Demystificeren van het alternatieve

DEMYSTIFICEREN VAN HET ALTERNATIEVE

Ik heb altijd al weerstand gehad tegen het mysterieuze, zweverige, onrealistische van het alternatieve veld, en sinds een paar jaar nog extra. En toch zit ik al jaren tot mijn nek in het alternatieve en het spirituele. Omdat het het zout van het leven is.

Het grote mysterie van het leven, Tao, is absoluut niet te begrijpen dus dat blijft hoe dan ook mysterieus toe het einde; dat er over Tao niet gesproken kan worden, is ook een van de basisprincipes van Taoïsme. Maar wat de rest betreft: het is allemaal mensenwerk. Het is allemaal een kwestie van ontdekken wat er met een bepaalde uitspraak of een term echt bedoeld wordt. En dan is er niets mysterieus meer aan.

Want iets is alleen mysterieus zo lang je het niet begrepen hebt. Of zoals ik ooit ergens gehoord heb: “Als je het moeilijk vindt, heb je het niet begrepen. Als je het makkelijk vindt, heb je het niet meegemaakt.”

WIJS EN BIJZONDER

Al de Taoïstische termen bijvoorbeeld: Yin en Yang en meridianen en 5 elementen en Qi en Hara en Shen en wat nog meer, klinken natuurlijk wel heel speciaal en heel bijzonder en heel mysterieus. En zo gaat men er ook meestal mee om. Alsof het iets geheimzinnigs is. En precies dat is wat ik zo graag wil teckelen. Taoïsme is niet geheimzinnig! Het is misschien wijs, het is bijzonder, het is volledig, het is praktisch. Maar niet mysterieus.

De verwarring ontstaat omdat we de termen van Taoïsme of Chinese geneeswijze of andere alternatieve zienswijze of geneeswijze gelijk willen trekken met westerse waarheden. We willen met onze “westerse hersenen” begrijpen wat Yin of Yang is . We willen meridianen beschrijven op eenzelfde soort manier als we bijvoorbeeld de opbouw van het skelet zouden beschrijven. We willen de werking van een acupressuurpunt begrijpen alsof het een bestaand iets is.

We willen dat het allemaal een bestaand iets is. Wat heb je er anders aan?

EEN BEELD ZEGT MEER DAN

Ik zie de termen van Chinese geneeswijze niet als wijzend naar bestaande ietsen. Ik zie ze als schilderijen. Schilderijen met woorden. Beelden met woorden. YinYang is een schilderij over hoe het leven in elkaar steekt. Meridianen zijn een schilderij over hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Acupressuurpunten zijn schilderijen over hoe het lichaam verbindingen maakt. 5 elementen theorie is een schilderij over het niet zichtbare, wel waarneembare. De termen van Chinese geneeswijze zijn als schilderijen en zoals we allemaal weten: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom lijkt het mysterieus en is het zo moeilijk te grijpen.

Maar het is te grijpen! Het is te begrijpen. Want het gaat nergens anders over dan over dat wat er is. En als je goed denkt: je kunt dat wat er is wel zien en voelen en ervaren maar om het te beschrijven….. daar zijn inderdaad 1000 woorden niet genoeg voor. Ook al is het gewoon heel gewoon. Dat wat er is. Niets ingewikkelds aan. Om het te beschrijven kun je wel, als je wil, de termen van Chinese geneeswijze gebruiken. Omdat het geen woorden zijn maar beelden. Als je het beeld begrijpt, dan begrijp je de term.

Ik zal eens een kleine poging doen om een begrip te beschrijven op een manier dat het een beeld geeft over het beeld waar het voor staat. Niet makkelijk, want het is een hele omschakeling in denken, het duurt vaak jaren om het voor elkaar te krijgen om te leren denken in beelden en metaforen. En meer dan 1000 woorden heb ik niet hier beschikbaar. Bovendien zal iedereen andere woorden gebruiken want het beeld zit niet vast. Als er 10 mensen een schilderij maken van hetzelfde stilleven zullen het 10 verschillende schilderijen zijn. Al blijft het stilleven wat het is.

