Wat heb je aan de 5 elementen

WAT HEB JE AAN DE 5 ELEMENTEN

Tijdens de training 6 aanrakingen online en de vervolgtraining ervan leer ik de studenten werken met de 5 elementen. Daarbij werken we uiteindelijk ook met een 5 elementen “diagnose”. Diagnose stellen wordt een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door een diagnose te verwoorden wordt de behandeling effectiever en doelgerichter.

Het woord diagnose is echter erg misleidend. Als je aan een diagnose denkt, denk je dat het iets vertelt over de oorzaak van de klachten. Je denkt dat het iets vertelt over de ernst van de klachten. Je denkt dat het iets vertelt over dat waar de ander last van heeft. Maar dat vertelt het allemaal niet.

Een 5 elementen diagnose is niet vergelijkbaar met een medische dianose. Het is iets heel anders. Een 5 elementen diagnose vertelt wat jij als behandelaar het beste op dit moment kunt doen om de ander te helpen om een stap verder te komen. Verder vertelt het niets.

ELK ELEMENT IS EEN SFEER

Elk element kun je zien als een sfeer. Als een element stroomt uit de sfeer zich op een positieve manier. Als een element stagneert uit de sfeer zich op een negatieve manier.

Bijvoorbeeld het element Aarde. Aarde heeft te maken met welkom zijn. Met aanwezig zijn. Met aardig zijn. Geaard zijn. Voel je het? Het is een sfeer. Een sfeer van stevigheid, gewoonheid. Vriendelijkheid. Behulpzaamheid. Interesse. Ergens naar toe gaan. Iets verwelkomen. Het heeft ook te maken met voeding, met vertering, met genieten en gevoed worden. Met een zoete smaak. Vriendelijke zoetheid. Met lekker zitten, nergens druk om maken. Lekker neuriën. Gewoon zijn en alledaags genieten.

Als je alle associaties van Aarde tot je neemt ontstaat er een sfeer. Alles wat die sfeer heeft vertelt je iets over Aarde. En alles wat je in die sfeer doet zal effect hebben op Aarde.

DIAGNOSE EN BEHANDELING ZIJN 1

Een 5 elementen diagnose is iets wat volledig samenhangt met de behandeling. Dat wat er tijdens de behandeling gebeurt vertelt je wat de diagnose is. Als er iets aan de hand is met Aarde zullen dingen die je in Aarde sfeer doet opvallende reacties geven. Of het voelt heel fijn om het te doen en te ontvangen, of het voelt juist niet fijn om het te doen en te ontvangen. Als Aarde op de één of de andere manier opvalt zal er iets aan de hand zijn met Aarde.

Maar wat dat iets is weet je niet. Het kan te maken hebben met iets fysieks of iets psychisch. Het kan iets ernstigs zijn of iets totaal niet belangrijks. Het kan zich uiten als een klacht of er is misschien helemaal geen klacht. Het enige wat je weet is dat tijdens deze behandeling, die je nu aan het geven bent, het werken in de sfeer van Aarde een effect heeft op de persoon.

DE OPEN DEUR EN DE ONDERLIGGENDE TERUGTREKKING

Om de 5 elementen diagnose te stellen ga je op zoek naar de Open Deur en de Onderliggende terugtrekking. De Open Deur is dat wat de ander het fijnst vindt en waar de ander het meest behoefte aan heeft. De Onderliggende terugtrekking is dat wat het meest ongemakkelijk voelt, waar het grootste “probleem” zit.

In de behandeling laten we om te beginnen de Onderliggende terugtrekking in rust. Om de Onderliggende terugtrekking meer naar de oppervlakte te brengen behandelen we “de Moeder” of “de Grootmoeder” van het Open Deur element. We zoeken eerst uit wat de ander het aller fijnste vindt. Dat is de Open Deur. Daarna behandelen we de moeder of de grootmoeder van dat element. Als Aarde de Open Deur is behandelen we Vuur of Hout.

We werken aan een element door in de sfeer van dat element te werken, door meridianen en punten van dat element te behandelen, door de aanraking die bij dat element hoort te gebruiken en door oefeningen te doen die dat element ondersteunt.

