De meditatie van de dunne en de dikke boeddha

DE BLIJMOEDIGE BOEDDHA

Ga lekker zitten op een stoel of een meditatiekussen en sluit je ogen. We gaan een oefening doen. De oefening van de dunne en de dikke boeddha. Je kent ze vast? De twee verschillende boeddha beelden. Neem die beelden voor je.

CONCENTREER JE EERST OP HET BEELD VAN EEN DUNNE BOEDDHA

Stel je voor dat je de dunne boeddha bent. Stel je voor dat je alert en geïnteresseerd bent, klaar voor de start. Waardig en standvastig.
Je rug is recht, de gewrichten open. Je zit stevig op het kussen (of op de stoel, of waar je ook zit) en je romp rijst op richting de hemel.
Je hoofd zweeft omhoog, alsof het door water omhoog stijgt. Tegelijkertijd zakt je gewicht naar beneden en ben je stevig verankerd met de grond. Je voelt je slank en stevig. Open en sterk. Actief en gestrekt. En toch helemaal ontspannen en vanzelfsprekend. Vanzelfsprekende waardigheid.

CONCENTREER JE DAARNA OP HET BEELD VAN DE DIKKE BOEDDHA

Stel je voor dat je de dikke boeddha bent. Stel een plek voor waar je helemaal tot rust komt. Laat het gevoel van de rust in je stromen. Voel de ontspanning in je lijf en je geest. Voel hoe je lijf uitdijt, breder en groter wordt. Zacht en lief en ontspannen. Met een brede lach. Blijmoedig.
Ontspan, geniet. Laat jezelf en je lijf er gewoon zijn, ongedwongen en vanzelfsprekend zijn. Zoek het vakantiegevoel binnen in jezelf. Je zit ontspannen en glimlachend heerlijk te genieten en blij te zijn. Je dijt uit. Wordt steeds ruimer. Meer ontspannen. Blijmoediger.

LAAT DEZE TWEE, DE DUNNE EN DE DIKKE BOEDDHA, TEGELIJKERTIJD IN JE AANWEZIG ZIJN

Wees de dunne en de dikke boeddha tegelijk. Zoek het midden. Zoek het evenwicht.

De dunne boeddha staat voor Yang; voor de activiteit en alertheid. De dikke boeddha staat voor de Yin; voor ontspanning en ruimheid.

De dunne is waardig. De dikke is blijmoedig.

Alles bestaat uit Yin en Yang. Een houding bestaat uit activiteit en ontspanning, uit uitdijen en oprijzen, uit stevigheid en zachtheid. Uit dikheid en dunheid. De optelsom daarvan is je houding. Is er evenveel Yin als Yang? Of overheerst er een?

WIL JE LEREN MEDITEREN?

Kom dan bij Hands on Tao een opleiding volgen. We beginnen elke lesdag met een meditatie en oefenen de hele dag door met meditatief bezig zijn. Eigenlijk is shiatsu niet anders dan meditatief bezig zijn.

Lieve groeten,

JAANA

Wil je een opleiding bij ons doen? Er zijn 4 verschillende opleidingen. De eerste drie zijn een onderdeel van de vierde.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.