De Pyramide Omdraaien

EEN SPECIAAL GEVOEL

Shiatsu is een massagetechniek. Het is een massagetechniek net als alle massagetechnieken. Maar er is wel iets speciaals mee. Dat speciale is zeker niet alleen voor Shiatsu voorbestemd, maar bij Shiatsu is het wel dat waar alles mee begint. Het is de kern. Het is het startpunt en het eindpunt. Shiatsu is geen Shiatsu zonder dit aspect.

ZACHT EN STEVIG

En het is direct voelbaar. Als je ooit een Shiatsubehandeling van een ervaren Shiatsubehandelaar hebt gekregen, dan weet je dat er iets speciaals mee is. Het is zacht en stevig op het zelfde moment. Het voelt heel dichtbij en toch is er veel ruimte voor jezelf. Het voelt intiem en toch ook weer onpersoonlijk. Het gaat diep. Het raakt je diep. En toch is het ook gewoon lekker ontspannend. Het laat je altijd een beetje beduusd achter. Het was heerlijk, maar…. wat gebeurde er eigenlijk precies?

AANDACHT

Het speciale van Shiatsu heeft te maken met een speciale manier van werken met aandacht. In Shiatsu zeggen we: waar je aandacht naar toegaat, daar gaat de energie naar toe. (“Where the mind goes there the Qi flows”). Als je Shiatsu gaat leren is dit wat je als eerste leert. Je leert spelen met je aandacht. Wij noemen het bij Hands on Tao: het omdraaien van de Pyramide. Dat is de eerste stap naar het speciale.

EEN EXPERIMENT

Doe je ogen dicht. Nu op dit moment. En voel waar in je lijf de meeste aandacht is, op dit moment. Als je er niets aan doet. Gewoon voelt. Hoe is het nu, in jou? Waar is de meeste aandacht?

Gevoeld?

Een grote kans dat de meeste aandacht bij het hoofdgebied is. Bij ogen, oren, hersenen, mond. Dat is normaal! Dat is een mens eigen.

DE DRIE CENTRA

Als je uitgaat van de drie centra: Hoofd, Hart en Buik (=Hara). Dan is het Hoofd het centrum waar we de buitenwereld mee waarnemen. Buik is het centrum waar we de binnenwereld waarnemen. En het Hart is het centrum dat die twee met elkaar verbindt.

Wij mensen, zeker wij moderne westerse mensen, zijn de hele dag gericht naar buiten. Het is normaal dat onze aandacht vooral bij het Hoofd zit. Een klein beetje bij het Hart en het aller minste bij de Buik. Normaal! Niet eens alleen voor ons moderne westerse mensen. Maar gewoon voor een mens.

Het is niet voor niets dat de Chinese parken in de ochtend vol zijn met mensen die Qi Gong oefeningen doen. Dat er in alle culturen wordt gemediteerd, gebeden, kerkdiensten en rituele georganiseerd. Dat wij graag sporten, creatief bezig zijn, alleen in het bos wandelen. Allemaal manieren om de aandacht meer naar beneden te brengen. De binnenwereld waarnemen. Want dat is voedend. Want dat is fijn. Een mens is dan wel van nature gericht naar buiten, maar de binnenkant heeft ook aandacht nodig.

PYRAMIDE OMDRAAIEN

Het eerste wat je leert als je Shiatsu leert is het bewust leren omdraaien van de Pyramide. Jij kunt het ook gaan doen. Het is eigenlijk heel makkelijk.

Stap 1

Ga lopen. In de kamer, of buiten. En neem je lijf waar. Voel je voeten op de grond. Voel je bewegingen. En wees bewust van waar de aandacht in je lijf zich vooral bevindt.

Stap 2

Stel je dan voor dat de aandacht een Pyramide vorm heeft. De bodem van de Pyramide is bij je hoofdcentrum en het punt bij je buikcentrum. Loop rond en voel hoe het is om zo te lopen.

Stap 3

Draai dan met je voorstellingsvermogen de Pyramide om. De bodem, het breedste stuk, komt bij je bekken, het punt bij je hoofd. En voel hoe het nu is om te lopen. Wat een verschil, hé!

En dit honderd keer per dag herhalen, voor de rest van je leven.

WERKEN VANUIT DE HARA

Shiatsu leren begint hiermee. Met het omdraaien van de Pyramide. Aandacht laag, beneden, bij het waarnemen van de innerlijke impulsen.

Maar dat is niet alles. Als de aandacht eenmaal laag is, als we de binnenwereld waarnemen, dan, dan, dan…. richten we ons op de Bron in de onderbuik. Dat van waaruit binnen en buiten ontstaat. Dat van waaruit alles ontspruit. We richten ons dan niet alleen maar naar binnen. Niet alleen maar naar buiten. Maar ertussen in. In het veld tussen Yin en Yang. Daar willen we zijn. En dat zit in je onderbuik.

Dat is wat van Shiatsu Shiatsu maakt. Dat is wat zo goed voelbaar is in een ervaren Shiatsu aanraking. Dat is wat je leert als je Shiatsu gaat leren. We noemen het “Werken vanuit de Hara”. En dat is levensveranderend!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Wil je ook Shiatsu leren? Op 16 februari starten we weer. Heb je vragen? Je kunt me altijd bellen of mailen. Tel. 06-10495821. Of meld je direct aan!

opleiding shiatsumassage

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.