Minicursus masseren deel 3

MINICURSUS MASSEREN DEEL 3

Wil je leren masseren? Dan heb je geluk! In de Minicursus Masseren ga ik je in drie stappen leren om een heerlijke massagebehandeling te geven. Een behandeling die er echt toe doet. Kan dat zomaar? Ja, dat kan!

Masseren is niet moeilijk. Je kunt er meteen, onmiddellijk mee starten. Hoe eerder hoe beter. Als een eigen massagepraktijk (of een eigen spiritueel centrum) je droom is dan heb je geen tijd te verliezen. Dit artikel is het derde en laatste deel van de driedelige Minicursus. Veel plezier er mee!

Heb je Deel 1 en/of Deel 2 gemist? Lees die dan eerst!

Klik voor Deel 1 HIER.
En voor Deel 2 HIER.

HET NA-ONTSPANNEN

Je hebt deel 1 en deel 2 gevolgd en een behandeling gegeven. Je partner ligt te ontspannen onder de dekens. Je hebt met hem afgesproken dat je hem na ongeveer 5 minuten zult roepen en dat hij tot die tijd lekker mag ontspannen, ogen dicht, in een houding die hij zelf kiest. Even alles loslaten en lekker rusten.

Voor sommige mensen is dit heerlijk, anderen vinden het lastiger. Stem je af op de behoefte van de ander. Het helpt in elk geval om een tijd af te spreken en de ander duidelijk uit te nodigen om inderdaad te blijven rusten totdat jij zegt dat de tijd over is. Het kan ook behulpzaam zijn om aan te geven dat van houding veranderen of een beetje strekken of bewegen helemaal goed is.

ZELFZORG NA DE BEHANDELING

Nu heb je even tijd voor jezelf. Besteed die tijd goed! Het is ook voor jou een moment om tot rust te komen en even alles te laten voor wat het is.

 • Als het kan en als het goed voelt om te doen, verlaat de ruimte.
 • Was je handen. Laat koud water over je polsen stromen.
 • Drink een glas water.
 • Strek jezelf uit, adem diep in en uit. Schud je armen en je benen.
 • Ga vervolgens zitten of liggen. Sluit je ogen en en voel hoe je je nu voelt. Wat komt spontaan in je op als je aan de behandeling terug denkt? Wat was het meest bijzondere moment?
 • Adem rustig en geniet van een moment van nietsdoen.

Na 5 minuten laat je weten dat het tijd is om op te staan. Vraag de ander rustig op te staan, zich lekker uit te rekken en daarna plaats te nemen op een stoel tegenover je. Neem tijd voor een nabespreking.

NABESPREKING

 • Geef je partner een glas water. Belangrijk! Het glas ook graag helemaal opdrinken! Dat voorkomt hoofdpijn.
 • Vraag hoe je partner zich nu voelt. Als er van te voren bepaalde wensen waren, zijn die uitgekomen?
 • Vraag welk moment van de behandeling het meest is bijgebleven en waarom?
 • Bespreek verder alles wat zich spontaan aandient om te bespreken. Let op dat je niet verzandt in een lang gesprek. Maximaal 10 minuten nabespreken, maar 2 minuten kan ook goed zijn.
 • Maak eventueel een nieuwe afspraak.

AFSCHEID

En nu is het tijd om afscheid te nemen. Dit is een belangrijk moment! Als je de ander goed kent is het soms moeilijk om de ander als het ware weg te sturen. Het voelt als onbeleefd. Bespreek het in dat geval gewoon openlijk. Zeg dat je nog nawerk moet doen. Eventueel kunnen jullie daarna (na een half uur of zo) nog samen verder, maar het is helemaal niet verkeerd om vanaf het begin de behandelingen gescheiden te houden van privé aangelegenheden. Later heb je er veel profijt van als je het vanaf het begin helder maakt voor jezelf en de anderen. Behandeling over betekent: afscheid nemen.

Bedank je partner en vraag hem om het komende uur rustig aan te doen, bewust te ademen en veel water te drinken. Eventuele pijnlijke plekken een paar keer strekken en bewegen.

EEN BEHANDELFORMULIER

Als je partner weg is neem ruim de tijd om alles goed te evalueren en op te schrijven. Onderschat het belang van na-mijmeren en je mijmeringen opschrijven niet! Je kunt achteraf voor jezelf analyseren wat er gaande was. Daar leer je van en het kan je de volgende keer helpen om een nog betere behandeling te geven. En je kunt altijd weer teruglezen wat je ook weer de vorige keer tegengekomen was. Ook dat is soms reuze handig.

Maak voor jezelf een eenvoudig behandelformulier. Vul zo’n formulier trouw in tijdens of na elke behandeling. Laat de achterkant leeg, daar kun je nog veel meer informatie kwijt. Schrijf alles op wat je bijgebleven is. Dit is een belangrijk leermoment!

Wat je in elk geval kunt noteren

 • Was de behandeling rustig of heftig? Stevig of zacht? Subtiel of doortastend?
 • Waren er bepaalde handgrepen die je partner extra fijn vond? Of juist niet fijn vond?
 • Waren er bepaalde handgrepen die je zelf extra fijn vond om te doen? Of juist niet fijn?
 • Waren er opvallende momenten in de behandeling?
 • Viel je iets speciaals op bij je partner?
 • Viel je iets speciaals op bij jezelf?
 • Is er iets wat je voor de volgende keer zeker wilt onthouden?

Als je meer weet over Chinese geneeswijze, vooral zoals wij dat tijdens de training Hands On Tao Behandelmethodiek leren, kun je alles wat tijdens de behandeling plaats vond terug brengen tot een beeld. Dan begrijp je wat er gaande was en hoe jouw behandeling heeft geholpen om de situatie meer stromend te maken. Je kunt door je eigen praktijkervaring leren om de behandelingen steeds beter aan te laten passen aan de behoefte van de ander. Zodat de energie weer vrij kan stromen, zowel van jou als van de ander.

OPRUIMEN

En dan het opruimen. Ook dat is een onderdeel van de behandeling. Blijf rustig en aandachtig werken en gebruik het opruimen om te ontspannen, alles los te laten en weer in je dagelijkse leven te komen.

Een massagebehandeling geven geeft jezelf vaak energie en voldoening, voor de ander is het ontspannend en verlichtend. Een echte Win Win situatie!

Smaakt dit naar meer? Wil je een professionele masseur worden met een eigen praktijk? Kom dan bij ons een opleiding volgen! Dan kan dit je werk worden. Lees meer: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Veel plezier met masseren!

Warme groeten,

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.