De 7 manieren om de natuurlijke geneeskracht aan te spreken

DE 7 MANIEREN OM DE NATUURLIJKE GENEESKRACHT AAN TE SPREKEN

De reguliere geneeswijze hebben we nodig waar iets dodelijk of ondragelijk is of waar iets vervelends echt niet vanzelf over gaat.  Maar het feit is dat de meeste ziektes en klachten gewoon vanzelf genezen. De natuurlijke geneeskracht doet het. Binnen natuurlijke geneeswijze, zoals shiatsu, willen wij die natuurlijke geneeskracht stimuleren. Als we precies de juiste prikkel geven zodat er precies het juiste proces op gang komt kan een behandeling met een natuurlijk geneeswijze soms kleine (of zelfs grote) wonderen verrichten.

DE NATUURLIJKE GENEESKRACHT KAN VEEL

De natuurlijke geneeskracht kan namelijk echt veel. Het is zo wonderlijk wat het lijf van zichzelf allemaal al kan en doet. Ik had laatst bijvoorbeeld met een mesje in mijn vinger gesneden en het bloedde behoorlijk. De huid was een flinke stuk open. Na een paar weken zag je er niets meer van! Het werd gewoon van binnenuit gerepareerd. Hoe kan dat? Ik heb dat proces met bewondering zitten volgen. Wat houd ik van mijn wijze lichaam dan!

De geneeskracht van ons lijf is dag en nacht bezig om ons in conditie te houden. Als we die kracht op de juiste manier weten te stimuleren is er heel veel  mogelijk.

Om te weten wat je kunt doen om de natuurlijke geneeskracht op gang te zetten en te sturen is het nodig om je aan een of ander systeem te houden. Zo’n systeem kan puur gebaseerd zijn op intuïtie en het jezelf overgeven aan bepaalde krachten of energieën (zoals bij reiki of healing). Of zo’n model kan meer gebaseerd zijn op theoretische kennis (zoals bij homeopathie). Binnen shiatsu maken we gebruik van een combinatie van de twee: wij werken met kennis én intuïtie.

DE 7 PRIKKELS DIE EEN SHIATSUBEHANDELAAR TOT HAAR BESCHIKKING HEEFT

Prikkel 1: Ontspanning en genieten

Ontspanning en genieten zijn de twee belangrijkste prikkels om de natuurlijke geneeskracht aan te zetten. Een vakantie of een bezoek aan een sauna is niet voor niets zo belangrijk voor de gezondheid van mensen. Een shiatsubehandeling is als het goed is altijd ontspannend en fijn. Ook als de behandeling een therapeutisch doel heeft; het genezende proces begint bij ontspanning en genieten.

Prikkel 2: Bewustwording en zelfonderzoek

Bewustwording is een sterke, genezende prikkel. Als je je bewust wordt van je spanningen, kun je ontspannen binnen de spanning. De spanning hoeft niet weg, je kunt het er laten zijn en ontspannen in het feit dat het er is. Zelfonderzoek helpt je om bewust te worden van wat er onder en achter de spanning schuil gaat. Als je bewust wordt van emoties achter je spanningen, kunnen er soms letterlijk wonderen plaats vinden. Een voorbeeld is onderrug pijn die als sneeuw voor de zon wegsmelt na bewustwording van de emoties en behoeftes die met de pijn te maken hebben. Een shiatsubehandeling maakt je bewust van je spanningen en vaak ook van de onderliggende emoties.

Prikkel 3: Leefstijladviezen

Door gerichte adviezen te geven over voeding en leefstijl kunnen we de elementen en de organen en de meridianen ondersteunen die ondersteuning nodig hebben. Ook via deze weg kunnen we de natuurlijke geneeskracht aanspreken. Voorbeelden van adviezen die op elementen gericht zijn: mensen in de ogen kijken (Vuur), elke dag een wandeling maken (Aarde), elke dag minstens één keer ‘neen’ zeggen (Metaal). Of adviezen die gericht zijn op de interne organen: stop met melk drinken (bij zwakke Milt en slijm), houd je onderrug warm (bij zwakke Nieren), eet elke ochtend havermoutpap in water gemaakt (bij problemen met Darmen). En voorbeelden van adviezen die op meridianen gericht zijn: doe elke dag meridiaanstrekkingen, ga naar yogales, ga regelmatig naar een massagebehandeling. Als shiatsubehandelaar geef je soms leefstijladviezen aan mensen, maar alleen als de mensen er open voor staan.

Prikkel 4: Verschillende soorten aanraking

We spreken verschillende emoties en innerlijke kwaliteiten aan door verschillende soorten aanraking. Wat de aanraking doet is dat wat er is bevestigen en het lichaam helpen om het te accepteren en er te laten zijn zoals het is. Het fijne is dat een aanraking die een bepaalde spanning of emotie bevestigt, tegelijkertijd de transformatie ervan aanzet. Een voorbeeld: een aanraking die het verdriet nadoet en het verdriet er laat zijn, stimuleert tegelijkertijd het loslaten en het creëren van ruimte. Of een aanraking die de stagnatie van Koude nadoet; die warmt de Koude ook op en  zet het in beweging. Als shiatsubehandelaar maak je gebruik van verschillende soorten aanraking en kun je ze bewust richten op dat wat er is.

Prikkel 5: Lichaamsgerichte oefeningen en meditaties naar aanleiding van een 5 elementen diagnose

Naar aanleiding van een 5 elementen diagnose kunnen we verschillende lichaamsgerichte oefeningen en meditaties inzetten om de juiste kwaliteiten aan te spreken die nodig zijn om de natuurlijke geneeskracht aan te zetten. Via lichaamsgerichte oefeningen en meditaties kunnen shiatsubehandelaars de innerlijke kwaliteiten aanspreken.

Prikkel 6: Meridiaanwerk naar aanleiding van een meridiaandiagnose

Door de meridianen en reflexzone’s te behandelen, helpen we de natuurlijke geneeskracht om dat te doen wat er nodig is. De meridianen werken zowel naar binnen (de organen) als naar de geest (emoties en innerlijke kwaliteiten) als direct naar ons bewegingsaparaat (spieren, pezen, gewrichten) toe. Shiatsu is per definitie werken met meridianen. We laten de Qi (levensenergie) stromen daar waar het stagneert.

Prikkel 7: Acupressuurpunten naar aanleiding van een Zang Fu diagnose

Door acupressuurpunten te behandelen kunnen we invloed uitoefenen op de innerlijke organen (=Zang Fu) en via die weg de natuurlijke geneeskracht aanspreken. Elk intern orgaan heeft naast lichamelijke functies ook zijn emotionele en spirituele functies. Als we weten welk orgaan zwak of verstoord is, kunnen we door dat orgaan te stimuleren via de juiste punten, de natuurlijke geneeskracht aanzetten om te doen wat er gedaan moet worden. In shiatsu werken we vaak bewust met acupressuurpunten om organen te ondersteunen.

HEB JE NOG AANVULLINGEN?

Denk jij: “ik weet nog wel een genezende prikkel”? Laat het weten in het commentaar vak hieronder!

Lieve groeten,

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.