Hoe je mensen diep raakt

HOE JE MENSEN DIEP RAAKT

Een van de slogans van Hands On Tao luidt: Wordt een masseur die de mensen diep raakt. Wat bedoelen we daar mee? Wanneer raak je iemand diep? Wanneer raakt iets iemand diep?

Voor mij heeft diepgang te maken met echtheid. Als je iemand echt ziet zoals hij of zij is, dan voelt dat als diepgang. Als iemand jou ziet zoals je echt bent, dan voel je je diep geraakt.

CONTACT MET HET ECHTE

Diepgang kan heel simpel zijn. Heel eenvoudig. Want echtheid is gewoon wat er is en vaak genoeg is dat heel simpel en eenvoudig. Gewoon dat wat er is.

Als je een masseur of therapeut bent betekent dit dat als je een diepgaande behandeling wilt geven, het er om gaat om contact te maken met het echte. Je kunt alleen toegang tot het echte krijgen als de ander het toestaat en als jij zelf bereid bent om toegelaten te worden. Wil jij de ander wel echt zien zoals hij is? En wil hij wel dat jij het ziet?

HORIZONTALE OF VERTICALE DIEPGANG?

Als ik het over diepgang binnen een behandeling heb, maak ik een onderscheid tussen horizontale diepgang en verticale diepgang. Verticale diepgang betekent dat je behandeling heel heel diep gaat, dat je in diepe sferen raakt. Dat het een behandeling is die alleen een therapeut met bijzondere gaves of bijzonder veel kennis en ervaring kan geven. Horizontale diepgang betekent dat je behandeling aansluit bij de wens van de cliënt. Dat je dat doet waar de ander voor gekomen is. Dat je de wens van de ander serieus neemt en daarmee haar bevestigt in dat wat zij is.

Voor mij is horizontale diepgang de enige weg naar het echte. En alleen het echte is volgens mij echt diepgaand. Als iemand een ontspannende behandeling wil en een los gesprek over het feest van morgenavond met je wilt hebben, dan is de meest diepgaande behandeling een ontspannende behandeling met een los gesprek over het feest van morgenavond. Als iemand een subtiele behandeling op energetisch niveau wilt krijgen, dan is een subtiele behandeling op energetisch niveau de meest diepgaande behandeling.

DE OPEN DEUR

Het gaat om het vinden van de open deur. Als je de wens van de ander respecteert en serieus neemt, zal de ander je dat laten zien wat hij zelf wil laten zien. Dat is de open deur. De deur waar hij bereid is om jou binnen te laten. En dan misschien, heel misschien, laat hij jou het echte zien. Maar om dat te kunnen meemaken moet je wel eerst binnen zijn. En dan is het aan de ander hoe ver hij wil gaan.

Als je blijft kloppen op deuren die dicht staan heb je niet zo’n grote kans dat het echte aan de beurt komt. Meeste deuren gaan niet open door kloppen. Ze gaan alleen open als de ander vrijheid voelt om open te doen wanneer hij er zelf aan toe is.

6 TIPS OM DE OPEN DEUR TE VINDEN

1. Ga uit van de wens

Vraag voordat je gaat behandelen niet alleen waar de ander last van heeft maar vooral wat hij van de behandeling wenst. Ga uit van de wens. Neem de wens als uitgangspunt van je behandeling.

2. Benader elke behandeling zonder een vooropgesteld doel

Als je eenmaal begint te behandelen: vergeet alles wat je weet. Zie wat er ontstaat als je het gewoon als vanzelf laat ontstaan; vanuit het gemak en vanuit de wensen van de ander.

3. Blijf bij jezelf

Hoe meer je met je aandacht bij je eigen lijf, je eigen houding, je eigen ervaringen, je eigen ademhaling bent, des te vrijer voelt de ander zich. En een vrij gevoel is nodig om het echte te kunnen laten zien.

4. Blijf communiceren

Zowel via lichaamscontact als via woorden. Zorg dat je voor zo ver mogelijk weet waar de ander zit. Zorg dat je voor zo ver mogelijk weet wat hij denkt, wat hij voelt. Om de wensen te kunnen volgen zul je goed moeten blijven kijken en luisteren.

5. Wees bereid om dat te zien wat de ander je wil laten zien

Wees er onvoorwaardelijk voor de ander. Push niet, maar rem ook niet af. Ga precies zo ver als de ander je toelaat.

6.Wees bewust van wat er in jezelf gaande is

Wat doet het allemaal met jou? Hoe reageer je zelf? Blijf bewust van jezelf en laat je roeren door de ander.

EEN AVONTUUR

Als je met zo’n open houding een behandeling ingaat, is elke behandeling een ware avontuur. Als je de ander aan het roer van het proces zet, weet je nooit waar je naar toe gaat. Dat maakt elke behandeling, hoe simpel of eenvoudig ook, spannend, levendig en open.

Om aan verschillende wensen en verwachtingen te kunnen voldoen heb je wel veel gereedschap nodig. Bij onze opleidingen leer je hoe je aan verschillende wensen en verwachtingen tegemoet kunt komen; al na een half jaar opleiding heb je een veelzijdig arsenaal aan mogelijkheden tot je beschikking. Wij gaan er van uit dat dat is wat er nodig is: leren tegemoet komen aan de wens en verwachting, de open deur leren binnen gaan. Daarom zijn onze opleidingen altijd veelzijdig.

Lieve groeten, tot ziens!

JAANA

Ps. Wil je ook leren om mensen diep te raken met je behandelingen door de open deur te leren vinden?

Als je al een behandelaar bent kun je deelnemen aan de Online Opleiding Tao Behandelmethodiek. Dan leer je het! De inschrijving is open tot eind maart.

En als je nog geen behandelaar bent: Opleiding Shiatsu Stoelmassage en Opleiding Shiatsumassge starten weer in september. En dan leer je het zeker!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.