Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land

SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND, WIE IS DE MOOISTE IN HET LAND

Ooit beloofde ik op mijn website dat ik je “de beste” behandelingen op een massagestoel leer geven.

Bij nader inzien heb ik het woord “beste” er toch afgehaald. Omdat er zo veel stoelmassagecursussen bestaan is het woord “beste” niet echt gepast. Maar vooral ook omdat het de lat voor de studenten wel erg hoog legt. Net of iedereen de beste moet gaan worden. Echt niet! We hoeven echt niet met elkaar te wedijveren over wie de beste is.

Maar dat ik als inzet heb om jou de beste behandelingen te leren geven, dat blijft bestaan. Alleen bedoel ik er iets anders mee dan je misschien zou denken.

DE BESTE BEHANDELING

Elke behandeling kan de beste behandeling zijn. En dat is wat ik je wil leren. Ik wil je leren om van élke behandeling dé beste behandeling te maken. De beste die in dat moment mogelijk is. De beste behandeling die jij in dat moment kunt geven. De beste behandeling die de ander in dat moment kan ontvangen.

Je kunt per situatie leren beoordelen welke behandeling de beste is. Soms is de beste behandeling een rustige behandeling. Soms een stevige behandeling. Soms is de beste behandeling een behandeling die de geest raakt. Soms eentje die zich op de doorstroming van het lijf richt. Soms is een beste behandeling puur ontspannend, een andere keer is het gericht op een klacht. Helemaal afhankelijk van wat er in de situatie nodig is.

Stoelmassage behandelingen zijn kort. Er is geen tijd te verliezen. Als je de behandeling wil geven die op dat moment de beste behandeling is, moet je wel snel tot de kern van de zaak komen.

DE 5 DINGEN DIE ER NODIG ZIJN OM VOOR DE BESTE BEHANDELING TE KUNNEN KIEZEN

Om voor de beste behandeling te kunnen kiezen heb je 5 dingen nodig.

1. Het is nodig dat je verschillende soorten behandelingen en verschillende soorten behandelstrategiën beheerst

Eén soort behandeling kennen is niet voldoende. Aan de andere kant hoeft de keuze ook niet heel uitgebreid te zijn. Het begint met het leren kiezen of je je op de geest richt of op het lichaam. En of je ontspanning nastreeft of klachtenverlichting. Als je dat onderscheid voor jezelf kunt maken ben je al een heel eind.

In onze opleiding hanteren we een behandelmethodiek met 9 soorten behandelingen.  Tijdens de Opleiding Shiatsu Stoelmasseur leer je er 4 van. Met die 4 behandelingen kun je voor iedereen een aangepaste, ontspannende en/of preventieve behandeling geven. Als je doorgaat met de PLUS modules leer je de rest van de 9. Met de 9 behandelingen, of beter gezegd: behandelstrategieën, kun je 10.000 verschillende behandelingen geven (10.000 is een Taoïsitische manier om te zeggen: heel erg veel), één voor elke voorstelbare situatie.

2. Het is nodig dat je snel kunt uitvinden wat de ander wil

Als stoelmasseur heb je geen tijd voor uitgebreide vraaggesprekken vooraf. Het is nodig dat je aan een paar woorden genoeg hebt om vast te stellen wat de ander wil en/of welke klacht er de boventoon voert. Het moet voldoende voor je zijn dat je vraagt: heb je ergens last van? En waar wil je vandaag aan werken? (Opmerking: de eerste keer dat je iemand behandelt heb je wat meer informatie nodig om te weten of je ergens rekening mee moet houden of op moet passen. Vraag naast de twee bovenstaande vragen of de ander medicatie gebruikt en of er in het verleden iets gebeurd is wat belangrijk is om te weten wat betreft ziekte, ongelukken of tragische gebeurtenissen).

Dat wat de ander naar voren brengt, al datgene waar hij aan wil werken, bepaalt voor een groot deel welke soort behandeling de beste is. Het kan zijn dat de ander gewoon lekker wil ontspannen. Of het kan zijn dat hij aan een bepaalde klacht of proces wil werken. Het kan zijn dat de behoefte op het moment vooral psychologisch van aard is. Of het kan zijn dat het lichamelijk van aard is. Lichaam of geest. Ontspanning of klachtverlichting. Dat zal helder voor je moeten zijn om voor de beste behandelstrategie te kunnen kiezen.

Blijf helder. Blijf eenvoudig. Elke klacht heeft een emotionele en lichamelijke kant. En elk mens heeft allemaal verschillende klachten. Het gaat er om wat de ander naar voren brengt als het belangrijkste. Daarom is de belangrijkste vraag: waar wil je vandaag de meeste aandacht aan besteden? Neem het antwoord zoals het is. Maak er niet iets anders van. Als de ander zegt: ik wil aan de nek werken. Dan is de nek waar het om gaat. Niet alle onderliggende problematieken die er ongetwijfeld ook zijn. Ook niet alle andere klachten die er zijn. Laat de ander bepalen waar de nadruk op ligt. (Overigens: als je de beste behandeling geeft zal het toch effect hebben op alles, ook op dat waar je niet direct aan werkte.)

