De eerste stretegie voor het loslaten

DE EERSTE STRATEGIE VOOR HET LOSLATEN

Een gedachte loslaten, een persoon loslaten, wrok loslaten, materiëel bezit loslaten, je doelen loslaten, je angsten loslaten.
Voor velen van ons is het loslaten de nummer één psycho-probleem waar we mee worstelen. Loslaten is gewoon niet makkelijk.

Een acuut of een chronisch loslaatprobleem?

Vanuit mijn optiek gezien zijn er twee strategiën om jezelf of een ander te helpen met het proces van loslaten.

De een kun je inzetten als het gaat om een ‘acuut loslaat probleem’.
De ander zet je in als het gaat om een ‘chronisch loslaat probleem’.

Een acuut loslaat probleem heeft te maken met afscheid nemen en het verdriet dat daar bij hoort. Het is dus een probleem van de dag. Niet iets dat jaren sleept. Niet een structureel onvermogen om los te laten, maar een situatie die vraagt om loslaten.

Een chronisch loslaat probleem heeft te maken met een ’emotionele stagnatie’ die resulteert in het niet kunnen loslaten. Er is een chronisch onvermogen om los te laten. Het loslaten is een probleem op zich, ongeacht wat de gebeurtenissen zijn.

Vandaag bespreek ik de strategie bij een acute loslaat probleem. Volgende keer de strategie nr. 2 voor een chronisch loslaat probleem.
Hoe kun je jezelf of een ander helpen om los te laten wat losgelaten mag worden?

Strategie 1: een acuut loslaat probleem.

Bij een acuut loslaat probleem gaat het om een situatie waar je van iets of iemand afscheid moet nemen en je hebt verdriet er om.
Je hebt een dure sjaal in de trein laten liggen. Of serieuzer: je verliest een dierbare. Of je gaat voor 6 maanden naar America. Of je haarborstel is kapot gegaan.

Bij het afscheid nemen hoort verdriet. Als het verdriet er mag zijn en verwerkt mag worden, dan transformeert het in loslaten.

Verdriet is namelijk in feite niets anders dan de keerzijde van loslaten. Als loslaten stagneert is er verdriet. Als verdriet tot de diepte gevoeld wordt, wordt het als vanzelf weer loslaten. Zo werkt dat gewoon. Verdriet transformeert in loslaten.

Wat dus te doen?

Als je te maken hebt met een situatie waar verdriet speelt; pure, simpele verdriet van afscheid nemen van iets of iemand, dan is het de zaak om de verdriet er te laten zijn.
Bewust te zijn van het verdriet dat er is. Niet ontkennen. Niet onderdrukken. Het er laten zijn.

Een oefening

Stap 1

Voel naar je hart. Wees bewust van het feit dat er iets aan de hand is. Je hart is in beroering.

Stap 2

Neem je lichaamsgevoelens waar en realiseer je waar ze mee te maken hebben. Wat neem je waar je in je lichaam, hier en nu?

Stap 3

Realiseer je dat de lichaamsgevoelens die je waarneemt een gevolg zijn van het verdriet die je voelt. Durf aan jezelf toe te geven dat je verdrietig bent. Dat het pijn doet om afscheid te nemen van wat het dan ook waar je afscheid van moet nemen. Wees bewust van je wens om te behouden. Of van je pijn om iemand of iets te moeten missen. Wees bewust en voel het in je lichaam.

Stap 4

Maak het groter. Ga met je aandacht er naar toe en maakt het gevoel dat je waarneemt groter. Maak letterlijk ruimte voor het gevoel om er te zijn. Overdrijf het gevoel zo goed als je kunt.

Stap 5

Wes geduldig en blijf er bij. Vlucht niet, hoe pijnlijk het gevoel ook is. Zeg tegen jezelf: ik kan het aan, ik doe het, ik blijf er bij. Zet door.

Stap 6

Geef het gevoel een uiting door te bewegen, te praten, te huilen. Laat het gevoel dat je waarneemt in je lichaam naar buiten komen. Maakt het zichtbaar. Voor jezelf of eventueel voor degen die bij je is. Als je gaat praten heb het niet over je inzichten of over dat wat daadwerkelijk gebeurd is. Heb het alleen over je lichaamsgevoelens en alles wat daarmee samenhangt. Het beste werkt nog: span alles aan wat gespannen voelt. Laat dat wat leeg voelt hangen. Maak je lichaamsgevoelens visueel.

Stap 7

Kom tot rust. Als je er genoeg van hebt of als het vanzelf wegebt, kom weer tot rust. Voel wat je voelt. Adem rustig in en uit. Ontspan. Voel de zachtheid en de liefde van je hart. Wees zacht tegen jezelf. Je bent goed precies zoals je bent, inclusief je verdriet!

Ongekunstelde recht toe recht aan emoties

Deze oefening kun je in feite voor elke emotie gebruiken. Tenminste als het gaat om ongekunstelde, duidelijke, eenvoudige emoties.

In de praktijk is het vaak ingewikkelder dan dat. Er spelen meer emoties mee, emoties die niets te maken hebben met dat wat er daadwerkelijk gebeurd is. Onze emotionele problemen zijn meestal niet acuut, maar hartstikke chronisch.

Dan kun je het effect van je oefening versterken door de emoties een voor een aan te pakken.

Volgende keer ga ik in op het werken aan loslaten, wanneer er meer emoties meespelen. Dat noem ik ‘het chronische loslaat probleem’.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.