Masseur versus therapeut; wachten op de muis

WACHTEN OP DE MUIS

Van buitenaf is er vaak nauwelijks een verschil te zien tussen een shiatsu massagebehandeling en een shiatsu therapiebehandeling. Zowel een shiatsumasseur als een shiatsu therapeut zijn gericht op het creëren van ruimte. Vaak zijn hun handelingen dan ook bijna gelijk aan elkaar. Fijne, ontspannende aanraking en fijne, ontspannende handgrepen vormen de basis van elke shiatsubehandeling!

Wat is dan het verschil?

Het verschil tussen een shiatsumasseur en een shiatsu therapeut is, volgens onze definitie, dat een therapeut werkt vanuit een diagnose. Bijvoorbeeld een meridiaan diagnose. Of een diagnose van de interne organen. Of een 5 elementen diagnose. Een shiatsu therapeut moet dus op de hoogte zijn van de diagnostiek volgens de traditionele Chinese geneeswijze (of een ander diagnostisch model). Een shiatsumasseur hoeft dat niet te zijn.

Begin blanco

Maar begrijp me niet verkeerd: je werkt binnen shiatsu niet met een theoretische diagnose! Of met een theoretisch behandelplan! Op het moment dat je als een shiatsubehandelaar met een behandeling begint ben je blanco. Je volgt je intuïtie. Je legt de handen op de schouders van de cliënt en doet wat je lichaam wil doen. Je laat dat wat zich wil laten zien naar je toe komen. Je bent niet op zoek. Je bent als een kat die stil blijft liggen en de muis dicht bij laat komen…. En bammm…. je pakt de muis. Maar eerst moet je stil zijn. Je moet de muis dichtbij genoeg laten komen voordat je hem kunt pakken.

Wachten op de muis

Als therapeut wil je de muis te pakken zien te krijgen. De muis is de diagnose. Maar niet de theoretische diagnose. De muis is het “binnen een handeling precies weten wat je doet en waarom”. In onze stijl van werken volg je als behandelaar je intuïtie. Je kunt vervolgens dat wat je doet stap voor stap in een diagnose vertalen. Dat wat je doet houdt altijd een diagnose in zich, of je er nu bewust van bent of niet. Op het moment dat je bewust bent van de diagnose wordt je behandeling extreem, precies en to the point. Je weet op het moment dat je het doet, precies wat je doet en waarom. Je hoeft dan vaak niet zo veel te doen, alleen precies dat wat nodig is. Dan ben je therapeutisch bezig. Dat is dan misschien wel één zichtbaar verschil tussen een therapeut en een masseur: een therapeut doet vaak veel minder dan een masseur!

Therapeut in bedrijven

Ook in bedrijven als stoelmasseur werk je therapeutisch als je eenmaal een therapeut bent. Als therapeut kun je niet anders dan therapeutisch werken. Je weet te veel om niet te willen weten wat je doet. Als je de muis echt te pakken hebt wordt je van zelf extreem, precies en to the point. En zolang de muis zich nog niet heeft laten pakken ben je in afwachting. Volg je intuïtie en wees aandachtig; en voor je weet Wéét je wat je aan het doen bent! De muis heeft zich laten pakken!

Tips voor het therapeutisch werken met massagestoel

  • Begin blanco, in aanwezigheid
  • Laat je leiden door behoefte, klachten en conditie van de cliënt
  • Communiceer met je cliënt, in aanwezigheid
  • Volg je intuïtie
  • Wacht rustig en aandachtig af en PAK de muis als die eenmaal dichtbij genoeg is gekomen (weet wat je doet en waarom)
  • Werk extreem, precies en to the point

 

Er komt een proces op gang en de cliënten komen terug met verhalen van wat er gebeurd is na de behandeling. Daar bouw je op voort en zo ben je ook binnen bedrijven therapeutisch aan het werk.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.