En als de ander zegt: maakt niet uit, doe maar wat. Doe dan ook maar wat. Dan is dat de beste behandeling. Gewoon wat doen. Laat de verantwoordelijkheid waar die hoort.

3. Het is nodig dat je de “open deur” vindt; of als je het niet vindt is het nodig dat je weet wanneer je je erbij neer moet leggen

Om de beste behandeling te geven is het nodig dat je, als je eenmaal de strategie bepaald hebt, snel de Open Deur vindt. Dat je snel uitvindt hoe en waar je de ander kunt raken. Hoe je de ander zo kunt raken dat zij jou “binnen laat”. Als je eenmaal binnen bent, dan pas kun je iets betekenen.

Hoe vind je de open deur? Door te laten zien en voelen dat je bereid bent om je aan te passen aan de behoefte van de ander. Door te overleggen: is dit wat je bedoelt? Zit het hier? Hoe voelt dit? Voelt dit beter? Door je stap voor stap gevoelig, geïnteresseerd en betrokken te tonen.

De open deur vinden is het aller belangrijkste voor het uiteindelijke uitkomst. Maar als het niet lukt om de open deur te vinden, dan is dat jammer maar niet erg. Dan is de beste behandeling op dat moment een behandeling die gewoon wat aanrommelt. Dan is het belangrijk om dat te beseffen en ook niet meer te willen dan er in het moment mogelijk is. Soms is de beste behandeling gewoon een flut behandeling.

Maar als je je steeds weer aanpast aan de ander kan zelfs een schijnbaar mislukte behandeling een gunstig effect hebben. Als je steeds maar de aanwijzingen van de ander serieus neemt en blijft zoeken naar dat wat werkt, heeft dat op zichzelf al een helend effect. Ongeacht of je nu dat vindt wat werkt of niet.

4. Het is nodig dat je je de kennis eigen gemaakt hebt

Als je eenmaal “binnen” bent is het nodig dat je vanuit je Hara je intuïtie kunt volgen. Dat je voelt wat er in de situatie nodig is. Je voelt bijvoorbeeld dat je handen ergens willen blijven staan. Je voelt dat je op een bepaalde plek stevige druk wilt geven. Of je voelt dat je een arm of een been wilt strekken.

Je eigen intuïtie in combinatie met dat wat de ander aangeeft bepaalt stap voor stap wat er in de behandeling gebeurt.

Als je de beste behandeling wilt geven is het wel nodig dat je intuïtie doordrenkt is van kennis en ervaring. Alle ervaring en alle kennis die je je werkelijk eigen hebt gemaakt daalt ook in je onbewuste. Als kennis zich eenmaal in het onbewuste genesteld heeft kun je het in je intuïtie terug vinden. Je kunt je intuïtie volgen en toch weten wat je doet. Je gevoel, je handelingen en je kennis worden één. Buik, hart, hoofd worden één. Als dat gebeurt dan gaan de behandelingen echt stromen. Dan is elke behandeling sowieso de beste behandeling.

5. Het is nodig dat je onbevooroordeeld bent.

Begin elke behandeling met een schone lei. Vergeet alles wat je van de ander weet. Vergeet zelfs de voorgenomen strategie. Leg je handen op de schouders en kijk wat er gaat gebeuren. Als de behandeling gaat stromen volg het met je kennis. Zie of het inderdaad binnen de strategie die je gekozen had past. Zo niet, verander van gedachten en neem een andere strategie, die wel past binnen dat wat er gaande is.

Laat de behandeling zichzelf ontvouwen en streef niet naar een doel. Ook niet naar minder pijn in de nek. Het is niet het doel. Het is eventueel een gevolg. Het doel is om het proces dat zich laat zien te volgen en zien wat er ontstaat. Als de ander je niet binnen laat, dan is het zo. Dan is dat de beste behandeling op dat moment. Als je zelf nog bepaalde dingen niet beheerst, dan is dat zo. Dan is de behandeling die je wel beheerst de beste behandeling.

De beste behandeling is de behandeling die er ontstaat wanneer je werkt met kennis en intuïtie. Wanneer je buik, hart en hoofd samen laat komen. Wanneer kennis, gevoel en handelingen één intelligent, liefdevol en doelgericht geheel worden. En daarvoor heb je geen jaren studie nodig. Wel de juiste begeleiding en het juiste leerproces.

Het gaat er niet om wat je precies doet, maar hóe je het doet. Het gaat er niet om hoeveel je weet, maar of je dat wat je weet je echt eigen hebt gemaakt. Het gaat er niet om hoe gevoelig je bent, maar dat je bewust bent van dat wat je voelt.

WIL JIJ HET OOK?

Wil je ook kennis maken met het geven van de “beste” behandelingen? Kom dan bij ons stoelmassage leren! In september start de Opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur, met praktijk én theorie. Als je alleen praktijkles wil kun je de training Shiatsu Stoelmassage Tao Style volgen. Ben je al stoelmasseur of shiatsu behandelaar? Dan kun je ook alleen de Online training Chinese Geneeswijze en behandelmethodiek volgen om de beste behandeling te leren vinden.

Warme groeten,

JAANA

Ps. Kom 2 september 2023 kennis maken met onze nieuwe ruimte en met ons vernieuwde aanbod bij Michi in Nijmegen tijdens de OPEN DAG.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.