Als het niet goed gaat, wat dan?

WAT ALS HET NIET GOED GAAT?

Wat is er nu heerlijker dan een behandeling geven die stroomt en flowt en die aan alle kanten klopt? Je weet wat je aan het doen bent, de diagnose klopt, je aanraking klopt en het voelt goed. De klachten verminderen zienderogen, de cliënt geniet en jij voelt je geraakt.

Als ik iemand aan het behandelen ben en het stroomt op deze manier, vind ik mezelf een geweldige behandelaar. De jaren ervaring spatten er van af, denk ik dan. Geweeeeeldig!

MAAR WAT ALS HET NIET LUKT?

Hoe evaren en gevoelig ik ook ben, soms lukt het me gewoon niet om de juiste snaar te raken. De magic komt niet altijd. Sommige dagen is het er niet. Sommige momenten is het er niet. Met sommige behandelingen is het er niet.  Soms heb ik daar alleen zelf last van en vindt de ander het prima. Soms vind ik het zelf goed en is de ander ontevreden. Soms is het gevoel wederzijds. En dan, als ik niet oppas, verval ik in het tegenovergestelde: ik ben een waaaaaaardeloze behandelaar.

Ik denk dat vele behandelaars het herkennen. Soms ben je op je best en soms niet. En meestal zweef je ergens er tussen in.

TE VEEL VAN HET GOEDE

Als stoelmasseur leerde ik dat het er gewoon bijhoort dat sommige behandelingen minder zijn. Ik gaf jaren lang verschrikkelijk veel behandelingen en de meeste waren goed. Sommige waren geweldig en sommige waren slecht. Ik leerde er ontspannen mee omgaan. Morgen is er weer een dag.

In een eigen praktijk is het moeilijker om er ontspannen onder te blijven. Mensen betalen voor de behandelingen en dan wil je dat de behandelingen goed zijn en liever nog meer dan dat. Maar eerlijk is eerlijk. Het hoort er gewoon bij dat niet elke behandeling even goed gaat. Het enige wat je eigenlijk zou kunnen doen is stoppen op het moment dat je merkt dat het niet gaat. Maar meestal is het te laat. Meestal blijf je zoeken en hopen totdat het te laat is.

Jezelf aanvallen als het niet lekker gaat is in elk geval niet eerlijk. De schuld bij de ander zoeken al zeker niet. Je wilt het beste voor je cliënten. Maar het is te veel van het goede om van jezelf te eisen dat elke behandeling perfect moet zijn. Dat je altijd de juiste toon zou moeten kunnen vinden is niet reeël. Je bent tenslotte geen tovenaar. Het is net als met het leven: up’s en down’s. Gewoon accepteren en niet te lang over doordenken.

Er zijn wel dingen die je in jezelf na kunt gaan om te kijken waar het aan kon liggen dat een behandeling minder goed verliep. Gewoon heel reeël en zakelijk, zonder een schuldige aan te willen wijzen. Waar kon het eventueel aan liggen?

5 DINGEN WAAR JE OP TERUG KUNT BLIKKEN ALS EEN BEHANDELING NIET GOED GING

1. Verdrong je misschien een emotie?

Een emotie hoeft geen probleem te zijn. Als je wel bewust bent van wat er in jezelf gaande is en je erin kunt ontspannen kun je gewoon goede behandelingen geven midden in emoties. Maar verdrong je misschien iets? Was er angst of onzekerheid die je niet wilde zien? Niet wilde voelen? Dan kan het een behandeling wel nadelig beïnvloeden.

2. Vocht je tegen vermoeidheid of fysiek ongemak?

Ook vermoeidheid of fysieke ongemakken hoeven geen probleem te zijn. Ook die kun je er gewoon laten zijn. Als je in je eigen vermoeidheid en je eigen ongemakken ontspant kun je nog altijd goede behandelingen geven. Maar er zijn grenzen. Soms ben je gewoon te moe of heb je te veel last van iets om nog goede behandelingen te kunnen geven.

3. Wilde je te veel?

Had je een bepaald doel voor ogen en vergat je te voelen in het moment of het wel passend was? Als je te veel wilt vergeet je misschien te volgen wat de ander wil. Het beste is om niets te willen en gewoon dat te volgen wat er komt.

4. Ging je uit van een vooronderstelling?

Dacht je bijvoorbeeld: dit is typisch iemand die stevig aangepakt moet worden? Of dit is iemand die subtiel aangeraakt moet worden? En zat je er misschien gewoon heel banaal naast?

5. Had je deze behandeling eigenlijk moeten afzeggen?

Soms voel je al van te voren dat je geen zin in een bepaalde behandeling of een bepaalde behandeldag hebt. Het kan een goede reden hebben, je hebt bijvoorbeeld je afspraken een beetje onhandig gepland of je voelt je niet lekker. Maar het kan ook gewoon een gevoel zijn. Je hebt er gewoon geen goed gevoel over. Misschien overweeg je om de behandeling of de behandeldag af te zeggen, maar doet het niet. Je wilt de inkomsten niet mislopen. Of je wilt de ander(en) niet teleurstellen. Of je hebt geen vervanger. Er zijn heel veel redenen om afspraken niet af te zeggen als er geen dringende reden is. En je moet afspraken ook niet afzeggen als er geen dringende reden is. Maar soms kan een voorgevoel dringend genoeg zijn.

BLIJF JEZELF EVALUEREN

Als je steeds met jezelf evalueert hoe het een en ander gegaan is en waar het aan kon liggen dat iets minder goed ging, kun je  je eigen valkuilen leren kennen en misschien wel in de toekomst ontlopen. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik iets waar ik geen zin in heb niet moet doen. Gewoon niet. Wat er ook voor redenen zijn om het wel te doen. Het is in mijn eigen en vooral ook in andermans belang dat ik goed luister naar mijn eigen gevoel.

En wat natuurlijk ook goed kan is dat het helemaal niet aan ons is om te bepalen hoe een behandeling verloopt. Misschien “moet” het soms gewoon “fout” lopen en is dat juist perfect voor mij, voor jou én voor de ander. Maar dit als een excuus gebruiken voor slechte behandelingen is ook weer een beetje slap. Maar ja. We weten nu eenmaal niet precies hoe het een en ander in elkaar grijpt in dit mysterieuze leven.

Lieve groeten,

JAANA

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.