De vinger die naar de maan wijst

DE VINGER DIE NAAR DE MAAN WIJST

Een diagnose volgens de Chinese geneeswijze is slechts en alleen de vinger die naar de maan wijst. Wat is de vinger die naar de maan wijst eigenlijk wel waard? Vertelt het je überhaupt iets over de maan?

HET GAAT OM DE WEG

Ik ga er van uit dat het lichaam (of de mens) altijd bezig is om richting gezondheid te gaan. De zelfhelende kracht is altijd bezig om richting de maan te gaan. En om die weg naar de maan, daar gaat het om in onze behandeling. Het gaat niet om die vinger. Het gaat zelfs niet om die maan. Het gaat om de weg er naar toe. Op die weg willen we de ander ondersteunen met onze behandeling.

AANSLUITEN BIJ DAT WAT ER IS

In onze behandeling kunnen we het beste gewoon aansluiten bij de beweging die er al is. Dan weten we zeker dat het de juiste richting is. Als we de behandeling geven en merken dat de beweging een bepaalde kant op gaat (een bepaalde soort handgreep of techniek valt goed en voelt goed) weten we dat dat de richting naar de maan is. En dan kunnen we de TCG diagnose bepalen. De behandeling bepaalt de diagnose.

Als we bijvoorbeeld merken dat we geneigd zijn om veel aandacht aan de onderrug te geven en langdurige diepe druk uit te oefenen op het heiligbeen, kunnen we denken: Nier Qi is zwak. (Qi = energie) Dat kan ons stimuleren om ook de achterkant van de benen goed te behandelen en bepaalde punten aandacht te geven.

De diagnose kan ons inspireren. Het kan voorkomen dat we te veel afdwalen. Het zorgt er voor dat de richting helder blijft en dat we de kortste weg samen met de cliënt nemen. Het is voor ons behandelaars zelf heel handig om de diagnose voor onszelf te verwoorden. Die vinger die naar de maan wijst houdt ons op de koers. Maar dat is dan ook alles. De vinger op zichzelf vertelt heel weinig. Het geeft alleen een richting aan. Helaas vertelt die vinger die naar de maan wijst je heel veel dingen niet.

DE VIER DINGEN DIE JE GRAAG WILT WETEN MAAR DIE EEN TCG DIAGNOSE JE NIET VERTELT

1. Een TCG diagnose, bijvoorbeeld “Nier Qi is zwak”, zegt niets over de ernst van de klachten die er zijn.

De TCG diagnose is slechts de vinger die naar de maan wijst. Of iemand nu halverwege is, of net van de maan afgevallen is of er miljoenen kilometers vandaan, de vinger blijft het zelfde. Het wijst dezelfde kant op. De diagnose “de Nier Qi is zwak” kan slaan op een situatie waar iemand een beetje vermoeide onderrug heeft en verder helemaal geen klachten. Of het kan slaan op een situatie waar iemand zo uitgeput is dat hij niet meer op zijn benen kan staan. De diagnose op zich zelf vertelt niets over de ernst of zwaarte van de klachten

2. Een TCG diagnose zegt ook niets over de aard van de klachten die er zijn.

Als de richting van de geneeskracht de kant op is dat wij in TCG “Nier Qi is zwak” noemen, is dat onze diagnose. De diagnose “Nier Qi is zwak” kan slaan op een situatie waar iemands knieën helemaal versleten zijn. Of op een situatie waarbij iemand snel vocht vasthoudt in de voeten. Of op een situatie waar iemand geen zin in seks heeft. Of niet zwanger raakt. Of pijn in de onderrug heeft. De diagnose op zich zelf vertelt niets over de aard van de klachten.

3. Een TCG diagnose zegt ook zeker helemaal niets over waar de klachten die er zijn vandaan komen.

In elk geval zegt het niets over onze nieren. Nier Qi is niet het zelfde als de anatomische nieren. Nier Qi is net zo Chinees als Shen of Xue of Yin of Yang. Het is niet hetzelfde als de nieren in westerse geneeswijze. De diagnose zegt dus niets over wat er in werkelijkheid aan de hand is. Voor onze westerse geest is dit moeilijk te vatten. Wij denken “de Nier Qi is zwak, dus de nieren moeten sterker worden, dus er is iets aan de hand met de nieren. Help!” Maar in Chinese geneeswijze geeft het alleen de richting aan, verder niet.

4. Een TCG diagnose geeft ons dus ook niet het antwoord dat wij onze cliënten kunnen geven als zij vragen: “Wat heb je nu uitgevonden, wat is er nu met mij aan de hand?”

Als we tegen de cliënt zeggen: je Nieren zijn zwak, is het alsof we het met hem over onze vinger hebben. De vinger is niet interessant! Het is de weg naar de maan die interessant is! En de natuurlijke geneeskracht is altijd al onderweg naar de maan. Dus eigenlijk hoeven wij de cliënt niets te vertellen. Hij kan het beter aan ons vertellen wat er met hem aan de hand is en wat er gebeuren moet.

Een TCG diagnose is slechts de vinger die naar de maan wijst. Het zegt niets anders dan dat het de richting aanwijst waar de natuurlijke geneeskracht naar toe aan het bewegen is. Het heeft alleen nut voor ons als behandelaar omdat het ons helpt om op de koers te blijven. Voor de cliënt is de diagnose niet interessant. Voor de cliënt is alleen de weg naar de maan interessant.

Liefs,

JAANA

Ps. Wil je leren om met Chinese geneeswijze te werken binnen je behandelingen? Doe mee aan de Online Opleiding Behandelmethodiek. Lees alles erover: https://handsontao.nl/opleiding-handsontao-behandelmethodiek/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.