Hoe de keizer zich liet verwennen

DE GENEESWIJZE VAN DE KEIZER

De keizer in China wilde zo lang mogelijk leven en zo veel mogelijk van het leven genieten.

Hij wilde in goede conditie zijn om lekker te kunnen eten zonder last te krijgen van zijn maag, om lekker veel sex te kunnen hebben zonder moe te worden en om heerlijk te kunnen feesten tot de vroege uren als het zo uit kwam.

De keizer haalde de meest bekwame genezers naar zich toe en gaf ze alle middelen om uit te zoeken hoe ze hem hiermee konden helpen.

HET ENERGETISCHE TOTAALBEELD IN DE GATEN HOUDEN

De genezers verdiepten zich in de kruiden en in de acupunctuur en in massage en Qi Gong oefeningen. Ze behandelden de keizer regelmatig om hem een lang en gelukkig leven te geven. Ze keken naar zijn tong en voelden zijn pols om snel achter storingen te kunnen komen.

Ze hielden de energiebalans goed in de gaten en speelden in op dat wat er speelde. Ze lieten hem oefeningen doen die goed voor hem waren en dingen eten die hem sterk maakten. Als er wat mis dreigde te gaan gaven ze hem speciale thee getrokken uit speciale kruidenmengsels, of ze gaven hem acupunctuur- of massagebehandelingen.

En ze praatten met hem. Ze lieten hem zijn zorgen uiten en emoties blootgeven. Ze gaven hem onvoorwaardelijke steun en liefde.

En de keizer leefde lang en gelukkig.

HET GELUKKIGE LEVEN VAN DE KEIZER

En zo is Chinese geneeswijze ontstaan. Misschien niet letterlijk zo (ik heb het verhaal natuurlijk zelf verzonnen), maar het is in elk geval ontstaan om de “belangrijke” mensen zoals de keizer of de generaal te behandelen. Het heeft een hele andere geschiedenis dan de westerse geneeswijze. De westerse geneeswijze, zowel de natuurlijke als de reguliere, was en is een volksgeneeswijze en in eerste plaats gericht op het genezen van kwalen. Schuurbuik bijvoorbeeld, om eens wat te noemen. Of een derdegraads brandwond. Of astma. Of…… Corona.

De Chinese geneeswijze die we overgeleverd hebben gekregen was in oorsprong niet gericht op het genezen van kwalen van het gewone volk. Het was erop gericht om te voorkomen dat de keizer ziek werd. En meer dan dat: het was gericht op een lang en gelukkig leven van de keizer. Dit kun je heden den dage nog altijd terug vinden in de Chinese geneeswijze.

DE VIJF KENMERKEN VAN DE GENEESWIJZE VAN DE KEIZER

1. De diagnose of analyse gaat niet over de klachten, maar over de totaalbalans.

Daarom die pols en die tongdiagnose. Daarom die reflexpunten en reflexzones. Je wilt zien hoe het geheel er aan toe is, ook wanneer er nog geen klachten zijn of wanneer er nog niets aan de buitenkant te zien is.

2. De behandeling is eveneens niet in eerste plaats gericht op ziektes of kwalen, maar op de totaalbalans.

Als behandelaar herstel je de Yin Yang balans en je maakt ruimte voor Qi om te stromen. Er hoeven geen ziektes te zijn om te genezen; je optimaliseert de situatie ook als er nog niets aan de hand is. Als er wel ziektes of kwalen zijn, neem je deze natuurlijk wel mee in de behandeling. Maar ze zijn slechts een onderdeel van het geheel.

3. Niets menselijks is Chinese geneeswijze vreemd.

Binnen Chinese geneeswijze kennen we geen strenge regels of voorschriften en is feesten en lol maken een belangrijk deel van een gezond leven. Mits de totaalbalans in de oog wordt gehouden natuurlijk 🙂

4. De behandelingen zijn altijd preventief.

Als je in China echt ziek bent hoef je volgens de verhalen niets te betalen voor een behandeling. Meestal laat je jezelf behandelen lang voordat je ziek bent geworden. Bij ons geldt dat eigenlijk ook wel…. de behandelingen in het ziekenhuis etc. zijn na eigen bijdrage gratis, terwijl preventieve behandelingen bij bijvoorbeeld een Shiatsutherapeut moet je wel zelf blijven betalen.

5. De behandelingen hebben stijl; ze hebben een keizerlijke uitstraling.

Chinese geneeswijze heeft een zekere allure om zich heen. De behandelingen zijn vaak elegant en stijlvol. Denk aan acupunctuur: een paar dunne, zilveren of gouden naalden op precies de juiste plekken en de balans is hersteld. Eleganter kan niet. En een shiatsutherapeut aan het werk zien is ook altijd een mooi gezicht.

De Chinese geneeswijze is de geneeswijze van de Keizer. En wij, gewone stervelingen, mogen er gebruik van maken!

Chinese geneeswijze is het theoretische model waar wij bij Hands On Tao Shiatsu gebruik van maken. Wij Tao Shiatsu behandelaars denken in de termen van Chinese geneeswijze. Jij kunt dat ook leren!

Je kunt leren om jezelf en anderen als een keizer te behandelen. Je kunt de natuurlijke geneeskracht leren stimuleren en de gezondheid preventief leren bevorderen volgens de principes van Chinese geneeswijze.

Wil je dit? Doe dan mee met de online training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze! Je kunt elk gewenst moment instappen en met de training starten. Je leert in 8 modules de basis van Chinese geneeswijze kennen en toepassing ervan binnen massage behandelingen. Wat je leert kun je ook gebruiken voor zelfzorg.

Klik HIER voor meer info en aanmelden.

Lieve groeten,

JAANA

Lees meer over de training op de website: https://handsontao.nl/training-chinese-geneeswijze/

Showing 2 comments
 • Marissa le Roy
  Beantwoorden

  Wat heb je dat toch weer prachtig verwoord Jaana, dank je wel voor je inspirerende jou!!

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je wel, Marissa! Lief van je!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.