Tao Style Shiatsu

THUISKOMEN IN JE LIJF

Hands On Tao Shiatsu Institute heeft een eigen stijl van werken. Wij noemen het “Tao Style Shiatsu”. In dit artikel wil ik de stijl definiëren en de 7 handige leermodellen introduceren.

ONZE STIJL “TAO STYLE SHIATSU”

Onze Shiatsu stijl is Oosters georiënteerd (Masunaga stijl, Chinese geneeswijze, Taoïsme) maar wel met een eigen, bijzonder toegankelijke manier van uitleg en begrip van de theorie. Zodat ook wij, die niet in een Taoïstische cultuur opgegroeid zijn, de theorie kunnen volgen en echt eigen kunnen maken.

Onze stijl is open, persoonlijk en vol zijnskwaliteit. Het is gericht op de persoonlijke groei van zowel de behandelaar als degene die de behandeling ontvangt. In de basis gaat het alleen om een ding: thuiskomen in je eigen lijf.  En daarmee anderen helpen om thuis te komen in hun eigen lijf.

DE 7 WERK EN LEERMODELLEN VAN TAO STYLE SHIATSU

Zo’n 20 jaar geleden “ontdekte” ik opeens een naadloze verbinding tussen mijn behandelingen en de diagnostiek volgens de Chinese geneeswijze. Van daaruit heb ik 7 werk- en leermodellen ontwikkeld met als doel het leren van Chinese geneeswijze en Shiatsu leuk en vervullend te maken.

De 7 werk- en leermodellen van Tao Style Shiatsu zijn:

1. de 20/80 regel (goed zorgen voor jezelf)

Dit gaat over het goed zorgen voor jezelf en over het werken vanuit de Hara. Hara is ons centrum, het waarnemingsorgaan van je lichaamsgevoelens. 20/80 regel betekent dat 80 percent van je aandacht bij jezelf is terwijl je een behandeling aan het geven bent. Wat voel je? Wat gaat er in je om? Hoe is je houding? Ontspannen, open en gestrekt? Hoe is je ademhaling? Waar wordt je naartoe getrokken? Wat valt je op? Wonderlijk genoeg geeft het met onze aandacht vooral bij onszelf zijn de ander een gevoel van betrokkenheid en verbinding.

2. Wu Wei (technieken beheersen)

Wu Wei betekent zoiets als: de natuurlijke beweging volgen. In de praktijk vraagt het van je dat je de technieken goed beheerst zodat je altijd gericht bent op het verbindende neutrale veld tussen lichaam en geest. Dat je je richt op het grotere, niet op het individu.

3. de 5 niveau’s van waarnemen (aansluiten)

Ruimte geven aan dat wat er is. Dit model helpt ons om het gesprek en de communicatie te richten op het niveau waar de ander aan het waarnemen is. Puur lichamelijk? Of meer energetisch? Emotioneel? Spiritueel? Door ons aan te sluiten klopt de communicatie met dat wat er is. We slaan de plank niet mis.

4. de 9 behandelingen (open deur nemen)

Dit gaat over “de open deur nemen”. Als iemand ergens een deur openhoudt, ga dan daar binnen. Dit betekent: uitgaan van de wensen van degene die de behandeling krijgt. Als eerste raak je bijvoorbeeld de klacht aan, dat waarvoor de ander komt. Vandaar ga je verder. Of als de ander gewoon voor fijne ontspannende behandeling komt, geef je ook gewoon een fijne ontspannedende behandeling. Als de ander serieus ergens aan wil werken werk je ergens serieus aan. Door de open deur te nemen verzeker je je van samenwerking. En: als je eenmaal binnen bent kan er vervolgens van alles gebeuren; ook iets waar de ander van tevoren niet aan gedacht had.

5. de 2 sferen (afstemmen)

Dit gaat over de persoonlijkheid geruststellen. We hebben allemaal angst in ons. Door met onze aanraking de basisangst van de persoonlijkheid gerust te stellen maken we het voor de ander mogelijk om ons werkelijk “binnen” te laten. We willen contact maken met het “echte”, maar we willen ook respectvol omgaan met de persoonlijke beperkingen en de grenzen van het Ego. Dit voorkomt (onbewuste) weerstand en vervelende reacties achteraf.

6. de 4 vormen van druk (samen zoeken naar wat werkt)

We gaan ervan uit dat elke pijn en ongemak een gevolg is van stagnatie van Qi (=energie). Afhankelijk van de aard van de stagnatie gebruiken we verschillende soorten druk om de Qi weer ruimte te geven om te stromen. We onderscheiden 4 manieren van druk: voedende, verspreidende, geruststellende en activerende druk. Samen met de ander zoeken we naar de juiste soorten druk op de juiste plek en het juiste moment. De juiste combinaties van druk resulteert in meer ruimte voor de Qi om te stromen.

7. taoïstische diagnostiek (verwoorden)

Onze manier van werken met de Chinese geneeswijze noemen we: Werken met kennis en intuïtie. De behandelaar volgt zijn gevoel en intuïtie en vertaalt dat wat er gebeurt in een theoretisch beeld. De praktijk is er eerst, de theorie volgt. Op het moment dat de theoretische analyse en de praktische handelingen samen vallen zodat je, terwijl je vanuit je gevoel werkt, kunt verwoorden wat je aan het doen bent en waarom, ontstaat er iets bijzonders. De Qi gaat stromen en de magie kan gebeuren.

WIL JE MEER WETEN HIEROVER?

Bestel dan de opname van de webinar: De 7 Dingen Die Er Toe Doen Tijdens Een Shiatsu Behandeling.

Bestel het hier: https://handsontao.nl/video-de-7-dingen/

 

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Heb je interesse in onze opleiding? Maak een afspraak voor een telefonisch overleg!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.