Lekker in mijn lijf

LEKKER IN MIJN LIJF

De meeste mensen met overgewicht zullen het beamen: het is niet fijn om dik te zijn, je voelt je zwaar, log, ongezond en lelijk. Het is dus niet voor niets dat meer dan de helft van vrouwen (volgens een oude artikel in sante.nl op 5 april 2011: 63 %) ongelukkig zijn door hun gewichtsproblemen. Let op: niet alleen ongelukkig over hun gewichtsproblemen maar ongelukkig erdoor!

De richting is bepalend

Als ervaringsdeskundige weet ik heel veel over wat het is en hoe het voelt om dik te zijn. Wat ik zelf gemerkt heb is dat het niet het gewicht is dat het doet maar de richting waarin het gewicht gaat! Afvallen voelt gewoon fijn en aankomen verschrikkelijk. Dus natuurlijk willen we vooral afvallen, de hele tijd afvallen. Dan voelen we ons de hele tijd soepel, sterk en gezond. Helaas kunnen we niet hele tijd afvallen dus komen we noodgedwongen tussendoor weer aan om weer te kunnen afvallen. Het is een soort verslaving.

Een wens om af te vallen

Maar het kan anders. Zo’n 15 jaar geleden besloot ik zelf dat ik er genoeg van had om mijn eigenwaarde en geluk af te laten hangen van mijn gewicht. Ik besloot om mijn gewicht te laten voor wat het is en me te concentreren op het leren accepteren en respecteren en goedvinden van mezelf zoals ik ben, ongeacht mijn gewicht. Het heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik ben zelfs wat afgevallen, maar wat belangrijer is: ik ben bevrijd van een constante wens om af te vallen. Ik wil graag gezond leven, gezond eten, genoeg bewegen en fit zijn. Maar niet om af te vallen. Ik wil gezond leven omdat ik me dan goed voel. Ik wil goed voor mezelf zorgen omdat ik mezelf het waard vindt. Het heeft niets te maken met mijn gewicht, het heeft niets te maken met willen afvallen. Ik laat mijn leven niet meer door een wens om af te vallen belemmeren.

Ik zou gek zijn

Ik eet wat ik voel dat goed voor me is en geniet er van. Ik zorg goed voor mezelf, ik geniet van het leven. Ik zorg er voor dat ik lekker in mijn lijf zit. En als ik merk dat ik aan het aankomen ben denk ik: ah ja, kan gebeuren! Ik zou gek zijn om mijn geluk te laten afhangen van een beetje aankomen! En voor ik weet is het weer over, val ik weer een beetje af en is mijn gewicht weer stabiel.

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.