De 7 kenmerken van werken vanuit de Hara

DE 7 KENMERKEN VAN WERKEN VANUIT DE HARA

In shiatsu hebben wij het voortdurend over het werken vanuit de Hara.

Hara is het buikcentrum, een energiecentrum in de onderbuik. Het is onze zwaartepunt, het punt van bewegen in samenspraak met de zwaartekracht.

Je kunt heel goed waarnemen wanneer iemand wel of niet vanuit de Hara werkt. Je ziet het aan de houding, aan de moeiteloosheid, aan het wel of niet geaard zijn.

Zelf kun je het ook precies voelen. Je voelt het als vanzelfsprekendheid van beweging, als een ‘gewoon doen’ gevoel. Je doet gewoon wat je moet doen. En je doet het goed en met aandacht. Bij elke beweging is je hele lijf betrokken.

Wat zijn de kenmerken van het werken vanuit de Hara?

Hoe herken je het bij jezelf? Hier 7 kenmerken.

1. Je bent in contact met je lichaamsgewaarwordingen.

Hara is het zintuig voor het waarnemen van lichaamsgewaarwordingen. Als je in Hara met je aandacht bent, ben je bewust van alles wat zich in je lichaam waar te nemen is.

2. Je bent in contact met je emoties.

Niet alleen lichamelijke spanningen en pijnen, maar ook emoties, laten zich zien als een gevoel in het lichaam. Via lichaamsgevoelens ben je dus ook in contact met je emoties en kun je ze via het lichaam verwerken, ipv. naar buiten projecteren en/of uitleven.

3.Je bent aanwezig in het NU.

Als je bewust bent van je lichaamsgevoelens ben je bewust van wat waar is in het moment. Het lichaam kan niet liggen, het kan niet ontkennen, het kan je niet voor de gek houden. Het lichaam kan nooit in het verleden of in de toekomst zijn. Het lichaam is altijd in het Nu. Door bewust te zijn van dat wat er in je lichaam waar te nemen is, ben je aanwezig in de waarheid van het Nu.

4. Je beweegt moeiteloos.

Hara is de bron van Qi, onze levensenergie. In de onderbuik, in Hara, wordt Qi geboren. Van daaruit stroomt het door je lichaam. Als je met je aandacht bij de bron van Qi zit, werkt je lichaam als een eenheid. Bij elke beweging is het hele lichaam betrokken. Elke cel is levend en actief en toch kost het bewegen minimale moeite. Het is net als wanneer je een voorwerp aan zijn zwaartepunt ophangt; het kan dan heel makkelijk en moeiteloos rondom het eigen zwaartepunt alle kanten op bewegen.

5. Je genereert kracht door ontspanning.

Als je vanuit de Hara werkt, ben je gebonden met de zwaartekracht. Je bent gebonden met hemel en aarde en beweegt daartussen als een onderdeel van die eenheid. Je kunt de zwaartekracht als krachtbron gebruiken, zodat het werken weinig moeite kost. Wat je ook doet, het kost geen kracht. Je genereert kracht door te ontspannen.

6. Het ziet er prachtig uit.

Als je je lichaam volledig bewoont, de zwaartekracht gebruikt en kracht genereert vanuit ontspanning, zien je bewegingen en je houding er prachtig uit. Je bewegingen zien er soepel, ontspannen, aandachtig, gecoördineerd, moeiteloos en doeltreffend uit, je houding open, groot en keizerlijk.

7. Je hebt vertrouwen in wat je doet.

Met je Hara ben je gebonden met al het andere om je heen. Werken vanuit de Hara betekent vertrouwen hebben in dat wat je doet. Je kunt je intuïtie vertrouwen en het koppelen aan je kennis, zonder dat je ‘in het hoofd’ hoeft te gaan. Je kunt werken met kennis en intuïtie. Gewoon doen en ondertussen weten wat je aan het doen bent.

Je kunt het overal oefenen

Het werken vanuit de Hara kun je elk moment van de dag oefenen. Wat je ook doet. Nu ik dit schrijf, kan ik het doen vanuit de Hara. Hoewel dat een van de moelijkste dingen is: computeren vanuit de Hara. Maar het kan! Alles kan!

Als je een wandeling gaat maken, kun je lopen vanuit de Hara. Laat de beweging vanuit de buik ontstaan. Wees bewust van je ademhaling. Voel de zwaartekracht. Geniet van je lichaam.

Of als je aan het schoonmaken bent kun je dat doen vanuit de Hara. Voel je buik. Voel je lichaam. Doe alles heel precies en met aandacht. Wees er echt bij. Zo maak je schoon vanuit je Hara.

Of, misschien wel het aller moeilijkste, nog moeilijker dan computeren vanuit de Hara: als je in het gezelschap van andere mensen bent, kun je het ook vanuit je Hara doen. Houd contact met je buik, met je lichaamsgevoelens. Laat je woorden vanuit de Hara omhoog komen. Luister vanuit je Hara. Handel vanuit de Hara. Wees waarachtig en aanwezig in het moment. Zo ga je om met andere mensen vanuit je Hara.

Wil je er echt iets mee?

Kom dan bij Shiatsu in Bedrijf een workshop, cursus of opleiding volgen. Eigenlijk doen we tijdens de lessen niet anders dan werken, leren en genieten vanuit de Hara. Om te leren om tijdens alle gewone dagelijkse dagen te werken, te leren en te genieten vanuit de Hara.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Comments
  • Rebecca Latupeirissa
    Beantwoorden

    Dank je wel.

    Veel succes,

    Rebecca

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.