Taoïsme; een andere denkwereld

TAOÏSME; EEN ANDERE DENKWERELD

De shiatsucursussen en opleidingen van Shiatsu in Bedrijf zijn gebouwd rondom Chinese geneeswijze. Chinese Geneeswijze is ontstaan vanuit een andere wereldbeeld dan de onze. Het is ontstaan in China. De denkwereld daar is/was gebaseerd op Taoïsme. Om Chinese Geneeswijze te kunnen begrijpen is het nodig om eerst kennis te maken met Taoïsme.

De logica van vermeningvuldigen

Wij westerlingen denken en geloven in logica: 1+1=2. Dat is onze denkwereld, van een ieder van ons. Ook van mij en vele anderen die al bekend zijn met oosterse filosofieën en denkwijzen. We zijn opgegroeid om te denken dat dingen los van elkaar bestaan en los van elkaar bestudeerd moeten worden. Dat een plus een twee is.

Alle details leren betekent het geheel snappen

Er is bijvoorbeeld een hele grote kans dat, als je denkt aan een studie Chinese geneeswijze, je van het volgende uitgaat. Je gaat er van uit dat als je goed je best doet zul je na een tijd studeren voldoende verschillende dingen geleerd hebben om iets over Chinese geneeswijze te snappen. Als je voldoende details verzameld hebt kun je het geheel begrijpen. 10 details maken een geheel. Zo denken wij. Dat is gewoon zo. En we denken dat dat de enige manier van denken is.

De eenheid als uitgangspunt

Maar een Taoïst denkt niet in 1+1=2. Hij denkt in 1+1=1=1=1. Hij gaat er van uit dat alles wat bestaat één is en dat in elk detail het geheel weer te vinden is. Als je het geheel wilt begrijpen hoef je maar een detail te kennen. Sta even stil bij de consequenties hiervan……. Stel dat alles om je heen een deel van een eenheid is en dat in elk afzonderlijk detail ervan het zelfde eenheid terug te vinden is, als in een hologram. Dat de stoel waarop je zit precies het zelfde is dan jij. Dat de tekst dat je leest het zelfde is als je ogen die het lezen. Dat je duimnagel het zelfde is dan de hele universum. Stel. Stel.

Verzameling details

Zo kunnen wij nauwelijks denken. Dat gaat gewoon niet. Het zit niet in ons. We kunnen het gevoel van één zijn misschien in een meditatie ervaren of we kunnen het bijna in onze fantasie begrijpen, maar het blijft vreemd. Het is niet waar wij in opgegroeid zijn. We zien onszelf als losstaand van de rest. En elk ander persoon of ding of verschijnsel ook. We zien de wereld als een verzameling details die bestaan in tijd en ruimte en met elkaar het geheel vormen.

Als je het geheel snapt, snap je de details

Taoïstische denkwereld zit echter heel anders in elkaar. Chinese geneeswijze is ontstaan vanuit die andere denkwereld. Om Chinese geneeswijze te kunnen studeren is het niet nodig om opeens anders te gaan denken. Het is wel nodig om steeds in ons achterhoofd te houden dat het westerse logische denken niet een op een van toepassing is op de Chinese geneeswijze. Chinese geneeswijze gaat uit van het geheel. Als je het geheel snapt, snap je de details, en niet anders om.

Westers: 1+1+1+1+1+1+1+1+1…………….+1 = 10.000
Oosters: 1 = 10.000

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.