Over Social Media, stralen en de schaduw

OVER SOCIAL MEIDA, STRALEN EN DE SCHADUW

Het jaar 2011 had ik voor mezelf geroepen tot het jaar van professionalisering van mijn presentatie. Ik realiseerde me dat ik de 25 jaar dat ik met shiatsu bezig ben, me uitsluitend met het inhoud bezig heb gehouden. Ik heb mezelf ontwikkeld, verdiept, geprofessionaliseerd, verhelderd. De binnenkant zit al jaren meer dan goed. Maar de buitenkant, de presentatie, dat is achtergebleven bij dat wat ik te bieden heb. Daar wilde ik in 2011 mijn focus op zetten.

Wat is dat nu eigenlijk: Social Media?

Ik las op internet het een en ander over het onderwerp en kwam er achter dat het “je zelf presenteren” tegenwoordig niet meer is wat het is geweest. Er is nu iets dat Netwerken heet. Social Media. Linkedinnen. Twitteren. Ik had er niets mee. Wat is dat eigenlijk, Social Media? Niets voor mij in elk geval! Als shiatsutherapeut in hart en nieren was ik niet geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen.

Stralen en rechtop durven staan

Ik ben me er toch in gaan verdiepen. Langzaam begon mijn weerstand te smelten. Ik begon in te zien dat netwerken en Social Media er eigenlijk om gaan om te leren stralen. Om te leren te durven te zijn wat je bent: jezelf, precies zoals je bent. Met je eigen talenten, passies, wensen, plannen. En met je eigen ervaring en kwaliteiten. Wat Social Media me leert is: stop jezelf niet weg, laat jezelf zien. Durf te zijn wie je bent! Durf goed te zijn in waar je goed in bent en zeg hardop dat je dat bent. Haal jezelf niet naar beneden maar geef jezelf juist toestemming om rechtop te staan.

Anderen helpen; de nieuwe tijd

Een ander aspect dat naar voren komt is: heb interesse in elkaar. Leer van elkaar. Stimuleer elkaar. Wees niet alleen met je eigen zaak bezig maar wees vooral en in eerste plaats bereid om een ander te helpen. Eigenlijk is de beweging rondom Netwerken en Social Media best wel spiritueel en diepgaand: de nieuwe tijd.

En hoe zit het dan met de schaduw?

Wat ik wel mis is de schaduw kant. Wat doen we met onze schaduw op de Social Media? De bedoeling is om alleen het mooie te laten zien, daar lijkt het op. En daar zit vast wel wijsheid in. Waarom zou je je schaduw tentoonspreiden? Waarom zou je je schaduw je zelf laten ontkrachten? Als je zelf maar je eigen schaduw omarmt en met waarachtigheid aan je zelf werkt.

Fijne jaarswisseling voor iedereen en een bijzonder bijzonder 2012!

Zit je op Linkedin? Wordt lid van Shiatsunet.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.