Shiatsu als een levensveranderend pad

SHIATSU ALS EEN LEVENSVERANDEREND PAD

De Taoïstische werkvormen, zoals Meditatie, Qi Gong, Shiatsu en Vechtsporten, zijn allemaal gericht op het leren leven en werken “vanuit de Hara”. Dat betekent: “vanuit een neutrale houding ontspannen het geheel zich laten ontvouwen en tegelijkertijd de volledige verantwoordelijkheid dragen”. Een mond vol…. Maar het gaat gewoon om het Gewone Dagelijkse Leven en Werken. Dat waar we allemaal 24/7 mee bezig zijn. Eigenlijk gaat het om leren luisteren naar je lijf, leren leven vanuit je lijf. Je lijf de leiding geven.

Het dagelijkse leven en het dagelijkse werken bestaat uit heel veel verschillende aspecten. Darom zijn er ook binnen Taoisme verschillende werkvormen. Je kunt allerlei verschillende aspecten van het dagelijkse leven en werken door de verschillende werkvormen oefenen.

Meditatie

Meditatie is het oefenen van het leven vanuit de Hara wanneer je even niets te doen hebt. Bijvoorbeeld als je op de bus zit te wachten.

Qi Gong

Qi Gong is het oefenen van het leven vanuit de Hara wanneer je alleen iets aan het doen bent. Bijvoorbeeld als je hout aan het hakken bent (ik zeg maar wat).

Shiatsu

Shiatsu is het oefenen van het leven vanuit de Hara in vreedzame omgang met elkaar, in harmonie elkaar helpend. Bijvoorbeeld als je met een vriend een kippenhoek aan het bouwen bent.

Vechtsporten

Kung Fu, Aikido en andere vechtsporten zijn voor het oefenen van het leven vanuit de Hara wanneer je samenwerkt (of vecht) met anderen. Als je iets samen (of tegen elkaar) moet presteren. Bijvoorbeeld als je een conflict met elkaar hebt.

SHIATSUOPLEIDING

Bij de meeste shiatsuopleidingen komen al de verschillende manieren van oefenen aan bod. Er wordt naast het leren van Shiatsu zelf ook gedaan aan Meditatie, er worden Qi Gong oefeningen (en andere lichaamsoefeningen) gedaan en als het goed is  wordt er ook een klein beetje vechtsporten beoefend….. Door al deze oefenvormen is het volgen van een Shiatsuopleiding niets minder dan een Levensveranderend Pad! Je leert leven en werken vanuit de Hara, in allerlei wisselende omstandigheden, niet alleen tijdens het geven van een Shiatsu behandelingen.

Wat leer je dan wat van een Shiatsuopleiding een Levensveranderend Pad maakt?

DE 6 LEVENSVERANDERENDE DINGEN DIE JE BIJ EEN SHIATSUOPLEIDING LEERT

1. Bij een Shiatsuopleiding leer je je zwaartepunt naar beneden te verplaatsen

Het eerste wat je bij een Shiatsuopleiding leert is je zwaartepunt naar je onderbuik verplaatsen. Meestal zijn wij met meeste van onze aandacht bij het hoofdgebied en dat is ook logisch. Daar zijn de oren, de ogen, de mond, de hersenen. Maar pas als je je zwaartepunt en je aandacht naar beneden verplaatst hebt kun je goed Shiatsu geven.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Zwaartepunt naar beneden verplaatsen maakt onder andere dat je minder malende gedachtes hebt, bewuster bent van je lijf, meer je omgeving echt ziet, rustiger beweegt, met meer aandacht leeft, ontspanneder bent en dingen minder persoonljk neemt.

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hond oefen ik dit vaak. Ik stel een pyramide van aandacht voor, met de bodem bij het hoofd. punt bij de buik. Dan draai ik het om. De bodem komt bij mijn bekken terecht, punt bij het hoofd. Ik ga onmiddelijk meer zien, bewuster lopen, meer ontspannen.

2. Bij een Shiatsuopleiding leer je werken uit het Niet Doen.

Je leert kracht te halen uit ontspanning. Je ademt uit en ontspant en van daaruit bouw je je druk op. Hoe meer je ontspant, hoe meer kracht je ontwikkelt.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Als je ontspant in het wie je bent, als je jezelf en alles om je heen accepteert en niet probeert te veranderen, dan kun je veel voor anderen betekenen zonder dat het ten koste gaat van jezelf.

Ook al kan ik niet zeggen dat ik mezelf en alles om me heen altijd helemaal accepteer zoals het is, toch is het moeiteloze meegaan met dat wat er is voor mij wel bekend. Ik zou zelfs willen zeggen dat het een natuurtalent van mij is! Hoe ik van alles voor elkaar kan krijgen door zo weinig te doen blijft me nog altijd verbazen!

