Het midden van het midden

HET MIDDEN VAN HET MIDDEN

Chinese geneeswijze (TCG) is gebasseerd op Taoïstisch denken. In de praktijk betekent dat dat we kijken naar een mens en alles wat er zichtbaar, hoorbaar, ruikbaar, proefbaar, voelbaar en aanvoelbaar aan is. Dat alles brengen we tot een beeld. En dat beeld is het uitgangspunt van onze behandeling.

Je zou het als volgt kunnen zien. Alle symptomen en tekens en eigenschappen en alles wat er dan ook maar waarneembaar is, zijn allemaal puntjes op een leeg vel papier. Of nog beter: in een driedimensioneel vlak. En het anatomische centrum van al die puntjes bij elkaar, dat is het beeld waarmee wij gaan werken.

ZIE JE HET VOOR JE?

Er zijn talloze puntjes. En je zoekt het centrum van alle puntjes. Het centrale punt.

Dat punt is op zichzelf niets. Het is alleen gemiddelde van al die andere puntjes, die wel echt iets zijn. Je kunt je ook voorstellen dat het centrale punt ook niet vertelt hoeveel punten er zijn, hoe ver ze van elkaar zijn, waar ze liggen etc. Al die dingen die TCG niet vertelt dus. Maar wat vertelt dat centrale punt dan wel?

EEN PAAR VOORBEELDEN

Wat zou dat Centrale Punt kunnen zijn?

Het beeld waarmee we gaan werken kan bijvoorbeeld zijn: De Yin van de Lever is deficiënt. Of het kan zijn: Maag meridiaan is vol. Of het kan zijn: Vuur voedt Aarde niet. Dat zijn voorbeelden van een beeld waarmee we als TCG:ers (mensen die met Chinese geneeswijze werken) mee werken. Voorbeelden van dat centrale punt.

Dat beeld helpt ons om te weten wat we kunnen doen om Qi weer te laten stromen. Want in TCG zeggen we dat elke klacht en probleem als oorzaak heeft dat Qi (levensenergie) niet goed stroomt. Als de Qi weer gaat stromen transformeren de klachten en problemen zich.

WAT IS QI?

Qi ligt aan de bron van alles wat er bestaat. De mystieke leegte splitst zich in Yin en Yang en de kracht die Yin en Yang bij elkaar wil houden is Qi. Dat betekent dat Qi niet materiëel maar ook niet immateriëel is. Dat het niet lichamelijk maar ook niet geestelijk is. Dat het niet mannelijk maar ook niet vrouwelijk is. Het ligt er voor. Of er tussen. Het is de kracht die de tegenstellingen bij elkaar houdt.

Als wij ons richten op de Qi richten we ons dus op de verbindende kracht tussen lichaam en geest. De verbindende kracht tussen materie en energie. Tussen het dagelijkse en het mystieke. Het begrijpelijke en het onbegrijpelijke.

UIT DE PRAKTIJK

Als je een pijn in de arm behandelt en je diagnose is: Dikkedarm meridiaan is vol en Galblaas meridiaan is leeg. Dan behandel je de arm en schouder, je raakt de pijn aan. Je zorgt dat de pijn minder wordt. Je laat de energie stromen. Maar tegelijkertijd neem je, zonder er verder bij stil te hoeven te staan, vanzelf ook het verdriet, het niet kunnen stellen van grenzen, de besluiteloosheid, de frustratie mee. Alle dingen die ook gekoppeld zijn aan Dikkedarm en Galblaas meridianen. Want je laat de gestagneerde Qi stromen. En de Qi houdt het geestelijke en het lichamelijke bij elkaar. Het hoort er allemaal bij.

Of stel je werkt aan overspannenheid en het beeld waar je mee werkt is: Vuur voedt Aarde niet. Je gaat een gesprek aan. Je doet oefeningen met de cliënt. Je geeft een behandeling. Met als doel Vuur en Aarde element voeden. In het Nederlands betekent dat dat je openheid en kwetsbaarheid naar boven laat komen (Vuur), dat je de ander helpt om het hart te openen (Vuur). En dat je de ander helpt om aanwezig te zijn in het hier en nu (Aarde). Maar tegelijkertijd werk je, zonder dat dat je directe doel is, ook aan de spijsvertering (hoort ook bij Aarde). Want ook hier laat je de gestagneerde Qi stromen. En zowel het lichaam als de geest horen er bij.

WAT CHINESE GENEESWIJZE JE WEL VERTELT IS….

……. wat je kunt doen om het geheel van wat er is meer te laten leven. Het vertelt wat je kunt doen om in één keer alles wat er meespeelt mee te nemen, zonder dat je hoeft te weten wat er allemaal speelt. Je kijkt naar dat wat zichtbaar, waarneembaar voor je is. Die puntjes zet je in de ruimte en je neemt het centrale punt als het beeld waar je mee werkt. Je hoeft niet alle puntjes te kennen. Je hoeft niet het hele verhaal te kennen. Als je dat wat waarneembaar is voor jou op dat moment meeneemt, dat is voldoende. En toch werk je op alles. Op elk punt dat er is, ook degene die je niet ziet, degene die je niet kent. Want je werkt op het centrale punt. En via het centrale punt heb je invloed op alles wat er is.

WIL JE MEER HIEROVER WETEN?

Wil je weten hoe je in de praktijk Chinese geneeswijze toe kunt passen op een eenvoudige manier? Zodat je met alles wat je doet alles wat er is meeneemt in je behandeling?

Doe dan mee met de Online Opleiding Behandelmethodiek. Lees alles erover: https://handsontao.nl/opleiding-handsontao-behandelmethodiek/

Lieve groeten,

JAANA

Ps. In dit artikel kon je lezen over wat Chinese geneeswijze je wel vertelt. Wil je weten wat Chinese geneeswijze je NIET vertelt? Lees dan het vorige artikel: De vinger die naar de maan wijst

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.