Jezelf uitputten, waarom ook niet?

JEZELF UITPUTTEN; WAAROM OOK NIET?

Je hebt een behandeling gegeven die zijn weerga niet kent. Het zweet gutst je van het hoofd. Je hebt last van je rug. Je duimen zijn overbelast en je handen doen zeer. Je bent kort gezegd zelf zwaar aan een massagebehandeling toe. Je cliënt is hartstikke tevreden en komt graag terug. Maar heb jij er dan nog wel zin in?

DE 5 REDENEN OM JE TIJDENS EEN BEHANDELING UIT TE PUTTEN

1. Je wilt dat de cliënt tevreden is

Als je als professioneel masseur of massagetherapeut werkt is het je taak om goed werk af te leveren. Helemaal terecht dat je dat als doel hebt.
Maar wat is goed werk? Als je de tijd neemt om vanuit rust je behandeling te laten ontstaan kan het zijn dat er helemaal niet zo veel hoeft te gebeuren.

2. Je wilt waar voor het geld geven

De cliënten betalen voor je behandelingen en je wilt niet dat ze achteraf klagen (of denken) dat ze niet voldoende ontvangen hebben. Dus ga je vooral voldoende geven.
Maar denk er aan: de cliënten betalen niet alleen voor je tijd of het aantal handelingen. Ze betalen ook voor je deskundigheid om te kunnen bepalen wat in het moment het beste is.

3. Je wilt alle problemen op lossen

Je ziet allemaal problemen, pijnen en stagnaties en je weet dat jij degene bent die de problemen op kan lossen. En dat wil je dan ook doen.
Maar is dat wel je taak? Is het jouw taak om alle problemen van de cliënt op te lossen?
De cliënt leeft al jaren met zichzelf en draagt alle verantwoordelijkheid. Jouw taak als behandelaar is om ondersteuning en verlichting te geven, niet om alle problemen op te lossen.

4. Je denkt dat je hard moet werken voor je geld

Je wilt niet een charlatan zijn die voor niets zijn geld binnen haalt, er moet wel iets gebeuren.
Maar wat als dat ten koste gaat van je zelf én je cliënten? Te veel doen kan de cliënt belasten. En als jij jezelf uitput bij de ene, kun je minder voor de andere betekenen.
Bovendien is het zo dat het feit dat je er voor de cliënt bént soms meer waard is dan dat wat je dóet.

5. Je wilt laten zien wat je allemaal kunt.

Als behandelaar kun je te ver gaan omdat je jezelf wilt bewijzen. Je wilt niet stoppen voordat je alles hebt laten zien wat je in je mars hebt.
Maar denk er aan dat het er niet om gaat wat jij kunt, maar om wat de cliënt ervaart. Kun je hem echt raken? Laat je jezelf door hem raken? Dat is wat voor de cliënt telt.

DE 7 TIPS OM JE NIET UIT TE PUTTEN TIJDENS EEN BEHANDELING

1. Doe het rustig aan

Er is niets dat je sneller uitput dan haasten. En het is nergens voor nodig. Het gaat niet om hoeveelheid dingen die je doet, maar om de kwaliteit er van.

2. Als bepaalde handgrepen je te veel energie kosten, doe ze niet; ook al weet je dat het heel goed voor de cliënt zou kunnen zijn

Doe alleen dat wat je makkelijk kunt volhouden.

3. Als je iets zachtaardigs aan het doen bent en je twijfelt of dat wat je doet wel aankomt bij de cliënt, vraag het

Vraag hoe het voelt. Meestal heeft een zachte aanraking op een juist moment een sterk effect.

4. Durf stil te staan

Een hand ergens oplaten kan soms precies zijn wat er nodig is. Onthoud dat een behandeling als een dans is: met rustige en heftige momenten.

5. Luister naar de wensen van de cliënt en houd je daaraan

Haal er geen problemen bij waar de cliënt niet voor gekomen is.

6. Realiseer dat het niet om jou gaat; het gaat om de cliënt

De cliënt staat in de spotlights. Laat hem de ster zijn. Hij is er niet op uit om jou te beoordelen, maar om zelf te genieten.

7. Als de tijd op is of je hebt het gevoel dat het voldoende is, stop

Je kunt altijd stoppen. Er is niets wat persé gedaan moet worden. Soms is het beter om maar weinig te doen. Soms is het nodig om de cliënt een langere tijd te laten uitrusten. Soms is het beter om eerder te stoppen dan afgesproken. Vertrouw op je gevoel! Een van de dingen waar je een goede therapeut of masseur aan herkent is dat hij ook iets niet kan doen.

Veel plezier met masseren! Wij masseurs hebben het leukste vak van de wereld!

JAANA

Ps. Wil je ook Shiatsu Stoelmassage leren? Maak kennis met onze Shiatsu Stoelmassage Opleiding: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.