Yinne en Yange trots

YINNE TROTS EN YANGE TROTS

Een van mijn doelen van dit jaar is om “bevrijd” te worden van de innerlijke strijd tussen degene die blij en trots is en degene die dat wil tegenhouden.

Degene die blij en trots is zegt: wat heb ik het goed gedaan! Ik heb mijn dromen waargemaakt! Ik ben een blij mens! Ik kan mijn talenten ten goede van anderen gebruiken, ik kan echt iets geven waar anderen veel aan hebben.

Degene die het wilt tegenhouden zegt: pas maar op! Mensen vinden het niet leuk, je wordt arrogant gevonden, er komt afgunst en jaloezie op je af. En plus je hebt ook nog eens geen reden om trots te zijn, het stel allemaal niets voor.

Ik deed een zelfonderzoek oefening en voelde naar binnen naar deze gevoelens en kon heel duidelijk twee soorten trots en blijheid voelen. Een ook twee soorten weerstand. De Yinne trots en de Yange trots en de daarbij horende saboteurs.

Yinne trots is de blije trots, zonder twijfel over mezelf. Naar binnen gericht. Zacht van binnen en “jubbelend”: hiep, hieperdepiep! De sabboteur zegt: wees niet zo blij met jezelf, het stijgt nog in je hoofd! Wie denk je wel dat je bent!

Yange trots is de zelfverzekerde trots. Naar buiten gericht. Stevig. Zichtbaar. Gaan voor mijn doelen. Staan voor mijn ideeën. Weten dat het goed is. De sabboteur zegt: Pas op, ze zullen je haten! Ze vinden je arrogant! Wie denk je wel dat je bent!

Ik kreeg bij de Yinne, naar binnen gerichte trots een beeld van Dalai Lama. Hij heeft dat soort innerlijke trots. Hij twijfelt totaal niet aan zich zelf (zo lijkt het tenminste), toch is hij een en al sympatiek en bescheiden. Hij zal niet wijken, maar zal iedereen helpen en bijstaan waar dat nodig is. Hij is zichtbaar blij is met zichzelf, maar het is zo overduidelijk dat dat helemaal terecht is dat het me alleen maar vrolijk maakt.

Bij de Yange, naar buiten gerichte trots kreeg ik een beeld van Barak Obama. Hij heeft dat. Hij dient een groter doel maar staat zelf duidelijk op de voorgrond. Hij neemt de leidersrol met verve op zich. Hij twijfelt niet maar is open voor overleg. Als het nodig is kan hij streng zijn. Je zou kunnen zeggen dat hij arrogant overkomt, maar toch is het fijn om naar hem te kijken. Ik voel bijna plaatsvervangende trots als ik hem bezig zie.

Dat zijn dan gelijk de twee mensen die ik enorm waardeer. Prachtige mensen om als voorbeeld en inspiratie te zien!

Warme groeten,

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.