Chinese Geneeswijze is niet te begrijpen

CHINESE GENEESWIJZE IS NIET TE BEGRIJPEN

Ik ben nu bijna 40 jaar met shiatsu en Chinese geneeswijze bezig. Meteen, de eerste lesdag al, had ik er een ongelooflijke klik mee. Het was alsof ik het al kende. Zowel de theorie als de praktijk.

SLECHTS 1 DING

Ik snapte in elk geval vanaf het begin dat je maar 1 ding bij Chinese geneeswijze echt hoeft te leren: Yin en Yang. En dat al het andere gewoon daar in past. Alles past binnen Yin en Yang. Alles wat je leert is meegenomen en niets is verplicht. Want als je Yin en Yang begrijpt, begrijp je alles.

Maar helaas (of gelukkig) begreep ik ook dat je NOOIT Yin en Yang echt kunt begrijpen. Niet echt. Je kunt het benaderen. Je kunt het proberen. Maar het blijft de vinger die naar de maan wijst, de maan zul je nooit te pakken krijgen.

TAOÏSME

Chinese geneeswijze is een onderdeel van Taoïsme en Tao, waar Taoïsme zijn naam aan verleent, kun je nooit helemaal doorgronden. Dat bestaat gewoon niet. Tao is niet in woorden te vatten. Tao is niet te begrijpen. Het grote mysterie van het bestaan is niet te begrijpen. Je hoeft het ook niet te begrijpen. Het is er gewoon.

Ik zag al snel in dat alle begrippen binnen Taoïsme, zoals Hara, Qi, Shen, Jing en ook meridianen, 5 elementen, orgaan syndromen, allemaal ook niet echt te begrijpen zijn. Niet met onze westerse hersenen in elk geval. We kunnen ze alleen benaderen als beelden, als sferen, als gevoelens. We kunnen onze eigen interpretatie eraan geven. Maar echt helemaal begrijpen, dat zit er gewoon niet in.

INTERPRETATIE

Ik wilde altijd al een leraar worden en ik ben een leraar in shiatsu en Chinese geneeswijze geworden. Een leraar met een hele eigen manier van aanpak. Een leraar met eigen methodieken en theorieën.

Binnen Taoïsme is dat gelukkig mogelijk. Het is zelfs nodig dat iedere leraar zijn eigen stijl ontwikkelt, een eigen manier van overdracht bedenkt. Het kan niet anders. Zelfs als je helemaal de traditie wil volgen. Zelfs dan. Er is gewoon geen absolute waarheid die je door kunt geven. Er is alleen je eigen beleving, je eigen interpertatie. Alleen die kun je doorgeven. Dus met mijn eigenzinnige manier van lesgeven zit ik binnen Taoïsme goed!

WAT LEER JE BIJ ONS

Als je bij ons de opleiding instapt weet je alvast dat je iets gaat leren wat je nergens anders kunt leren. Hoewel…. je kunt overal shiatsu en stoelmassage leren, dus hoe zit het?

De vier dingen die je bij ons leert, ongeacht welke opleiding je doet.

  1. Je leert goede shiatsubehandelingen/stoelmassage behandelingen geven
  2. Je leert Chinese Geneeswijze kennen
  3. Je werkt aan therapeutische vorming (dit gaat over persoonlijke ontwikkeling, incl. zakelijke ontwikkeling)
  4. Je leert onze eigen behandelmethodiek, die de eerste drie dingen met elkaar verbindt, toepassen

De eerste drie kun je ook in andere opleidingen leren. De vierde is dat wat Hands On Tao tot ‘hands on tao’ maakt. Dat vierde is de sleutel (een van de sleutels) tot eenheid van Hart, Hoofd en Hara. Daar gaan onze opleidingen over!

Of je nu een half jaar Shiatsu Stoelmassage doet, een half jaar Shiatsumassage op de mat of de hele vierjarige opleiding tot Tao shiatsutherapeut. Zelfs als je alleen de online bijscholing Hands On Tao Behandelmethodiek doet (alleen punt 1 wordt dan verondersteld ergens anders geleerd te hebben) is dat wat je leert. Je leert hoe je Hart (het voelen), Hoofd (het weten) en Hara (het doen) op 1 lijn brengt. En als dat er is, als voelen, weten en doen op 1 lijn staan, dan gaat er iets stromen en kan de magie gebeuren.

Lees meer op de website: https://handsontao.nl
Klik op de opleiding van je keuze bij ‘Opleidingen’.

JAANA

Ps. Heb je interesse in een van onze opleidingen? Wil je weten waar ‘de magie’ vandaan komt? Kom naar de Open Dag op 10 september 2022 vanaf 12.30 uur! Meld je wel eerst aan via de website: https://handsontao.nl/opendag/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.