Let op: Als je goed oplet merk je dat je tijdens de behandeling niet perse hoeft te weten wat het meest problematische element is. Het is voldoende om te weten wat het fijnste is. Als de volledige diagnose tijdens de behandeling niet helder wordt kun je hem na de behandeling gaan stellen door te bepalen welk element de Open Deur was en welke de Onderliggende terugtrekking

EEN JUISTE DIAGNOSE RESULTEERT IN EEN BIJZONDERE BEHANDELING

Tijdens de training De 6 aanrakingen leer je werken met de 6 aanrakingen. Tijdens de vervolgtraining van De 6 aanrakingen online leer je dat wat je tegenkomt vertalen in een 5 elementen diagnose. Er zal er een rode draad binnen de behandeling zichtbaar worden. De handelingen volgen elkaar op een logische manier en je weet wat je aan het doen bent. Je bent overtuigender, zekerder van jezelf en daardoor zijn je handelingen effectiever.

De 5 elementen diagnose heeft geen waarheidsgehalte op zichzelf. Alleen binnen de behandeling heeft het betekenis. Als je diagnose “juist” is, en met juist bedoel ik dat het klopt met de behoefte van de ander in dat moment, kan je behandeling bijzondere effecten teweeg brengen. Er kan diepe ontspanning volgen. Ontroering. Overgave. Er kunnen inzichten omhoog komen die veel voor de ander kunnen betekenen. Het proces dat er gaande is kan in een stroomversnelling komen.

GEZIEN WORDEN EN STAAN IN ONZE KRACHT

Door te werken met de 6 aanrakingen en de 5 elementen diagnose worden de behandelingen diepgaand. De behandelingen ontstaan in het moment en zijn een samenwerkingsproces tussen de behandelaar en degene die de behandeling ondergaat. Als het allemaal klopt en stroomt zal het een bijzondere ervaring zijn. Ervaring van gezien worden. Ervaring van in eigen kracht komen. En dat zijn de twee dingen die we allemaal zo graag willen: gezien worden in dat wat we echt zijn en staan in onze kracht.

6 AANRAKINGEN EN 5 ELEMENTEN DIAGNOSE LEREN

Wil je ook zo leren werken? Dat kan! 6 aanrakingen en 5 elementen diagnose zijn een onderdeel van onze shiatsu stoelmassage opleiding.

Ben je al een shiatsubehandelaar of stoelmasseur? Je kunt ook deelnemen aan de ‘training 6 aanrakingen online’ en de ‘vervolgtraining 6 aanrakingen online’. Tijdens de basis training leer je werken met de 6 aanrakingen en ga je al experimenteren met de diagnostiek. Tijdes de vervolgtraining gaan we de diagnostiek specifieker behandelen en leren om vanuit je behandeling een diagnose te stellen.

JAANA

Ps. De training 6 aanrakingen online is bedoeld voor mensen die al shiatsu behandelaar of stoelmasseur zijn. De training start op 11 November 2022. Lees alles erover op de website: https://handsontao.nl/6-aanrakingen-online/

Showing 2 comments
 • Ann Tove Berg
  Beantwoorden

  Beste Jana,
  Ik wil graag de online lessen volgen maar je zegt dat we elkaar gaan ontmoeten in de lessen. Ik woon in Noorwegen dus dat gaat dan niet voor mij.
  Of was het niet letterlijk bedoeld?
  Ik hoor het wel.

  Ann Tove

  • Jaana
   Beantwoorden

   Beste Ann, ik zie nu opeens dit bericht staan. Ik weet niet of ik ooit een antwoord heb gegeven! Excuses! En het is al meer dan een jaar geleden…. Je vraag of het ook op afstand kan is: ja! De volgende keer start de online training 6 aanrakingen in augustus weer. (Sorry, ik had eerst zelfs begrepen dat het je om de behandelmethodiek ging dus gaf ik een ander antwoord, maar nu zie ik dat het om 5 elementen gaat). Je bent welkom!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.