De drie vormen van bewustzijn

DE DRIE VORMEN VAN BEWUSTZIJN

Mensen die graag bewust leven en die naar “aanwezigheid” streven, maken het in mijn ogen zichzelf vaak erg moeilijk.

Het is niet nodig en zelfs niet goed om ernaar te streven om altijd aanwezig en bewust te zijn. Voor je weet zit je jezelf te veroordelen omdat je een keertje voor Netflix hangt. Of omdat je gewoon van alles aan te doen bent zonder er echt bij stil te staan wat nu precies.

We zijn mensen. Geen heiligen. We leven op aarde. Bewegen ons binnen het aardse bestaan. Soms zijn we ook gewoon moe. Soms zijn we ook gewoon verstrooid. Soms hebben we het gewoon gehad. En er is niets mis mee!

Er zijn drie vormen van bewustzijn die je binnen je dagelijkse leven een beetje evenredig (afhankelijk van het moment in het leven) aan bod kunt en mag laten komen.

1. Gewoon Zijn

Het aanwezig zijn. Dat waar we ons in trainen binnen een zelfontwikkelingspad. Bewust zijn van je lijf, je ademhaling, je bewegingen. Aandacht laag in de buik. Meditatie. Oefeningen. Qi Gong. Bewust zijn wat er in jezelf beweegt. Wandelen in aanwezigheid. Afwassen vanuit de Hara. Wat dan ook. Dit is de dagelijkse oefening voor een ieder die bewust en aanwezig wil leven. Binnen Taoïsme wordt gezegd: leef een eenvoudig leven en doe dagelijks je oefeningen. Het oefenen is belangrijk. En hoe meer je oefent hoe gewoner het wordt: het bewust aanwezig zijn wordt Gewoon Zijn. Dat is waar het uiteindelijk om gaat. Het Gewoon Zijn. Daarom doen we oefeningen. Maar de oefeningen zijn niet het enige wat er nodig is!

2. Gewoon Doen

Ook het gewoon doen is nodig!  Gewoon het dagelijkse bezig zijn en het dagelijkse dingen doen. Dingen doen die gedaan moeten worden. Gewoon zonder diepere gronden (want van zichzelf is het leven al diep genoeg). Ook dit heb je als mens nodig! Anders ontplof je. Altijd bewust en aanwezig zijn, tenzij het gewoon vanzelf er is, is echt niet menselijk. En je bent in eerste instantie een mens. En in ontwikkeling. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft niet de hele tijd te “oefenen”. Dus Doe gewoon Gewoon.

3. Gewoon Afleiding

En als laatste iets wat misschien totaal niet bewust lijkt: jezelf afleiden. Even jezelf en je ziel en je hart een moment van rust gunnen. Afleiding. Afwerking. Dit heeft een mens ook heel erg nodig! Zeker een mens die streeft naar zelfontwikkeling en zelfonderzoek. Of een mens die in een moeilijke situatie verkeert. Als er van alles speelt. Als het leven zwaar is. Soms mag je gewoon loslaten en jezelf verstrooien. En niet eens soms: gewoon elke dag! Dat is ook heel erg nodig. Glaasje wijn erbij? TV kijken? Even helemaal niets misschien? Uitgaan? Over onzin kletsen? Facebooken? Absoluut doen! Precies waar jij zin in hebt. Gewoon verstrooien die boel!

Het leven is geen meditatie retraite. Het is veel meer dan dat. Alles hoort er bij.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Schaf het Tao Meditatie Pakket aan voor je dagelijkse oefeningen. Klik HIER.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.