Samen zoeken naar dat wat werkt

DE 5 TIPS VOOR HET “SAMEN ZOEKEN NAAR DAT WAT WERKT”

Een effectieve Shiatsubehandeling is een samenwerkingsproject. Samenwerken betekent: bereidheid hebben om de ander echt te ontmoeten als een gelijkwaardige samenwerkings partner.

Niet elke behandeling hoeft zo te zijn. Niet elk moment leent zich daarvoor, niet elke persoon voelt ervoor. Maar als de samenwerking er wel is dan kan de echte magie gebeuren!

Hier volgen de 5 voorwaarden voor het succesvol “Samen zoeken naar dat wat werkt” tijdens een massagebehandeling.

1. Zorg voor emotionele veiligheid

Effectief samenwerken vraagt emotionele veiligheid. Niet alleen degene die de behandeling ontvangt heeft veiligheid nodig, ook jijzelf hebt het nodig. Geef jezelf  toestemming om fouten te maken, om feedback te vragen en om te experimenteren. Geef eerlijk toe wanneer je het niet weet. Wees helder wanneer je het wel weet. Vraag advies wanneer je twijfelt. Stimuleer de ander om te bewegen, om te reageren, om te praten, om je te leiden. Laat weten en voelen dat je het fijn vindt als degene actief deelneemt maar dat er de andere kant niets is wat perse moet.

2. Neem de leiding

Om succesvol samen te werken is het nodig dat de behandelaar de leidende rol op zich neemt. Wie op een effectieve manier de leidende rol binnen een samenwerkingsproject wil vervullen, zal vooral de ander moeten stimuleren om zijn standpunt helder weer te geven. Een goede leider is vooral geïnteresseerd in de ingevingen van de ander. Een goede leider is vooral geïnteresseerd in hoe het voor de ander is, zonder zijn eigen bijdrage helemaal te verwaarlozen. De inbreng is ongeveer evenredig, maar de leider heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de ander voldoende aan het woord komt en goed begrepen wordt.

3. Stimuleer vrije communicatie

Aan het woord komen hoeft bij een massage behandeling niet altijd letterlijk praten zijn. De communicatie gaat ook via bewegingen, zuchten, ademhaling, gezichtsuitdrukkingen en ook via onbewuste reacties van het lijf. Maar ook via praten. Het is de taak van de behandelaar om de ander het gevoel te geven dat hij vrij mag communiceren. Dat hij mag bewegen, dat hij mag laten merken wat werkt en wat niet, dat hij mag praten, feedback geven en vragen stellen. De taak is niet alleen om de ander het gevoel te geven dat het mág, maar ook om hem te stimuleren om het werkelijk ook te doén. In een samenwerkingsprject mag niemand zich drukken, anders werkt het niet.

4. Breng terug op Aarde

In mijn ogen is het doel van een behandeling niet om de ander in een soort trance te brengen. Ik wil juist dat de ander er bij blijft. Dat hij meewerkt. Voor een succesvolle samenwerking heb ik de ander hier en nu nodig. Zelfs tijdens een behandeling die puur op ontspanning gericht is geldt dit. Ik wil de mensen er altijd graag bijhouden. Als je durft te praten en durft te communiceren en als je de ander stimuleert om actief deel te nemen aan de behandeling, ontstaat er iets dat met veel meer impact heeft dan alleen heerlijk ontspannen. Aan het eind helemaal voor pampus liggen en van ergens mijlenver vandaan weer terug op aarde moeten komen is misschien heerlijk. Maar ik wil iemand juist op de aarde brengen, niet er vandaan.

5. Laat je verrassen

Als de ander mee gaat werken heb je niet meer genoeg aan je eigen gebaande wegen. Je zult uitgenodigd worden om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. En vooral veel weg te laten. Vaak ben je geneigd om onnodig veel te doen. Als de ander ook aan de roer mag wordt de behandeling vaak eenvoudiger. Maar wel dieper. Als het zo ver is, als de behandeling als een samenwerkingsproject gaat stromen, maak dan jezelf leeg en tolereer dat je niet weet wat er gaat gebeuren. Wees open voor het onverwachte. Laat je verrassen. Laat de magie gebeuren!

BEHANDELING UPGRADEN

Genieten, overgave, ontspanning en ontroering vormen de basis. Daar bovenop komt het samen zoeken naar dat wat werkt. En niet altijd hoeft het zo ver te komen. Soms willen mensen geen actieve deelname en dan laat je het gewoon. Dan maar in een trance. Of blijven praten over koeitjes en kalfjes. Maar als je de werkelijke magie wilt laten ontstaan dan is dit het niveau waar het kan gaan gebeuren. Het niveau van samenwerken. Daarmee kun je je behandeling upgraden en nog betekenisvoller maken.

Wil je samen leren zoeken naar dat wat werkt? Kom dan een opleiding bij ons volgen!

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Vertel in  het commentaarvak hieronder hoe jij samenwerkt met je cliënten tijdens de behandeling. Zo kunnen we van elkaar leren!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.