Werken met kennis en intuïtie

11 TIPS VOOR HET WERKEN MET KENNIS EN INTUÏTIE

De manier van werken waar ik voor sta, en die ik je tijdens mijn cursussen en opleidingen leer, noem ik “Het werken met kennis en intuïtie”. Met dat begrip heb ik een heel specifieke manier van werken voor ogen. Een manier van werken waarbij je je intuïtie volgt en al doende begrijpt waarom je doet wat je doet.

WETEN OF VOELEN?

Het leren werken met kennis en intuïtie is fijn voor mensen die goed zijn met hun hoofd, maar beter willen leren voelen en voor mensen die goed zijn met het voelen, maar een kader willen om hun gevoel gericht te kunnen inzetten.

Het leren werken met kennis en intuïtie maakt van het werken (behandelingen geven) iets om in te ontspannen en om van te genieten. Het werken met kennis en intuïtie geeft je veel voldoening als je dicht bij jezelf wilt blijven. Het leert je hoe je je eigen wijsheid kunt blijven volgen en je eigen gevoel kunt leren vertrouwen.

DE 11 STAPPEN OM TE WERKEN MET KENNIS EN INTUÏTIE

1. Vraag van te voren hoe het met de ander gaat op dit moment.
Zijn er klachten? Problemen? Probeer zo veel mogelijk informatie boven tafel te krijgen. Wat, sinds hoelang, hoe voelt het precies, wanneer, waar wordt het beter van, waar wordt het slechter van etc. etc. Loop geen vragenlijsten af maar laat het gesprek op een natuurlijke wijze ontstaan en spontaan verlopen. Luister echt naar wat de ander vertelt. Probeer in je eigen lichaam en geest te voelen wat de ander bedoelt. Laat de ander wijzen waar iets zit, maar onderzoek het nog niet. Raak nog niet aan. Raak pas aan als de behandeling begint (en dat is nog lang niet zo ver).

2. Vraag daarna wat iemand van de behandeling wenst.
Heeft hij een bepaalde verwachting? Wil hij aan een bepaalde klacht werken? Hoe gemotiveerd is hij om aan datgene waar hij aan wil werken te werken? Wil hij een proces aangaan of gaat het puur om het effect van nu? Of gaat het misschien puur om het lekker en om de ontspanning en wil hij zich juist niet inspannen om aan iets te werken?

3. Vraag de ander daarna goed te gaan zitten, ogen te sluiten en rustig in en uit te ademen.
Vraag de ander om met de aandacht naar binnen te gaan en te voelen wat er op dit moment in zijn lichaam waar te nemen valt. Vraag hem om dat rustig te verwoorden, zonder al te veel na te denken. De ander hoeft niet alles te zeggen wat hij waarneemt, als dat wat hij zegt maar waar is. Als het iets is wat hij werkelijk waarneemt, nu op dit moment.

4. Bepaal naar aanleiding van de bovenste drie stappen wat voor een behandeling je gaat geven.
Ga je werken aan ontspanning? Of ga je een acute klacht verlichten? Of ga je een therapeutisch proces met de ander aan? Ga je je behandeling richten op de psyche? Of op de gezondheid? Of op pijnen en spanningen? Wat voor een behandeling je gaat geven hangt af van de wens van de ander. Wees bereid om precies zo veel te geven als de ander bereid is om te ontvangen.

5. Zorg voor een perfecte uitgangshouding.
Laat de ander goed zitten of liggen. Maak gebruik van dekens en kussens waar nodig. Geef de ander een gevoel van aandacht en zorg. De ander mag echt in de watten gelegd worden.

6. Ga zelf goed zitten of staan en leg je handen ergens op het lichaam van de ander.
Ga met je aandacht naar je onderbuik. Laat je gewicht zakken, ontspan je bekkenbodem. Strek je verwelkolom, je hoofd stijgt omhoog. Adem rustig in en uit, laat de inademing je hele lijf vullen en laat spanning van je lijf los op de uitademing. Ontspan je gezicht en laat je schoonheid naar buiten stralen.

7. Vergeet alles wat je weet, denkt of bedacht had naar aanleiding van de eerste 4 stappen.
Zie wat er ontstaat als je in je buik blijft met je aandacht, je zelf ontspant, je eigen lijf waarneemt en gewoon je gevoel volgt. Als je merkt dat je je ontspanning verliest, stop en neem een moment om weer bij je gevoel te komen.

8. Communiceer met de ander.
Blijf geïnteresseerd in hoe dat wat je doet doorwerkt. Wat zegt zijn gevoel? Je hoeft niet de hele tijd te praten. Volg ook hier je spontane ingevingen. Maar wees niet bang om te praten of om een gesprek te voeren midden in een behandeling. Het hoort er bij. En belangrijk: doe ook steeds iets met dat wat de ander aangeeft. Blijf goed voor hem zorgen en laat zijn eigen ervaring de leidraad van de behandeling zijn.

9. Volg dat wat er plaats vindt en koppel het aan je kennis. Als je merkt dat je iets bepaalds aan het doen bent, blijf bij je gevoel terwijl je denkt: ik ben iets bepaalds aan het doen en dat betekent dat en dat en dat. Als je bijvoorbeeld merkt dat je heel lang op één plek blijft staan kun je denken: oké, er is hier een deficiëntie die aandacht vraagt. Dit kun je doen zonder ‘naar je hoofd te gaan’ en zonder je ontspanning te verliezen. Je kunt denken op een manier die je gevoel niet buitensluit. Het kan echt! Het is ‘denken met je buik’.

10. Laat dat wat er gebeurt, en je inzicht over het waarom van dat wat er gebeurt, je inspireren binnen de behandeling.
Als je merkt dat je aandacht naar de ademhaling wordt getrokken (ademhaling hoort bij het Metaal) kun je andere dingen doen die bij het Metaal horen. Je kunt bijvoorbeeld de ander vragen om heel precies aan te geven hoelang je een bepaald punt vast moet houden (heeft ook een effect op het Metaal). Als je merkt dat je sussend werkt (hoort bij Yin tekort) kun je een paar punten in de behandeling betrekken die Yin versterken.

11. Open je Hart (het gevoel), open je Hara (je waarneming en het gewoon dóen) en open je Hoofd (je inzicht, je kennis, je denkvermogen).
Doe wat je wilt doen, voel hoe het voel en begrijp wat het betekent. Dit is werken met kennis en intuïtie.

Alle artikelen, alle lessen, alle trainingen, alle cursussen en alle opleidingen die ik aanbied zijn gericht op het leren werken met kennis en intuïtie. Ik wil maar één ding: jou leren werken met kennis en intuïtie!

WIL JE ER MEER OVER WETEN?

De training Nieuw Inzicht in Chinese geneeswijze is een perfecte training om deze manier van werken te ondersteunen!

Informatie vind je op de pagina: Training Chinese Geneeswijze

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.