Techniek en gevoel; hoe belangrijk is techniek?

Technisch goed masseren; hoe belangrijk is dat?

Het belangrijkste wat er toe doet in Shiatsu is het werken vanuit de Hara. Maar al werk je zo goed vanuit de Hara, als je geen technieken kent of de technieken die je kent niet goed beheerst, kom je niet ver.

TECHNIEK VANUIT DE TENEN

In Shiatsu wordt elke techniek opgebouwd vanaf de tenen. Elke techniek neemt het hele lichaam mee. Elke cel is betrokken. Het is niet alleen belangrijk waar je je hand neerzet en hoe, maar ook waar je je voet neerzet, hoe je heupen staan, waar je schouders naar wijzen, hoe je hoofd meedraait, hoe je polsen buigen.

Het is ook niet voor niets dat in Shiatsu allemaal lichaamdelen gebruikt worden om te masseren, niet alleen handen en vingers maar ook polsen, onderarmen, ellebogen, knieën, voeten en waarom ook niet heupen, schouders, hoofd, rug, buik. Je gebruikt letterlijk je hele lijf om te masseren zodat je hele lijf geïnspireerd wordt om mee te doen.

AARDE BEWEGEN

Het is alsof de aarde zelf het doet. De behandelaar, degene die de behandeling krijgt en de aarde zijn een eenheid die als één geheel beweegt.

De richting van de druk is belangrijk, de diepte, de precieze locatie en de precieze uitvoering. De krachtlijnen zijn belangrijk en je houding is het aller belangrijkste. Het maakt niet uit of je zacht of stevig werkt. De principes blijven hetzelfde. Er zijn vele variaties mogelijk, maar bepaalde basisprincipes dien je eerst te beheersen.

DE 5 AANDACHTSPUNTEN

Ik hanteer 5 aandachtspunten volgens de 5 elementen als het gaat over de technische uitvoering. De 5 elementen zijn heel handig, je kunt ze overal voor gebruiken! Als binnen een geheel al de 5 elementen goed functioneren is het geheel in orde. Zo dus ook een shiatsutechniek.

Aarde

Bij Aarde hoort de stevigheid, voldoende stevigheid. Als je handelingen te zacht zijn komen ze niet door, zelf binnen een zachte aanraking vind je een kern van stevigheid en stabiliteit. Dat kenmerkt Shiatsu.
Bij Aarde hoort het vanzelfsprekende. Dat je niet twijfelt. Dat je de techniek uitvoert alsof het niets is.

Metaal

Bij Metaal hoort de stilte en de rust en het respectvol de behoefte van de ander volgen. Het echt luisteren naar de ander, zowel naar de woorden als naar de reacties van het lijf. En er meteen iets mee doen. Ook het luisteren naar jezelf en je eigen grenzen respecteren horen er bij.
Bij Metaal hoort ook het precieze. Dat je de techniek precies goed hebt. Niet zo ongeveer maar helemaal precies.

Water

Bij Water hoort de aanwezigheid en focus. De ontspannen concentratie. Het werken vanuit de Hara.
Bij Water hoort ook het volgen van je intuïtie.Het aanvoelen hoe je een techniek bij iemand moet doen; hoe lang, hoe diep, hoe stevig.

Hout

Hout is communicatief. Stelt vragen en past zich aan. Werkt graag samen. Maar durft ook leiding te nemen als nodig.
Hout is ook creatief. Het zoekt naar de juiste uitvoering van een techniek en is niet bang om te experimenteren. Het zoekt er naar hoe een techniek in een situatie precies het beste gedaan kan worden. Als je bijvoorbeeld niet lekker zit bij een bepaalde techniek neemt Hout de tijd om uit te zoeken hoe je wel lekker zit. Maakt niet uit hoe lang je moet schuiven om de juiste houding te vinden. Dan ga je pas weer verder.

Vuur

Vuur voelt. Het voelt stroming en tinteling en koude en warmte. Het voelt wat de ander voelt. Het zoekt naar ontroering en verbinding en openheid.
Vuur is mooi en eigenzinnig. Vuur geeft eigenheid en schoonheid aan een techniek.

VEEL OEFENEN

Masseren kun je alleen leren door het te doen. Het is belangrijk om veel te oefenen, veel mensen te behandelen, veel verschillende behandelingen te geven.

Om een professionele behandelaar te kunnen zijn is het niet zo belangrijk hoeveel verschillende technieken je kent. Het is belangrijk hoe goed je ze kent.

  • Als je alleen dat doet wat je heel goed kent.
  • Als je alleen dat doet wat echt je eigen is geworden.
  • Als je alleen dat doet wat je makkelijk afgaat.

 

Dan kun je met een paar technieken al heel veel voor mensen betekenen.

 

Lieve groeten, fijne zomer!

JAANA

 

Ps. Schrijf trouwens alvast 6 september van 10 tot 12 uur in je agenda. Dan ga ik een web-training geven over de 7 dingen die er toe doen tijdens een massagebehandeling. Interessant voor iedereen die serieus met shiatsu of andere massagestijl bezig is.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.