De Twee Sferen Van Een Behandeling

DE TWEE SFEREN VAN EEN BEHANDELING

Het begin van mijn zoektocht naar het ECHT begrijpen waar Chinese geneeswijze om gaat, was een vraag die Peter den Dekker, mijn belangrijkste shiatsuleraar, aan mij stelde. Wat is Yin? Heb je daar ooit over nagedacht? Vroeg hij. Dat was jaren geleden.

Vanaf dat moment keek ik anders tegen Chinese geneeswijze aan. In plaats van uit mijn hoofd leren: Yin is vrouwelijk, Yang is mannelijk, Yin is koelte, Yang is warmte, ging ik er werkelijk over nadenken. Wat wordt er nou bedoeld met die termen?

EEN BEELD ZEGT MEER DAN HONDERD WOORDEN

Ondertussen begrijp ik er al veel meer van en begrijp ik ook goed waarom het geleerd wordt zoals het geleerd wordt: Yin is dit en Yang is dat. Aan de ene kant is het namelijk heel eenvoudig en simpel. Yin IS koelte en Yang IS warmte. Aan de andere kant: als je het hele verhaal echt in woorden weer zou willen geven, zouden er heel veel woorden nodig zijn.

Niet alleen Yin en Yang maar alle termen van de Chinese geneeswijze zijn namelijk beelden over de waarheid, niet de waarheid zelf. Om een beeld in woorden weer te geven heb je heel wat woorden nodig. En uiteindelijk is het zelfs onmogelijk. Terwijl je een beeld, als je het als een beeld ziet, in een oogwenk kunt waarnemen en begrijpen.

EIGEN BEELDEN BEDENKEN

Ik heb in de loop der jaren mijn eigen beelden ontwikkeld om het geheel van Chinese geneeswijze echt te begrijpen. Ik heb de oosterse beeldspraak vertaald in mijn eigen beeldspraak. Het blijft nog altijd beeldspraak, want er is geen andere mogelijkheid. Er bestaan niet genoeg woorden om een beeld letterlijk weer te geven. Maar je kunt wel eigen beelden bedenken. Je kunt beelden gebruiken die makkelijk te vatten zijn. En dat is wat ik gedaan heb. Ik heb de Chinese geneeswijze in hedendaagse beelden vertaald. Bijvoorbeeld Yin en Yang.

MOEDERLIEFDE EN VADERLIEFDE

Onder elk probleem of situatie zit volgens de definitie van de Chinese geneeswijze óf Yin óf Yang deficiëntie (deficiëntie betekent: gebrek er aan). Yin staat voor koelte en rust. Yang staat voor warmte en activering. De vraag is dus: Zit er gebrek aan koelte en rust onder het probleem (Yin deficiëntie). Of zit er gebrek aan warmte en activering onder (Yang deficiëntie).

Yin staat voor de moeder. Yin deficiëntie kun je zien als gebrek aan moederliefde (niet per se gekoppeld aan dé moeder, iedereen kan het kind moederliefde geven). Dus gebrek aan rust en koelte.

Yang staat voor de vader. Yang deficiëntie kun je zien als gebrek aan vaderliefde (en alweer: ook deze kan door iedereen gegeven worden, niet alleen door dé vader). Dus gebrek aan warmte en activering.

SUSSEN OF ONDERSTEUNEN

Wat doet moederliefde? Moeder wiegt de baby in de armen als het huilt, moeder sust en stelt gerust. Moeder zorgt dat er niets kan gebeuren. Moeder geeft voeding als de baby honger heeft, dekt toe als de baby het koud heeft en trekt een truitje uit als de baby het te warm heeft. Moederliefde zorgt er voor dat de baby zich kan ontspannen en niet op zijn hoede hoeft te zijn, want er wordt goed voor hem gezorgd.

Moederliefde is de basis voor onze Yin. Yin is het vertrouwen dat we veilig zijn en niet op onze hoede hoeven te zijn. Yin zorgt voor rust en koelte.

Wat doet vaderliefde? Vader ondersteunt het kind en zegt: kom op, je kunt het! Vader geeft het kind zelfvertrouwen door trots te zijn en te bemoedigen. Vader gaat mee naar spannende wedstrijden en staat aan de kant te juichen. Vader helpt het kind om zich in de wereld neer te zetten. Vaderliefde zorgt voor zelfvertrouwen en geeft bevestiging dat het kind goed is zoals hij is.

Vaderliefde is de basis voor onze Yang. Yang is het zelfvertrouwen en moed om te zijn wie we zijn en te doen wat we willen. Yang zorgt voor activering en warmte.

SUBTIEL OF DOORTASTEND

Als wij iemand behandelen die last heeft van iets, bijvoorbeeld pijn in de elleboog, en we vinden uit dat daaronder Yin deficiëntie zit, weten we wat ons te doen staat! We willen de elleboog ‘moederliefde’ geven. Want daar heeft het gebrek aan. Het betekent niet dat we moederlijk en klef gaan doen. Het betekent dat de behandeling en onze aanraking een rustgevende, sussende sfeer heeft. Onze aanraking is gevoelig en zegt: rustig maar, je bent veilig. Ik zal goed voor je zorgen lieve elleboog. De behandeling is subtiel en gevoelig.

Als wij iemand daarentegen behandelen die last heeft van zijn elleboog waar Yang deficiëntie onder ligt, zal onze behandeling een hele andere sfeer hebben. Dan willen we het elleboog ‘vaderliefde’ geven, want daar heeft het gebrek aan. Dit vertaalt zich in de behandeling als activerende, opwarmende sfeer. Onze aanraking zegt: het is goed. Je bent goed. Kom op. Doe het, je kunt het! Je bent het waard! Kom op elleboogje, doe het! Het wordt een doortastende, recht toe recht aan behandeling.

WAT VERTELT DE PRAKTIJK?

In de praktijk hoef je het verschil niet vanuit de theorie te bepalen.

Als je merkt dat de ander (de elleboog in het voorbeeld) een subtiele, gevoelige behandeling nodig heeft, weet je dat de Yin ondersteuning nodig heeft.
Er is Yin deficiëntie onder de klacht.

Als je merkt dat de ander (de elleboog) van een doortastende, recht toe recht aan behandeling houdt, weet je dat de Yang ondersteuning nodig heeft.
Er is Yang deficiëntie onder de klacht.

“INTUÏTIE WIJST DE RICHTING KENNIS VERLICHT DE WEG”

De theorie volgt praktijk en niet anders om. Als je de theorie op deze manier benadert, kun je je tijdens een behandeling blijven richten op je gevoel, je intuïtie en de communicatie met de ander. Dat wat er plaats vindt kun je ondertussen bijna ongemerkt koppelen aan je kennis, zonder dat dit je uit je gevoel of uit het volgen van je intuïtie haalt. Dit geeft je focus en richting en maakt je behandelingen ongekend effectief en onverwacht betekenisvol.

Dit is werken met kennis én intuïtie: “Intuïtie wijst de richting, kennis verlicht de weg”. Ook jij kunt dat leren!

Warme groeten,

JAANA

Ps. Vanaf 1 juni 2020 is de Online Basisopleiding Hands On Tao Behandelmethodiek open voor nieuwe deelnemers.

Ga voor info en aanmelden naar https://handsontao.nl/opleiding-chinese-geneeswijze/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.