Niet te begrijpen

CHINESE GENEESWIJZE IS NIET TE BEGRIJPEN

Ik ben nu ruim 30 jaar met shiatsu en Chinese geneeswijze bezig. Meteen, de eerste lesdag al, had ik er een ongelooflijke klik mee. Het was alsof ik het al kende. Zowel de theorie als de praktijk.

SLECHTS 1 DING

Ik snapte vanaf het begin bijvoorbeeld dat je maar 1 ding bij Chinese geneeswijze hoeft te leren: Yin en Yang. En dat al het andere gewoon daar in past. Alles past binnen Yin en Yang. Alles wat je leert is meegenomen en niets is verplicht. Want als je Yin en Yang begrijpt, begrijp je alles.

Maar helaas (of gelukkig) begreep ik ook dat je NOOIT Yin en Yang echt kunt begrijpen. Niet echt. Je kunt het benaderen. Je kunt het proberen. Maar het blijft de vinger die naar de maan wijst, de maan zul je nooit te pakken krijgen.

TAOÏSME

Chinese geneeswijze is een onderdeel van Taoïsme en Taoïsme kun je nooit helemaal doorgronden. Dat bestaat gewoon niet. Tao is niet in woorden te vatten. Tao is niet te begrijpen.

Ik zag al snel in dat alle begrippen binnen Taoïsme, zoals Hara, Qi, Shen, Jing en ook meridianen, 5 elementen, orgaan syndromen, allemaal niet echt te begrijpen zijn. Niet met onze westerse hersenen in elk geval. We kunnen ze alleen benaderen als beelden, als sferen, als gevoelens. We kunnen onze eigen interpretatie eraan geven. Maar echt helemaal begrijpen, dat zit er gewoon niet in. En dat vind ik nu juist zo gaaf!

INTERPRETATIE

Ik wilde altijd al een leraar worden en ik ben een leraar in shiatsu en Chinese geneeswijze geworden. Een leraar met een hele eigen manier van aanpak. Een leraar met eigen methodieken en theorieën.

Binnen Taoïsme is dat gelukkig juist wenselijk. Het is nodig dat iedere leraar zijn eigen stijl ontwikkelt, een eigen manier van overdracht bedenkt. Het kan niet anders. Er is geen absolute waarheid die je door kunt geven. Er is alleen je eigen beleving, je eigen interpertatie. Alleen die kun je doorgeven. Dus met mijn eigenzinnige manier van lesgeven zit ik binnen Taoïsme goed!

AUDIOLEZING OVER MERIDIANEN

Ook Meridianen zijn zo een begrip uit Taoïsme. Ze zijn niet te begrijpen en toch kan ik er heel wat over vertellen. Wil je weten wat meridianen zijn (voor zo ver ze iets zijn)? Meld je dan aan voor de gratis audiolezing “De 6 verrassende feiten over Meridianen”. Ik geef hem op donderdag 7 april van 10 tot 11 uur. Misschien heb je je al aangemeld, maar als niet kun je je HIER aanmelden.

Ook als je niet op dat moment mee kan doen kun je je aanmelden; je krijgt achteraf namelijk een opname toegestuurd.

Tot gauw! Als je vragen hebt kun je me altijd mailen.

Meld je HIER aan als je het nog niet deed!!

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.