3. Bij een Shiatsuopleiding leer je om 80% van je aandacht bij jezelf te houden.

Het is wonderlijk, maar als je als behandelaar voor ruim meer dan de helft van je aandacht “bij jezelf” bent, bij je houding, je ademhaling, je eigen ontspanning en aarding, juist dan voelt de ander zich gezien. De ander kan helemaal ontspannen en ervaart ruimte. Als je met al je aadacht bij de ander bent voelt dat als belemmerend. De ander voelt zich dan juist niet gezien, heeft weinig ruimte voor zijn eigen proces.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Als je met iemand praat en je blijft bij jezelf met je aandacht, als je je lijf blijft voelen en dat bij het gesprek ook betrekt, voelt de ander zich helemaal gezien. Het komt kwetsbaar en open over en er ontstaat verbinding.

Onlangs nog heb ik dit meegemaakt. Ik voelde me geirriteerd door iets onbenulligs en ik ging dat tegen de ander vertellen, maar helemaar puur vanuit mezelf. Wat het met me deed en hoe ik mezelf niet kon volgen. De ander voelde letterlijk ontspanning en kon het hele verhaal goed horen zonder zich persoonlijk aangesproken te voelen.

4. Bij een Shiatsuopleiding leer je werken in het ritme van de ademhaling.

Shiatsu wordt uitgevoerd met bewuste ademhaling. Druk wordt vaak (maar ook weer niet altijd) opgevoerd met uitademing en losgelaten met inademing.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Ademhaling is de verbinding tussen het bewuste en het onbewuste (je kunt bewust ademen, maar het gaat ook onbewust). Door in het dagelijkse leven bewust te zijn van de ademhaling blijf je in het moment en geef je de innerlijke wijsheid ruimte om naar boven te komen.

Ik heb ooit gehoord dat elke bewuste ademhaling ons leven met een fractie verlengt…..

5. Bij een Shiatsuopleiding leer je na te gaan hoe de ander het een en ander ervaart en je aan te passen aan wensen en ervaringen van de ander.

Je uitgangspunt is om de Open Deur te vinden. Dat waar de ander je binnenlaat. Je bent op zoek naar ontspanning en overgave. Pas als dat er is kun je echt iets voor de ander betekenen. Als er geen ontspanning en overgave is, is dat het enige doel van je behandeling. De ontspanning en overgave vinden. Verder kun je niets voor de ander betekenen.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Vaak zijn we bezig om onze eigen mening door te drukken. Als je daarentegen op zoek gaat naar dat waarmee je de ander kunt bereiken geef je de ander een kans om je ‘binnen’ te laten. Pas dan kun je samen het echt ergens over hebben en kan de ander je ook pas goed horen. Zolang je niet binnen bent heeft het geen nut om over dingen te discussiëren. Zolang er geen verbinding is, is dat het enige wat echt belangrijk is om uit te vinden. Hoe kun je wel de verbinding tot stand brengen?

In dit stuk heb ik zelf veel te leren. Ik vind het niet te harden als mensen andere meningen hebben over dingen die ik belangrijk vindt. Zelfs een kleine oneinigheid vind ik bijna ondragelijk. Ik ben er serieus en doelgericht mee bezig om te leren oneens te zijn zonder opgefokt te raken…. Ik maak al kleine vorderingen….

6. Bij een Shiatsuopleiding leer je om je intuïtie te vertrouwen en te volgen, en toch ondertussen weten wat je aan het doen bent.

Het is een kunst om vanuit je gevoel en intuïtie te werken en ondertussen stap voor stap bewust te zijn van wat je aan het doen bent. Dat is werken met kennis en intuïtie. De vorm van werken waar wij in onze opleiding mee oefenen.  Als al de drie centra (Hoofd, Hart en Hara) stromen, dan stroomt het geheel. Dan is er ontspanning en kunnen belangrijke inzichten en behulpzame ideeën naar boven komen.

Vertaald naar het dagelijkse leven. Je kunt je leven het beste samen met anderen leven als je niet te strak aan je eigen ideeën vasthoudt maar aan de andere kant wel je eigen verantwoordelijkheid blijft dragen. Je kunt stap voor stap je intuïtie volgen en ondertussen de richting blijven sturen, net als in een shiatsu behandeling. Weten, Voelen en Doen. Dat geldt net zo voor het dagelijkse leven als voor het geven van een behandeling.

Eigenlijk kan ik persoonlijk niet echt iets anders dan mijn intuitie volgen. Ik kan mezelf niet dwingen om iets anders te doen. Soms weet ik niet precies waarom ik een bepaalde kant op ga of iets wel of niet doe. Later wordt het vaak duidelijk wat het reden was. Dit betekent trouwens niet blindelings een of ander gevoel volgen. Het hoofd en het verstand doet ook mee aan de “intutie”. En soms moet het even misgaan om iets belangrijks te leren.

Lieve groeten, tot de volgende keer,

JAANA

Ps. Wil je leren werken en leven vanuit de Hara? Wil je naar je lijf leren luisteren? We starten weer met een opleiding Shiatsu Stoelmassage. Een jaar vol leren een genieten! https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.