Het hart, het hoofd en de hara

HET HART, HET HOOFD EN DE HARA

“Het hoofd buigt zich luisterend naar het hart.
Het hart is verbonden met de hara.
En de hara is geworteld in de aarde.”
Monique de Jong (in de foto; mooi hé?).

HARA

In de zienswijze van shiatsu, en in vele andere stromingen, zijn er drie krachtcentra: hoofd, hart en hara.

Hart en hoofd kennen we, maar wat is Hara? Hara is een begrip uit Japan en bij gebrek aan een Nederlandse vertaling is het woord ook hier ‘hara’ gebleven. Hara is het krachtcentrum in de buik.

Als je shiatsu leert, leer je je aandacht te centreren in je buik en van daaruit bewegen en handelen. Maar dit wel in verbinding blijvend met hart en hoofd! We hebben ze alle drie nodig. Een van de uitspraken van onze school is: “Wanneer hart, hoofd en hara op één lijn staan, gaat de Qi stromen en kan de magie gebeuren”.

HART EN HOOFD

Hoofd staat voor het denken en voor het verstand, hart voor het gevoel, voor verbinding, voor liefde.

In onze westerse cultuur wordt in de regel het denken over- en het voelen ondergewaardeerd. En omdat het overwaarderen van het denken en het verstandig zijn ons niet bepaald gelukkig maakt, is er een soort tegencultuur ontstaan waarbij juist het voelen en de liefde centraal staan: ‘luister naar je hart en kom uit je hoofd’.

Het lijkt dus alsof het een keuze is. Je kiest voor het hart of je kiest voor het hoofd.

En het is ook logisch. Want waar beslissingen genomen moeten worden, kunnen hart en hoofd vaak moeilijk samenwerken. De een zegt dit, de ander zegt dat. Daarom voelt het alsof we moeten kiezen. Maar als we kiezen voor het hoofd, dan verliezen we de verbinding met ons innerlijke zelf. En als we kiezen voor het hart, dan verliezen we de verbinding met de dagelijkse realiteit en het nuchtere verstand. En in alle twee de gevallen ligt het gevaar van rampspoed en verkeerde beslissingen op de loer.

DE DERDE

Volgens de shiatsu filosofie zit de oplossing niet in het kiezen voor de een of de ander, maar in het meenemen van de derde: de hara!

Het is eigenlijk wonderlijk dat dit principe in de westerse cultuur verloren is gegaan. Het is namelijk een heel natuurlijk onderdeel van menselijke ervaring. Het is iets wat we allemaal min of meer kennen. Het heeft een plek in vele filosofische stromingen, in religies en in spirituele beoefeningen. Het heeft een belangrijke plek binnen sport. En het heeft een plek in ons dagelijkse leven, of we het nu beseffen of niet.

INTEGRATIE

Om de afstand tussen hart en hoofd te overbruggen hebben wij de hara nodig. Daar, in het buikcentrum, in de hara, vind je de geintgereerde wijsheid. Daar in de buik komen hart en hoofd bij elkaar.

Het weten en het voelen ‘zakken in de buik’ en van daaruit neem je de beslissing over wat te doen. Je beslissing kan iets heel anders zijn dan wat je hoofd je zegt en helemaal in tegenspraak met wat je hart je ingeeft. En toch voelt het kloppend voor beide. Hara maakt een neutrale beslissing. Hara neemt alle aspecten mee en is verbonden met het grotere geheel. Hara is datgene dat het echte onderscheid kan maken tussen goed, beter en best, in een split second, zonder aarzelen.

WU WEI

In taoïsme noemen we het handelen vanuit de hara ‘Wu Wei’. ‘Het doen vanuit het niet doen’. Wu Wei neemt alles in overweging: eigen gevoel, de kennis die er is en dat wat de omgeving van ons nodig heeft. Het werken vanuit de hara betekent de natuurlijke flow van het leven volgen. En dat is waar shiatsu op gebouwd is.

We noemen onze opleiding ook wel een ‘levensveranderend pad’. En dat komt hierdoor. Omdat dat wat je leert als je shiatsu leert je overal in je dagelijkse leven toe kunt gaan passen.

De verbinding tussen hart, hoofd en hara gaat over de verbinding tussen weten, voelen en doen.
Tussen kennis, zelfinzicht en ervaring. Tussen de hemel, de mens en de aarde. Tussen Yin, Qi en Yang.

Hoofd geeft het inzicht, hart geeft de verbinding en hara geeft de stabiliteit en neutraliteit die nodig zijn om zowel het hart als het hoofd als de omgeving te dienen.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Welkom bij onze shiatsu stoelmassage opleiding waar we werken vanuit de hara, in verbinding met het hart en onder supervisie van het hoofd! Met andere woorden, zoals ons motto zegt: Intuïtie wijst de richting, kennis verlicht de weg.

De officiële inschrijving voor de groep die 22 september 2023 start is afgesloten, maar er kunnen nog een paar mensen bij. Welkom bij Hands on Tao avontuur!  https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.