Drie oefeningen om “Wu Wei” te ervaren

DOEN VANUIT HET NIET DOEN: WU WEI

Wat je leert, als je Shiatsu of een andere Taoïstische techniek bestudeert, is “aanraken en bewegen vanuit de Hara”. Hara is je buikcentrum (van Hartcentrum, Buikcentrum en Hoofdcentrum). Het aanraken vanuit de Hara, hoe zacht de aanraking ook is, voelt altijd krachtig. En een krachtige druk vanuit de Hara lijkt geen enkele kracht te kosten.

Het bewegen vanuit de Hara, hoe subtiel en zacht het ook is (bijvoorbeeld zoals in Tai Chi), ziet er altijd krachtig uit. En een krachtige beweging vanuit de Hara (bijvoorbeeld zoals in vechtsport) lijkt volkomen moeiteloos te ontstaan.

WU WEI

Een aanraking of een beweging vanuit de Hara ontstaat vanuit ontspanning. De kracht ontstaat uit het Niet Doen.  Het is alsof je de kracht genereert door nog dieper te ontspannen, door nog minder te doen. Het is het Taoïstische principe “Wu Wei”. Wu Wei betekent: handelen vanuit het niet handelen.

Jaren was ik op zoek naar het geheim achter het “werken vanuit de Hara”, het geheim achter Wu Wei. Ik kon goed voelen wat het verschil was tussen een aanraking die niet “vanuit de Hara” komt en een aanraking die wel “vanuit de Hara” komt. En het zelf aanraken/werken “vanuit de Hara” (en nu stop ik met de aanhalingstekens) heeft ook zo iets kenmerkends, het is niet te missen. Het heeft en geeft een heel specifiek gevoel. Maar wat is het? Wat was het? Ik was op zoek….. totdat ik het vond.

YIN EN YANG

Het antwoord kwam tot mij via de theorie. Ik leerde de studenten dat Qi (levensenergie) de kracht is die vrijkomt wanneer “de eenheid zich splitst in Yin en Yang” (toch weer die aanhalingstekens….). Dit is Taoïstische filosofie en daar werken wij mee in de opleiding.

 • Van 0 (de leegte) ontstaat de 1 (de éénheid) (het grote mysterie…..)
 • En van 1 ontstaat de 2 (Yin en Yang) (hoog en laag, heet en koud, levend en dood, hemel en aarde; het één kan niet zonder het andere bestaan)
 • En van 2 ontstaat de 3 (Yin, Yang en Qi) (door Qi wordt de boel levend en bewegend, Qi trekt Yin naar Yang en Yang naar Yin en zo ontstaat er beweging en ontstaat het leven)
 • Enzovoort.

QI EN HARA

Qi is dus het leven. Qi is beweging. En zoals ik, werkend als shiatsutherapeut en werkend vanuit de Hara, het ervaarde was dat Hara, het buikcentrum, de bron was – is – van Qi. Daar start elke beweging, zowel een lichamelijke als een geestelijke beweging.  Zowel het bewegen van je vinger als het denken aan iets. Alles ontstaat in de Hara. Net als wij ook ooit daar ontstaan zijn, in de Hara van onze moeders.

HET NEUTRALE VELD

En toen kwam het moment dat ik het opeens zag. Ik voelde, ervaarde, wat er gebeurt als ik werk vanuit de Hara. Als ik werk vanuit Wu Wei. Wat er gebeurt is dat ik mezelf, mijn aandacht, plaats in het neutrale veld TUSSEN Yin en Yang.  Het Qi veld. Want Qi is de kracht die ontstaat wanneer leegte zich splitst in Yin en Yang. Als ik me richt op Qi richt ik me op het veld tussen Yin en Yang. En Qi ontstaat in de Hara.  Hara IS als het ware het veld tussen Yin en Yang.

Ik ging ermee experimenteren en het bleek te kloppen. Als ik mijn aandacht richtte op een veld tussen welk Yin en Yang dan ook, zakte ik onmiddellijk in dat gevoel van “werken vanuit de Hara”. Het veld tussen hemel en aarde. Het veld tussen hoog en laag. Het veld tussen leunen en steunen. Het veld tussen binnen en buiten. Het veld tussen ik en de ander. Het veld tussen druk geven en druk ontvangen. Elk veld tussen Yin en Yang bleek het Neutrale Veld in zich te borgen.

3 OEFENINGEN

Okay. Ik snap dat dit klinkt als… ja wat zou ik zeggen. Gek? Raar? Onzin? Mysterieus?

Maar het was een hele praktische ervaring, een praktijkgericht inzicht. Het was iets wat ik opeens begreep en wat voor mij op dat moment (en ook daarna) perfect kloppend klonk. Werken vanuit de Hara betekent met de aandacht in het Neutrale Veld tussen Yin en Yang vertoeven. Klopt met de theorie en klopt met mijn levende ervaring.

Ik heb drie oefeningen bedacht waarmee je dit kunt ervaren. Je kunt er zelf meer bedenken. Elke Yin en Yang doet het. Concentreer je eerst op Yin en dan op Yang en dan op het veld ertussen.

