TAO; de liefde voor alles wat is

TAO IS….

“Hands On Tao Shiatsu Institute” is een naam die veel belooft en veel inhoudt.

Maar wat nu precies?
Wat is TAO? Wat houdt het in?

TAO IS….NIET IN WOORDEN UIT TE LEGGEN

Kijk naar de wereld precies zoals het is, niet interpreteren, niet invullen, gewoon observeren en waarnemen.

Als je het geheel, het Grote Mysterie van het bestaan, in één keer tot je laat doordringen en de totaliteit ervan begrijpt weet je vanzelf hoe de dingen zich met elkaar verhouden en wat de volgende juiste actie is.

Omdat het meestal ons gewone stervelingen niet lukt om het geheel in één keer te begrijpen zijn er in Taoïsme beelden en symbolen om je te helpen (Yin en Yang, 5 elementen etc.). Woorden werken hier niet want er zouden miljoenen woorden nodig zijn om het geheel weer te geven en dat zou uiteindelijk toch niet lukken want je kunt zo veel woorden niet in één keer vatten. Een beeld of een symbool kun je wel in één keer vatten.

De beelden en symbolen zijn nodig zodat je iets kúnt met het geheel van waarnemingen al voordat je het volledig begrepen hebt.

Chinese geneeswijze bestaat uit dit soort beelden en symbolen die je helpen om het geheel te bevatten en te bepalen wat de volgende juiste actie is. Zoals de 5 elementen met de cycli en al de mogelijke “diagnoses”…. Zie de titelfoto van de poging om het te bevatten.

TAO IS….. NIET DOEN

Het Niet Doen betekent dat je met je aandacht rust in het neutrale veld tussen Yin en Yang.

Je haalt de kracht uit ontspanning; de kracht / de actie ontstaat op het moment dat je juist geen kracht zet / actie onderneemt.

Yin en Yang splitsen zich vanuit de Hara (je buikcentrum) en zo wordt de wereld gevormd; kracht die ontstaat wanneer Yin en Yang zich splitsen is Qi, het leven. Als je uitademt en je aandacht laat zakken naar je Hara ben je bij de bron van alle beweging beland; bron van lichamelijke beweging, emotionele beweging, mentale beweging, spirituele beweging. Als je bij de bron van de beweging bent hoef je niet te bewegen om te bewegen, de beweging is er al, je hoeft geen kracht te zetten want de kracht is er al.

Als je de beweging laat ontstaan vanuit het Niet Doen zit er kracht in dat niet gerelateerd is aan je spierkracht; je bent onmetelijk krachtig zonder dat het je kracht kost; het leven zelf doet het voor je; “Ki kracht” werkt voor je.

Als je Shiatsu leert, leer je kracht te halen vanuit dit soort ontspanning, je leert werken met je aandacht in de Hara.

TAO IS…. BESCHEIDEN, GEWOON, ALLEDAAGS

Mens wordt gezien als een deel van de natuur, niet meer of minder dan iets anders.

We bestaan niet los van de rest, er is alleen de natuur waarin wij allen één zijn. Dat betekent dat het ene niet meer waard is dan het andere, dat het veel weten niet meer waard is dan het weinig weten bijvoorbeeld. Wat is dat is en alles wat is is een deel van het geheel en daarmee even veel waard. Het dagelijkse leven is even heilig als de hele dag mediteren, er is geen verschil. De rijke is evenveel waard als de arme. De gever is net zo belangrijk als de ontvanger. Taoïst doet zijn oefeningen en leeft een simpel leven zonder zich daarmee heilig te verklaren. Een Taoïst is een gewoon mens, met aandacht in het moment en thuis in eigen lijf.

In onze opleiding zijn we bezig met doorlopend, diepgaand onderzoek van onszelf, het leven en het Grote Mysterie van het bestaan. Toch is het heel praktisch en alledaags wat we doen. De vraag is steeds: wat kun je er mee in de praktijk? Wat betekent het voor me in het echt?

WIL JE OOK “MET JE HANDEN IN DE TAO”?

Wil je mee op onderzoek uit om thuis te komen in je eigen lijf en je eigen leven.

Wil je anderen helpen om thuis te komen in hun lijf en hun eigen leven? Wil je werken met liefde voor het hele lijf? Wil je werken met liefde voor alles wat er is?

In januari/februari starten we met de opleiding tot een Shiatsu Stoelmasseur en tot een erkende TAO Shiatsutherapeut.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Op 28 november 2020 ben je welkom bij een Corona Proef Open Dag in Wageningen. Lees meer en meld je aan HIER.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.