Je eigen, unieke stijl creëren

HOE JE EEN MASSEUR WORDT WIENS DEUR DE MENSEN NIET VOORBIJ LOPEN, deel 1

Ik kom in mijn werk veel masseurs tegen die enorm van hun werk houden, die veel geïnvesteerd hebben in cursussen en opleidingen, maar die hun praktijk maar niet van de grond krijgen. Hoe jammer is dat! Waarom lukt het niet? Wat maakt dat de ene masseur een volle praktijk heeft en een andere niet voldoende klanten kan krijgen?

Hoe zorg je er voor dat de mensen die je behandelt terug komen en dat ze voor je gaan pleiten? Hoe trek je de juiste mensen aan, je ideale klanten, degenen die jij graag wilt behandelen?

In de woorden van Ajna Vermei: “Hoe zorg je ervoor dat mensen de deur van jouw praktijk niet voorbij lopen? Hoe zorg je ervoor dat je massagestoel niet leeg blijft”.

DE DRIE VOORWAARDEN VOOR EEN SUCCESVOLLE MASSAGEPRIJKTIJK

Ik onderscheid drie voorwaarden voor een succesvolle massagepraktijk.

1. Je eigen unieke authentieke stijl

2. Het laten stromen van de drie centra

3. Ondernemerschap

Dit artikel gaat over de eerste voorwaarde voor een succesvolle massagepraktijk: je eigen unieke authentieke stijl. Komende twee keer komen de tweede en de derde voorwaarde aan bod.

DEEL 1: JE EIGEN UNIEKE AUTHENTIEKE STIJL

De eerste voorwaarde om succesvol als masseur te zijn is het ontwikkelen van je eigen unieke authentieke stijl. Als je passie voor masseren hebt; als je handen niets anders liever doen dan masseren; als je van binnen blij wordt als je iemand een massagebehandeling mag geven, dan zul je zeker je eigen unieke stijl ontwikkelen.

Kwaliteit van je aanraking

Het is de kwaliteit van je aanraking waar het vooral om gaat. Als jouw aanraking een natuurlijke verlengde is van dat wat jij voelt, wat jij weet en wat jij kunt, dan is je aanraking uniek, eigen en authentiek. En je kunt het niet foppen. Degene die door jou aangeraakt voelt, voelt meteen of het echt is of niet wat je doet.

Degene die in je stoel zit, of op je massagebank of massagemat ligt, is niet te misleiden. Als je een techniek nadoet zonder dat je het je eigen hebt gemaakt, voelt de ander dat onmiddellijk. Als je iets doet zonder te weten waarom je het doet, voelt de ander dat onmiddellijk. Als je iets doet zonder in verbinding te staan met jezelf en met wat je aan het doen bent, dan voelt de ander dat onmiddellijk.

Lange termijn visie

Wat te doen? Om de kwaliteit van je aanraking te ontwikkelen moet je vooral heel veel oefenen. Heel veel masseren dus. Maar dat alleen is niet voldoende! Het is ook nodig om kennis op te doen en om jezelf als persoon te ontwikkelen zodat je aanraking een verlengde kan worden van wat je weet en wat je voelt.

Je eigen unieke stijl ontwikkelen vereist tijd en inzet van je. Het vereist een lange termijn visie. Het vereist van je dat je weet wat je wilt, waar je naar toe wilt gaan. Je bent er niet met een korte cursus. Zelfs een hele opleiding volgen is geen garantie. Je zult moeten oefenen, ervaring opdoen, experimenteren. Je zult de technieken, de kennis en je vermogen om te voelen echt letterlijk je eigen moeten maken.

Je bent al een prof

Aan de andere kant is je eigen unieke stijl er vanaf het eerste moment, als je er maar oog voor hebt. Je bént je eigen authentieke zelf en als je dat wat je doet vanuit je zelf doet, is het altijd uniek, eigen en authentiek. Ook als je nog aan het oefenen bent en het nog helemaal niet goed kunt.

In onze opleiding laat ik de mensen vanaf de eerste les behandelingen geven alsof ze al een eigen praktijk hebben. Ik laat ze spelen (met medeweten en instemming van de oefencliënt natuurlijk) dat ze al professional zijn. Maar daarbij vraag ik van ze: doe alleen dat waar je je zeker over voelt. En als je iets doet waar je je niet zeker over voelt, wees er bewust van. Communiceer dat met degene je aan het behandelen bent. Vraag hoe het voelt. Zoek naar manieren van werken die goed voelen voor jezelf en voor de ander.

En… de behandelingen die mijn studenten geven zijn vanaf het begin uniek en authentiek, ook al zijn ze misschien nog niet meteen perfect.

Je eigenheid er in leggen

Het is Yin en Yang. Je hebt er jaren voor nodig om je eigen unieke stijl te ontwikkelen. Aan de andere kant kun je vanaf het begin je eigen stijl hebben.

Je eigen unieke authentieke stijl hebben betekent dat je aanraking een natuurlijke verlengde is van je kennis, gevoel en vaardigheid. Dat je stijl echt van jou is.

Al mijn cursussen en trainingen zijn gericht op het ontwikkelen van je eigen unieke stijl. Ik wil dat je je eigen stijl vindt. Dat je het van binnenuit voelt. Ik wil niet degene zijn die bepaalt of het goed is of niet. Het is aan jezelf om dat te voelen, om dat te bepalen.  Ik corrigeer studenten wel, maar niet te veel. Een correctie heeft alleen nut als het echt van binnen ontvangen kan worden. Als het ondersteunend is voor je eigen unieke stijl.

Als je je eigen unieke stijl hebt zal dat niet ongemerkt blijven. De mensen zullen graag naar je toe blijven komen.

Jaana

Ps. Volgende keer deel 2 van de serie over “Hoe je een masseur wordt wiens deur de mensen niet voorbij lopen”: Het laten stromen van de drie centra

Showing 2 comments
 • Mariëlle
  Beantwoorden

  Beste Jaana,
  Veel succes met het schrijven van je boek. Ik lees je blogs altijd met plezier en dat betekent dat je wat te vertellen hebt.
  Geniet van de natuur!
  Vriendelijke groet,
  Mariëlle van Meijel-Litjens

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.