1. Boven – Onder

Als je op een stoel zit kun je je concentreren op de kracht die je naar beneden trekt: de zwaartekracht. Doe het, voel hoe zwaar je op de stoel zit. Ontspan je bekkenbodem, zet je voeten plat op de grond en voel hoe je zakt richting de aarde.
Houd dit gevoel vast terwijl je werveltje voor werveltje je wervelkolom met je aandacht langs loopt en het op een natuurlijke manier zich laat verlengen.
Als je nu tegelijkertijd bewust bent van alle twee de bewegingen (Yin en Yang): het zakken en het stijgen, kun je met je aandacht heel bewust er “tussenin” gaan zitten. Je gaat naar beneden en naar boven en je aandacht zit er precies tussen in.
Voel je het? Voel je het Neutrale veld?

2. Rug tegen de muur

Ga met je rug tegen een muur staan en leun naar achteren. Een klein beetje maar, blijf op je eigen benen staan. Sta stevig, voel je benen als krachtig en levend.
Voel hoe je al leunend drukt tegen de muur met je billen en/of rug.
En voel hoe de muur leunt/drukt tegen jou billen en/of rug.
Jij leunt tegen de muur. De muur leunt tegen jou.
Jij steunt de muur. De muur steunt jou.
En als je nu ontspant en met je aandacht precies er tussenin gaat zitten, tussen leunen en steunen, tussen druk geven en druk ontvangen……. Dan zit je in het Neutrale Veld. Voel je het?

3. Duimdruk

Zit op een stoel en zet je duimen op je bovenbenen. Ellebogen naar buiten gebogen. Vingers wijzen naar de grond en rusten op de zijkanten van je bovenbenen, duimen rusten op je bovenbenen. Zorg dat de lijn van duim en onderarm recht is.
Voer nu langzaam de druk op. Concentreer je op het Neutrale Veld tussen druk geven en druk ontvangen (de benen drukken tegen je duimen, je duimen trukken tegen je benen). Ontspan je schouders en nek. Haal rustig adem. Ontspan nog meer.
Als het goed gaat kun je de druk opvoeren terwijl je zelf alleen maar nog meer ontspant. De druk komt vanuit de Hara, vanuit het Neutrale Veld, vanuit Wu Wei. Het kan heeeel stevig worden. Je kunt heel veel druk uitoefenen vanuit pure ontspanning. Hoe meer druk je uitoefent, hoe meer je ontspant. Doe dit bewust!
Voel je het Neutrale Veld? Voel je Wu Wei?

WERKEN MET NIET WERKEN

Wil je dit leren? Wil je hiermee werken? Wil je je werk maken van Wu Wei?

Welkom bij een van onze opleidingen of cursussen!

Tot ziens in 2020!

Liefs,

JAANA

Lees meer over de Stoelmassage opleiding: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Showing 10 comments
 • Mo
  Beantwoorden

  Ja ik voel het, ik voel het, ik voel het!!

 • Jaana
  Beantwoorden

  Ik ook, ik ook!

 • Annelieke
  Beantwoorden

  Heel mooi stuk, helder! Ga vanavond meteen oefenen.

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je! Veel oefenplezier!

 • Henny Veenstra
  Beantwoorden

  Heel mooi verwoord. Ben al poosje shiatsu therapeut maar om nu de woorden te lezen die zo mooi verwoorden van wat ik altijd voel ik heel fijn. Volg je al een poos Jaana en kom in de toekomst zeker eens nascholing bij je volgen. Veel succes met je vernieuwde bedrijf!
  vr gr Henny

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je Henny! En leuk als je een keer een nascholing komt volgen. Veel plezier met Shiatsu!

 • Joan
  Beantwoorden

  Wat gaaf het werkt

  • Jaana
   Beantwoorden

   Leuk he! Gr. Jaana (had deze comment eerst niet gezien….)

 • Mariejanne Gijben
  Beantwoorden

  Mooi artikel.Heb zelf een praktijk met de naam TAO.Zou graag een keer een workshop van jou willen volgen( Wu Wei).Hoor graag welke mogelijkheden hiervoor zijn in 2022.Hoop ook mogelijk in de buurt van Nijmegen.Graag tips of info en alvast hartelijk dank!

 • Jaana
  Beantwoorden

  Wat je zou kunnen zien als een soort workshop Wu Wei is onze Open Dag. Is ook gratis. Welkom! Op 5 februari is de volgende. https://handsontao.nl/opendag/ Lokatie is Wageningen. Leuk als je komt!
  Alles wat we doen gaat over Wu Wei. We oefenen het altijd. Het doel is Shiatsu leren en daar aan de basis ligt Wu Wei / werken vanuit de Hara.
  De kortste training bij ons is half jaar: opleiding Shiatsu massage of opleiding Shiatsu Stoelmassage. Het is ook mogelijk om alleen een online Opleiding te doen als bijscholing. Die duurt ook half jaar maar je kunt het ook sneller afronden. Of langzamer.
  Super leuk zou het zijn om je te ontmoeten! Met praktijk Tao.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.