branden. Net voordat er een brandwond ontstaat haal je ze er weer af.

WAT DOET MOXA?

Moxa verdrijft koude en versterkt Yang. Het wordt gebruikt om pijnen te bestrijden en organen te versterken. Als je moxa wilt gebruiken is het belangrijk om te weten of er inderdaad sprake is van koude of tekort aan Yang, in de zin van Chinese geneeswijze. Want dat zijn de situaties waar je moxa zou gebruiken.

WANNEER GEEN MOXA?

In de praktijk betekent het dat je moxa in elk geval niet kan gebruiken als er sprake is van ontstekingen (hitte). In het algemeen kun je zeggen dat als de energie als het ware snel trilt (tegen kookpunt aan zit), moet je geen moxa gebruiken. Als de energie juist langzaam trilt (het is afgekoeld of bijna bevroren) juist wel.

HITTE EN KOUDE

Vaak is er hitte in de nek-schoudergebied en langs de schouderbladen. Bijvoorbeeld mensen met migraine klachten hebben vaak hitte in dat gebied. Dan moet je geen moxa gebruiken. De onderrrug is juist vaak koud. Maar het kan net zo goed anders om zijn: de nek-schouder gebeid kan koud zijn. De onderrug kan heet zijn. Als massage heel goed helpt tegen een pijn, is het meestal koude. Of als je met je hand de koude kunt voelen.

IMG-20160119-WA0004

HET JUISTE MOMENT AFWACHTEN

Als je op een verkeerd moment (hitte, Yin tekort) veel moxa gebruikt kan de cliënt last krijgen van slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn, spierpijn etc. Terwijl als het precies het juiste moment is (vastzittende koude) kan moxa klachten verhelpen waar niets anders bij helpt. Ik heb weleens iemand van een jarenlange nekpijn af geholpen met één moxabehandeling.

DE CONDITIE BEPAALT

Wanneer het wel of niet slim is om te moxeren wordt bepaalt door de conditie van het gebied of punt. Het gaat vooral om de temperatuur van de punten: heet = niet moxeren, koud = wel moxeren. En ook over heftigheid: heftige pijn = niet moxeren, zeurende pijn = wel moxeren. Warmte wordt als aangenaam ervaren = wel moxeren, warmte wordt als onaangenaam ervaren = niet moxeren.

Op vrijdag 13 mei 2016 van 10 tot 17 uur kun je deelnemen aan een nascholingsdag over moxa. Voor meer info stuur mij een e-mail: jaana@shiatsu-in-bedrijf.nl of bel 06-10495821.

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.