Shiatsu is een levensveranderend pad

SHIATSU IS EEN LEVENSVERANDEREND PAD

Wat je leert, als je shiatsu leert, gaat gewoon over het Dagelijkse Leven. Dat waar we allemaal 24/7 mee bezig zijn. Alles wat je tijdens een shiatsuopleiding leert kun je naadloos toepassen in wat je ook doet en wat je ook meemaakt in je leven.

De basis is bij alle shiatsuopleidingen hetzelfde. Maar elke opleiding heeft haar eigen kenmerken. Bij onze shiatsu opleiding, de opleiding Hands On Tao, werken we vanuit een eigen, unieke behandelmethodiek. Deze methodiek vormt de basis van het levensveranderende pad dat je bij ons op gaat.

WAAR GAAT HET OM?

Het gaat om het leren vertrouwen op je gevoel, leren toepassen van je kennis en leren volgen van je lijf, in samenspraak met elkaar.

Het gaat er om om te leren voor 80 procent van je aandacht bij jezelf te blijven en 20 procent aan de anderen te geven.

Het gaat er om om te zakken in het leven in jezelf en van daaruit contact maken met de buitenwereld.

DE 6 LEVENSVERANDERENDE DINGEN DIE JE BIJ HANDS ON TAO LEERT

1. Bij Hands On Tao leer je je zwaartepunt naar beneden te verplaatsen

Het eerste wat je bij elke Shiatsuopleiding leert, en ook bij Hands On Tao, is je zwaartepunt naar je onderbuik verplaatsen. Dat noemen we “werken vanuit de Hara”.

Meestal zijn wij mensen met meeste van onze aandacht bij het hoofdgebied en dat is ook logisch. Daar zijn de oren, de ogen, de mond, de hersenen. Om goed shiatsu te leren geven is het nodig om je aandacht naar beneden te leren verplaatsen. Hier oefenen we elke les van begin tot einde mee.

Tijdens je dagelijkse bezigheden kun je dat blijven oefenen. Stel een pyramide van aandacht voor, met de bodem bij het hoofd, punt bij de buik. Draai het vervolgens om. De bodem komt bij het bekken terecht, punt bij het hoofd. Je zult merken dat je meer gaat zien, bewuster gaat lopen, meer kunt ontspannen en dingen minder persoonlijk gaat nemen.

2. Bij Hands On Tao leer je werken uit het Niet Doen.

Dit noemen we in Taoïsme: Wu Wei. Het betekent dat je de “flow van het leven” leert volgen. Je gaat stap voor stap vooruit zonder perse te weten waar heen. En vaak ontstaat er dan vanzelf iets waar je naar toe kan.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Als je het leven durft te volgen zoals het komt, als je niet in weerstand komt, dan kun je ook moeiteloos door moeilijkheden laveren en zul je vaak ervaren dat het “altijd weer goed komt, hoe dan ook”.

Natuurlijk hoef je niet alles altijd te accepteren en alles maar te slikken, toch is het moeiteloze meegaan met dat wat er is een talent dat je in jezelf kunt ontwikkelen. Het betekent niet dat je niet voor jezelf op zou komen! Ook voor jezelf opkomen kan horen bij de flow.

3. Bij Hands On Tao leer je om 80% van je aandacht bij jezelf te houden.

Het is wonderlijk, maar als je als behandelaar voor ruim meer dan de helft van je aandacht “bij jezelf” bent, bij je houding, je ademhaling, je eigen ontspanning en aarding, juist dan voelt de ander zich gezien. De ander kan helemaal ontspannen en ervaart ruimte.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Als je bij jezelf met je aandacht blijft, als je je eigen lijf en je eigen gevoel blijft voelen, voelen de anderen zich juist helemaal gezien, er ontstaat verbinding.

Het gebeurt natuurlijk constant in het dagelijkse leven dat het zich omdraait; meeste aandacht bij de ander en de omgeving, minste bij jezelf. Als je dat opmerkt kun je het makkelijk weer omdraaien. De meeste aandacht bij jezelf; je zult merken dat alles dan makkelijker verloopt. Het is iets wat je je hele leven kan blijven oefenen.

4. Bij Hands On Tao leer je werken in het ritme van de ademhaling.

Shiatsu wordt uitgevoerd met bewuste ademhaling. Druk wordt vaak (maar ook weer niet altijd) opgevoerd met uitademing en losgelaten met inademing.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Ademhaling is de verbinding tussen het bewuste en het onbewuste (je kunt bewust ademen, maar het gaat ook onbewust). Door in het dagelijkse leven bewust te zijn van de ademhaling blijf je in het moment en geef je de innerlijke wijsheid ruimte om naar boven te komen.

Ik heb ooit gehoord dat elke bewuste ademhaling ons leven met een fractie verlengt…..

5. Bij Hands On Tao leer je na te gaan hoe de ander het een en ander ervaart en je aan te passen aan wensen en ervaringen van de ander.

Je uitgangspunt is om de Open Deur te vinden. Dat waar de ander je binnenlaat. Je bent op zoek naar ontspanning en overgave. Pas als dat er is kun je echt iets voor de ander betekenen. Als er geen ontspanning en overgave is, is dat het enige doel van je behandeling. De ontspanning en overgave vinden. Verder kun je niets voor de ander betekenen.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Vaak zijn we bezig om onze eigen mening door te drukken. Als je daarentegen op zoek gaat naar dat waarmee je de ander kunt bereiken geef je de ander een kans om je ‘binnen’ te laten. Pas dan kun je samen het echt ergens over hebben en kan de ander je ook pas goed horen. Zolang je niet binnen bent heeft het geen nut om over dingen te discussiëren. Zolang er geen verbinding is, is dat het enige wat echt belangrijk is om uit te vinden. Hoe kun je wel de verbinding tot stand brengen? Soms vraagt het van je om over bepaalde onderwerpen te zwijgen….

6. Bij Hands On Tao leer je om je intuïtie te vertrouwen en te volgen, en toch ondertussen weten wat je aan het doen bent.

Het is een kunst om vanuit je gevoel en intuïtie te werken en ondertussen stap voor stap bewust te zijn van wat je aan het doen bent. Dat is werken met kennis en intuïtie. De vorm van werken waar wij in onze opleiding mee oefenen.  Als al de drie centra (Hoofd, Hart en Hara) stromen, dan stroomt het geheel. Dan is er ontspanning en kunnen belangrijke inzichten en behulpzame ideeën naar boven komen.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Je kunt je leven het beste samen met anderen leven als je niet te strak aan je eigen ideeën vasthoudt maar aan de andere kant wel je eigen verantwoordelijkheid blijft dragen. Je kunt stap voor stap je intuïtie volgen en ondertussen de richting blijven sturen, net als in een shiatsu behandeling. Weten, Voelen en Doen. Dat geldt net zo voor het dagelijkse leven als voor het geven van een behandeling.

En als je merkt dat iets niet werkt, als je een verkeerd pad ingeslagen bent, kun je altijd weer omdraaien. Elk moment is het mogelijk om van richting te veranderen.

Lieve groeten, tot de volgende keer,

JAANA

Ps. Wil je leren werken en leven vanuit de Hara? Wil je naar je lijf en je gevoel leren luisteren? Zonder je hoofd helemaal te vergeten? We starten weer met een opleiding Shiatsu Stoelmassage. Doe je mee? https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.