Maar goed. Hier komt een voorbeeld.

EEN VOORBEELD: MERIDIANEN

Vaak worden meridianen beschreven als “kanalen waar energie doorheen stroomt”. Maar in feite zijn meridianen helemaal niets. Maar ze laten wel iets zien. Okay. Daar gaan we.

Laat je denken los. Zie het als een beeld.

Een bevruchting heeft plaatsgevonden. Een kindje gaat zich ontwikkelen in de baarmoeder. De ontwikkeling is vastgelegd in de cellen en verloopt volgens een bepaald plan. Het lichaam wordt gebouwd om functies uit te gaan oefenen in de wereld. Eten, slapen, bewegen etc.

Laat je denken los. Zie het als een beeld.

Er zijn verschillende functies waar een mens voor klaargestoomd wordt. Als je eenmaal uit de baarmoeder bent gaat de ontwikkeling door. Je lichaam wordt gebouwd om de functies die er nodig zijn te kunnen gaan uitoefenen. Functies als: jezelf voeden, jezelf verdedigen, voor jezelf en je dierbaren vechten. Als je een aap was in de jungle moest je ook de juiste dingen kunnen doen om te kunnen overleven.

Zie de functies als iets wat gewoon bestaat al voordat het lichaam bestaat. De functies bestaan in het immateriële. Ze bestaan in je geest. Het lichaam wordt om de functies heen gebouwd en ontwikkelt zich verder om de functies heen. De functies zijn er eerst. De geest is er eerst. Dan komt het lichaam. En door de bouw van het lichaam te bestuderen kun je achter de functies komen.

Laat je denken los. Zie het als een beeld.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de functies die te maken hebben met jezelf voeden. Daarvoor heb je om te beginnen het nodig dat je naar de voeding toe kunt gaan. Dat je kunt lopen dus. Je moet ergens naar toe kunnen lopen. Je moet kunnen kijken zodat je kunt zien waar er voeding te vinden is en je moet ernaar toe kunnen lopen. Je moet ook van richting kunnen veranderen om te zoeken. Je loopt en zoekt en kijkt en vindt. Alles is naar voren gericht als het om voeding zoeken gaat.

Als je het eenmaal gevonden hebt, bijvoorbeeld een peer, dan pak je het vast en breng je het naar je mond. Je kauwt er op en slikt het door. De voeding gaat door je systeem, voedingstoffen worden er uitgehaald en je poept en plast de rest er uit.

Laat je denken los. Zie het als een beeld.

De meridianen zijn routes waarlangs onze aandacht loopt als we met een bepaalde functie bezig zijn. Aandacht is Qi (energie). Waar onze aandacht is, daar is onze Qi. Je geest, je aandacht, bewoont en bestrijkt het lichaam via de routes die we meridianen noemen. Lichaam en geest zijn via de meridianen met elkaar verbonden.

Als we bezig zijn met de functie voeding zoeken is onze aandacht aan de voorkant van het lijf. Onze ogen zijn actief, onze benen zijn actief. We lopen en zoeken. De voorkant van de benen tilt het been op en als het been opgetild is kan het van richting veranderen. Als we de voeding inslikken zijn onze kauwspieren actief, de hals, het spijsverterteringskanaal.

Dit is de Maagmeridiaan! Maagmeridiaan beschrijft de route waarlangs onze aandacht actief is als we bezig zijn met voeding zoeken en voeding verteren. Punt.

Als we hetzelfde op een niet materiële manier bekijken kunnen we kennis en ervaringen als geestelijke voeding zien. Dan hebben we ook het vermogen en interesse nodig om iets te zoeken, om het te vinden, om het in te nemen, om het verwerken. Ook dit activeert de route van de Maagmeridiaan. Ook dan kunnen we teveel of te weinig innemen, te veel of te weinig zoeken.

Maagmeridiaan is dus niets. Het is gewoon een route waarlangs onze aandacht door het lichaam loopt. Of zelfs dat niet; het is een beeld dat vertelt hoe onze aandacht loopt. Van het oog naar het been en de voet. En langs alles wat onderweg geactiveerd wordt.

