Minicursus Masseren Deel 1

MINICURSUS MASSEREN deel 1

Wil je leren masseren? Dan heb je geluk! In de Minicursus Masseren ga ik je leren om een heerlijke massagebehandeling te geven. Een behandeling die er echt toe doet. Kan dat zomaar? Ja, dat kan!

Masseren is niet moeilijk. Je kunt er meteen, onmiddellijk mee starten. Hoe eerder hoe beter. Als een eigen massagepraktijk (of een eigen spiritueel centrum, zoals ik zo velen heb horen zeggen) je droom is dan heb je geen tijd te verliezen. Dit artikel is wie weet wel het startpunt van je massage carrière. Veel plezier er mee!

VOORBEREIDING

Wil je een fijne, ontspannende massagebehandeling gaan geven? Dan is voorbereiding het halve werk. Of misschien nog meer dan dat. Alleen tegen iemand zeggen: “Zal ik je lekker masseren” is niet voldoende. Ook al is gewoon lekker masseren ook super fijn, vraagt een “echte” massagebehandeling meer van je dan dat.

Een “echte” massagebehandeling vraagt van je dat je een “echte” masseur bent. En al is het misschien de allereerste massage van je leven die je gaat geven, je kunt jezelf al meteen als een echte masseur neerzetten. Waarom zou je tijd verspillen en eerst halfslachtig te werk gaan? Terwijl je meteen kunt beginnen met het echte werk?

JE MINDSET

Maar hoe kan dat? Hoe kun je als echte masseur werken als je nog helemaal niet kunt masseren?

Het antwoord op die vraag zit al in de vraag zelf. Hoezo zou je niet kunnen masseren? Een massagebehandeling geven is elke keer weer een ontdekkingstocht. Hoe veel jaar je ook al als masseur bezig bent, je weet nooit van te voren hoe het zal lopen. Elke behandeling is nieuw en vraagt om een open mind. Vaak geven de beginnende masseurs de heerlijkste behandelingen, juist omdat ze nog niet te veel in hun eigen vorm vast zitten.

Bovendien een “echte” masseur zijn betekent veel meer dan alleen technieken beheersen. Het is vooral een kwestie van mindset. Je innerlijke houding. Het vraagt van je dat je een professionele houding aanneemt, letterlijk en figuurlijk. En dat kun je vanaf behandeling 1 al doen.

Natuurlijk moet je wel eerlijk zijn tegenover degene die je gaat behandelen. Doe je zelf niet letterlijk voor als een professionele masseur! Vertel dat je aan het oefenen bent. Maar “speel” tijdens het oefenen een professionele masseur. Dat hoeft de ander niet te weten, dat is jouw ding.

Maar let op: Je mag alleen gezonde mensen behandelen als beginneling!

DE 5 VOORBEREIDENDE STAPPEN

1. Om te beginnen heb je iemand nodig die een massagebehandeling van je wil ontvangen

Maak een duidelijke afspraak met degene. Spreek de tijd af, ook hoelang de behandeling gaat duren. Een half uur bijvoorbeeld. Maar 20 minuten kan ook. Of een uur. Zorg dat je minimaal een uur de tijd hebt om je op de behandeling voor te bereiden, dus “Zal ik je nu lekker masseren” is niet goed genoeg, want dan heb je zelf (en de ander ook niet) helemaal geen tijd om je voor te bereiden.

Opmerking: Als shiatsubehandelaar werk ik altijd door de kleding heen en is er geen olie nodig. Mensen hoeven ook geen kleding uit te trekken. Ik vraag ze wel van te voren om makkelijke kleding aan trekken of mee te nemen om om te kleden. Ook schone sokken!

2. Als tweede heb je een ruimte nodig om in te werken

Het kan je woonkamer zijn, of je slaapkamer, of welke kamer dan ook. Besteed aandacht en tijd aan het voorbereiden van de ruimte. Hier begint de behandeling al! Het is het begin van het neerzetten van een professionele situatie. Zorg dat de ruimte schoon is, lekker ruikt, warm is. Zorg dat je iets moois neerzet op een plek waar het oog van de ander als eerste op zal vallen bij binnenkomst. Geef de ruimte aandacht en zorg; dat zal voelbaar en zichtbaar zijn en het zal een bijdrage leveren aan ontspanning en loslaten tijdens de behandeling.

3. Als derde heb je een aantal spullen nodig

Je kunt de ander laten zitten op een gewone stoel of op een massagestoel. Of je kunt werken met een massagetafel of gewoon op de vloer op een matras. Of een combinatie. Als je op de vloer wilt werken, bouw een stevige en toch een zachte ondergrond met behulp van bijvoorbeeld campingmatjes, slaapzakken en/of vloerbedekkingen en bedek het geheel met een schone doek of laken. Een gewone matras is meestal te zacht hiervoor. Dat is meteen ook de reden dat op bed werken niet aanbevolen is, maar bij gebrek aan iets anders kan het wel. Naast een groot laken of een grote doek heb je bij liggend werken nodig: een kussen voor onder het hoofd, eventueel een rol (bijvoorbeeld een opgerolde deken) voor onder de knieën, extra kussentjes voor onder de enkels of handen of elders waar nodig en een paar lekkere dekentjes of doeken om de ander toe te dekken tegen koude. En als laatste heb je pen en papier nodig voor aantekeningen. Zorg dat je alles (liever te veel dan te weinig spullen) bij de hand hebt zodat je niet tijdens de behandeling weg moet om iets te halen. Ook dit werkt mee om een sfeer van professionaliteit te creëren.

4. Als vierde is het nodig dat je zelf de juiste kleding draagt en schoon bent

Zorg dat je kleding schoon, eenvoudig en makkelijk is. Geen ritsen of knopen, niet strak, niet stijf. Geen buitenschoenen. Zorg dat je lekker ruikt en er uitziet als een echte masseur!

5. Als vijfde is het nodig dat je tijd neemt om jezelf lichamelijk en mentaal voor te bereiden op de behandeling.

Neem de tijd om oefeningen te doen voor jezelf. Masseer je eigen handen en voeten. Doe strekkingsoefeningen, yoga, Do-In, Qi Gong, Tai Chi of wat je ook kent. Het doel van het doen van oefeningen voordat je een behandeling gaat geven is om bewust te worden van je eigen lijf. Om alle dagelijkse zaken even naar de achtergrond te schuiven en aanwezig te zijn met dat wat er nu voelbaar is. Je lijf. Je adem. Je voeten. Je hoeft je niet perfect te voelen, als je maar voelt wat je voelt. Eindig met een paar minuten zitten met ogen dicht, laat alles los, ontspan, volg je adem. Je kunt jezelf de vraag stellen: “Wat is belangrijk tijdens de behandeling die ik ga geven?” Misschien krijg je een antwoord van je innerlijke wijsheid.

KLAAR OM IEMAND TE ONTVANGEN

Nu ben je klaar om iemand te ontvangen voor een heerlijke behandeling. Een behandeling die er echt toe doet. Je kunt gerust gaan experimenteren. Zie maar wat er gebeurt als je iemand op de manier zoals hierboven beschreven werd ontvangt en gewoon een behandeling gaat geven. Blijf communiceren over of het wel goed voelt voor de ander, blijf voelen of het goed voelt voor jezelf en volg je intuïtie. Zorg er gewoon voor dat het een fijne behandeling wordt. Je kunt het!

In deel 2 krijg je meer instructies voor de behandeling zelf.

Veel plezier er mee!

Warme groeten,

JAANA

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.