De 7 verschillen tussen westerse en Chinese geneeswijze

DE 7 VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE

Westerse geneeswijze met Chinese geneeswijze vergelijken is appels met peren vergelijken.

Je kunt van de appel houden en dat zegt niets over of je van de peer houdt.
Maar je kunt gerust van alle twee houden.

Ze staan elkaar niet in de weg. Maar het zijn wel twee verschillende soorten fruit.

HET TOTAALBEELD VERSUS ANATOMISCHE FETIEN

De westerse geneeswijze gaat over kwalen. Chinese geneeswijze gaat over het totaalbalans van het systeem.

De westerse geneeswijze heeft het over anatomische en fysiologische waarheid. Chinese geneeswijze heeft het over een energetisch beeld in het moment.

Dat zijn twee verschillende uitgangspunten en alle twee belangrijk. Maar niet met elkaar gelijk te trekken.

DE 7 VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE OP EEN RIJ

1. Westerse diagnose gaat over de oorzaak van een klacht. Een diagnose volgens Chinese geneeswijze gaat over het beeld zoals het zich laat zien.

Een westerse diagnose is altijd gericht op het uitvinden wat de oorzaak van een bepaalde klacht is. Als iemand lage rugpijn heeft is de westerse diagnostiek er op gericht om uit te vinden waar de rugpijn vandaan komt: is het een hernia, een spierkneuzing, stagnatie van SI gewricht, slijtage, blaasontsteking. Ook voor de TCG behandelaar is dit interessant om te weten!

Als een TCG behandelaar wil je ook altijd weten, voor zo ver mogelijk, wat de westerse oorzaak van een klacht is. Zeker met oog op doorverwijzing en noodzaak voor medisch handelen. Maar in je behandeling laat je als TCG behandelaar je leiden door een TCG diagnose, niet door een westerse diagnose. Is de klacht Yin of Yang? Is het volte of leegte? Komt het van binnen of buiten? Is het koude of hitte? De TCG diagnose zoekt niet naar de oorzaak, maar naar een energetisch totaalbeeld van het systeem. En daar richt je je behandeling op. Als het koude is ga je het opwarmen, ongeacht of het een hernia, een spierkneuzing of slijtage is.

2. Een westerse diagnose vertelt je altijd gelijk of de situatie ernstig is of minder ernstig. Een diagnose volgens de Chinese geneeswijze zegt niets over de ernst van de klacht.

Als iemand heel vermoeid is en de diagnose ‘dikkedarm kanker’ is, dan weet je dat het ernst is. Als de diagnose ‘bloedarmoede’ is, is het meestal al een stuk minder ernstig (hoewel er ook hele ernstige vormen van bloedarmoede bestaan). In alle twee de gevallen zou de TCG diagnose ‘Milt Qi deficiëntie’ (=te kort aan opname van voedingstoffen) kunnen zijn. Natuurlijk wil je als TCG behandelaar ook weten wat er aan de hand is in de westerse zin! Zeker als er ernstige dingen aan de hand zijn. Maar een TCG diagnose op zich zegt niets over de ernst.

3. Een westerse diagnose baseert zich op laboratorium onderzoeken, foto’s, MRI’s etc. Een TCG diagnose baseert zich uitsluitend op wat er te zien, te voelen en te horen is.

Voor het stellen van een westerse diagnose zijn vaak (niet altijd) externe hulpmiddelen en bewijzen nodig. Voor een TCG diagnose heb je uitsluitend je zintuigen nodig. Je praat met degene die je behandelt. Je kijkt naar zijn tong en voelt zijn pols. Je observeert en voelt aan. Je onderzoekt reflexzones en reflexpunten. Je diagnose is gericht op het energetische totaalbeeld van de situatie zoals het nu, op dit moment, zichtbaar en voelbaar is.

4. Een westerse diagnose is objectief. Een TCG diagnose is subjectief.

Een westerse diagnose is een objectieve waarheid. Het is zoals het is, ongeacht welke behandelaar je voor je hebt. Een Chinese diagnose is altijd afhankelijk van het moment en van de dynamiek tussen de behandelaar en degene die behandeld wordt. De een therapeut kan iets anders aan een cliënt geven dan een andere. Het lichaam van de cliënt voelt dit aan en laat zien wat relevant is in de situatie. Een Chinese diagnose is altijd afhankelijk van de situatie en de combinatie cliënt behandelaar. Het is een momentopname, gericht op de praktische mogelijkheden.

5. In westerse geneeskunde mag je 1 iemand doden als je er 99 redt. Chinese geneeswijze zal nooit schaden.

Binnen de westerse geneeswijze is het toegestaan dat iemand schade overhoudt of zelfs overlijdt aan een behandeling, als het merendeel bij dat soort behandeling wel baat bij heeft. Binnen Chinese geneeswijze zul je nooit iemand schaden. Je behandeling is altijd gericht op het herstellen van het totaalbalans. Dit zal per definitie geen schadelijke gevolgen hebben.

6. In westerse geneeswijze staat diagnose los van de behandeling, In Chinese geneeswijze is diagnose gelijk de behandeling.

Het stellen van een westerse diagnose heeft geen genezende werking in zich (behalve misschien via de psyche). De TCG diagnose is altijd gelijk al een behandeling. Dit geldt in elk geval voor shiatsu. Elke handeling die je verricht om het totaalbeeld helder te krijgen, is tegelijkertijd al gericht op het herstellen van het totaalbalans. Dit geldt voor het gesprek, die je voert, de oefeningen, die je je cliënt laat doen, het lichamelijke onderzoek dat je toepast. Je onderzoek is gelijk de behandeling. Zelfs het voelen van de pols is op zich al gericht op het herstellen van het totaalbalans.

7. Westerse geneeswijze gaat niet om schoonheid, maar om resultaten. Chinese geneeswijze is altijd elegant; het gaat om schoonheid van handelen.

Westerse geneeswijze kan ook elegant zijn, maar dat is niet het doel er van. En vaak is het ook behoorlijk lomp. De Chinese geneeswijze heeft al per voorbaat als doel om elegant te zijn. Elke handeling ziet er mooi uit en wordt uitgevoerd met gratie en waardigheid.

Wil je meer weten over Chinese geneeswijze?

In september starten we met de opleiding Shiatsu Stoelmassage. Chinese geneeswijze is daar een onderdeel van. Lees meer: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Lieve groeten,

JAANA

 

Ps. Het is ook mogelijk om alleen de theorie van de opleiding te volgen: dat is de training “Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze”. Dat start in oktober en is een interctieve online training. Meer erover kun je lezen bij:  https://handsontao.nl/training-chinese-geneeswijze/

 

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.