Laat het denken los. Zie het als een beeld.

Het is niet echt. Het is een beeld. Een beeld om contact te krijgen met onze aandacht. Om de aandacht te raken. Want als we te veel bezig zijn met voeding, lichamelijk of mentaal, is er misschien te veel aandacht in de Maagmeridiaan. En als we er te weinig mee bezig zijn, is er misschien te weinig aandacht in de Maagmeridiaan. Dit heeft invloed op de spieren en organen die langs de route liggen. Die opgebouwd zijn om die functies te dienen. Misschien is er pijn, of spanning, of koude, of andere last. Of het heeft invloed op ons mentale welbevinden. Misschien malen we door. Of misschien is onze interesse verdoofd. Door de route van de Maagmeridiaan aan te raken kunnen we contact maken met dat wat er is. En kunnen we het binnen het lijf koppelen aan andere routes. Om spanning van de ene kant naar de andere kant te hevelen. Om de aandacht te verdelen.

Het klinkt alsof het iets is. Maar het is niets. Het is een beeld. Het is wel gekoppeld aan werkelijke dingen. Maar opzichzelfstaande is het niet werkelijk.

Pijn is werkelijk. Spanning is werkelijk. Malen is werkelijk. Meridiaan niet. Maar het beeld van een meridiaan helpt ons om te weten wat te doen en hoe te handelen om dat wat er is te ontdekken en een naam/een beeld eraan te geven zodat we de ander kunnen begrijpen en ondersteunen. Het laat zien hoe verschillende delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door de functies die ze samen uitoefenen. En het laat zien hoe onze geest en ons lichaam met elkaar verbonden zijn.

MINIMERIDIAAN CURSUS

Een van mijn online producten is een Mini Meridiaan Cursus die het hele meridiaansysteem op deze manier groepeert. Het is een handige cursus voor wie het verloop van de meridianen makkelijker wil onthouden en het beeld wat meridianen zijn dieper wil doorgronden Je kunt het bestellen bij https://handsontao.nl/minimeridiaancursus/

Lieve groeten, tot de volgende keer,

JAANA

Ps. Wil je leren werken vanuit meridiaankennis? We starten weer met een opleiding Shiatsu Stoelmassage. Een jaar vol leren een genieten! Je leert ook de meridianen kennen. https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

 

 

Showing 4 comments
  • Sandra Gruisen
    Beantwoorden

    Het is altijd een feestje om jouw blogs te lezen, omdat je – in mijn beleving – de kunst verstaat om mij te inspireren anders te denken, en vooral om mijn neiging om dingen te ingewikkeld te maken losser te laten

    ik denk veel te veel, dus dankjewel voor het voorbeeld maagmeridiaan in deze “aardse” lezing

    • Jaana
      Beantwoorden

      Leuk Sandra! Precies wat ik beoog: anders leren denken (gewoon omdat dat handig is als je Taoïstische principes wil leren begrijpen en ermee wil leren werken) en dingen simpel houden (want ze zijn gewoon simpel, zo simpel als het moment maar zijn kan wat ingewikkeld genoeg is).

  • Birgit
    Beantwoorden

    Yep, daar gaan we weer … 😉 Gelukkig heb je achter elke alinea de zin “Laat je denken los. Zie het als een beeld.” neergezet als praktische reminder. Het denken neemt echt altijd automatisch over bij mij en het is een avontuur om hierbij stil te staan. Ik vraag me af hoe het zou voelen, wanneer ik in Oosterse gedachtenwereld was opgegroeid. Dankjewel voor weer een stukje bewustzijnsverbreding, Jaana <3. Groetjes, Birgit

    • Jaana
      Beantwoorden

      Ja het blijft lastig he. Aandacht in de Hara en dan het geheel als een beeld voor je zien. Concentreren op het “grotere”; het beeld dat je ziet als je je ogen een beetje dichtknijpt…. En een beetje denken mag heus! Lekker toch, denken? Die hersenen willen ook tot nut zijn.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.