Je bent een prof

EEN DIPLOMA GEHAALD: EN WAT NU?

Binnenkort hebben we weer diplomauitreikingen…. Hier een artikel voor iedereen die een diploma heeft gekregen of gaat krijgen, nu of later.

Als je je diploma eindelijk gehaald hebt ben je misschien een beetje teleurgesteld. Je dacht misschien dat als je het diploma eenmaal hebt, dat je dan er zou zijn. Nu heb je je diploma in de zak en denk je: ik moet nog duizend en een dingen meer weten en duizend en een dingen meer kunnen voordat het ergens op lijkt. Hoe kan ik mezelf een therapeut of een masseur noemen als ik nog zo veel moet leren? Als ze zouden weten hoe onzeker ik ben……

Dan troost je jezelf misschien met de gedachte dat als je nog een paar jaar ervaring opdoet dat het dan wel goed gaat komen. Om er na een paar jaar achter te komen dat je nog altijd denkt: Ik weet niet genoeg! Ik kan niet genoeg! Ik ben niet genoeg! Ik moet nog duizend en een dingen meer weten en duizend en een dingen meer kunnen voordat het ergens op lijkt. Hoe kan ik mezelf een therapeut of een masseur noemen als ik nog zo veel moet leren? Als ze zouden weten hoe onzeker ik ben…….

JE BENT AL EEN PROF!

Ik zeg: het is niet nodig om aan jezelf te twijfelen! Je bent goed genoeg precies zoals je bent! Je kunt een ECHTE behandelaar zijn, een ECHTE profesional, zonder dat je alles hoeft te weten en alles hoeft te kunnen. Zelfs als je je onzeker voelt en denkt: dit lijkt nergens op. Zelfs dan kun je een echte professional zijn.

Want als je een wens hebt om anderen te helpen door behandelingen te geven, betekent dat dat je het ook kan. Anders zou je die wens niet hebben. Tenminste als je er van uitgaat dat je wensen er niet voor niets zijn. Dat je wensen de richtingwijzers zijn die laten zien welke kant je op moet.

Maar je voelt je misschien onzeker. Het lijkt onmogelijk dat jij goed genoeg zou zijn om een echte profesionele behandelaar te kunnen zijn. En toch ben ik er zeker van dat je het kan zijn. Zonder dat er iets aan je hoeft te veranderen.

WAT IS HET GEHEIM?

Het geheim van een goede behandelaar zijn ligt niet in hoeveelheid kennis en kunde, maar in het jezelf blijven. Je mag gewoon jezelf zijn! Je hoeft niet iemand anders te worden als je mensen aan het behandelen bent. Jij bent de behandelaar, met al je twijfels en onzekerheden. Die horen er ook bij. Blijf jezelf! Doe jezelf niet anders voor dan je bent.

Vaak is dat wat je weet en kunt vanzelfsprekend voor je en blijf je het gevoel houden dat je juist dat zou moeten weten en kunnen wat er niet is. Maar wat als je je nu eens alleen concentreerde op dat wat je wel kan en wel weet? Dan zou het opeens heel wat kunnen blijken te zijn. Als je als behandelaar alleen dat doet, alleen dat zegt en alleen dat doorgeeft wat je zelf echt weet en kan, dan is dat wat je weet en kunt voldoende. Hoe weinig het misschien ook lijkt, als het echt is, is het genoeg!

WAT ALS JE JEZELF TEGEN WAS GEKOMEN?

En wees nou eerlijk. Je kunt ook heel wat, dat weet je best. Stel eens voor dat je jezelf een aantal jaren geleden tegen was gekomen zoals je nu bent. Stel je was een behandelaar tegengekomen die weet wat jij nu weet. Die denkt zoals jij nu denkt. Die voelt wat jij nu voelt. Die dingen zegt die jij nu zegt. En vooral: die behandelingen geeft die jij nu geeft. Wat zou je van die persoon vinden? Zou je die persoon een professioneel behandelaar vinden? Waarschijnlijk wel! In een paar jaar zul je heel veel geleerd hebben, ook al heb je het zelf misschien helemaal niet zo door.

DE 5 TIPS OM TEGELIJK JE ONVOLMAAKTE ZELF ÉN EEN PROFESSIONELE BEHANDELAAR TE ZIJN

Doe alleen dat…..

1. …..waar je je wel zeker in voelt

2. ….. waar je door eigen ervaring achter gekomen bent

3. ….. wat je voldoende geoefend hebt om het eigen te maken

4. ….. wat jou ligt

5. ….. wat voor jou als vanzelf gaat

Het is altijd goed om je te blijven bijscholen en nieuwe kennis op te blijven doen. Niet omdat het niet voldoende is wat er nu al is, maar omdat het goed is om in beweging te blijven. Je kunt je hele leven blijven leren! Door bezig te blijven, door ervaring op te doen en door bijscholingen te volgen kun je jezelf steeds meer dingen eigen maken en de dingen die je al eigen zijn steeds verder verdiepen.

Maar maak je zelf niet klein! Blijf jezelf en blijf in beweging. Meer is er niet nodig om een goede behandelaar te kunnen zijn.

Doe wat je kan! Denk niet: ik zou meer moeten kunnen.

Weet wat je weet! Je hoeft niet meer te weten dan je weet, als je maar gebruik maakt van dat wat je weet.

Je hoeft niet meer te kunnen dan je kunt, als je maar gebruik maakt van dat wat je kunt. Blijf eerlijk tegen jezelf. Doe je niet beter voor, maar ook niet slechter dan je bent. Neem je eigen capaciteiten voor wat ze zijn en wees er trots op!

En kom dan lekker bij ons een vervolg opleiding of bijscholing volgen 🙂 Gewoon omdat het leuk is om te leren. Omdat je altijd nog dieper kunt gaan. Omdat er altijd nog meer is te ontdekken. En omdat je steeds meer geven kan als je steeds meer leert.

ONTMOET DE MEESTER IN JEZELF!

Het is mijn specialiteit om de kennis die er is zo in te pakken dat je er echt iets aan hebt tijdens de behandelingen. Ik heb methodieken ontwikkeld die het mogelijk maken dat je het gevoel hebt dat je het wéét. Door mijn methodieken maak je contact met de meester in jezelf.

Lieve groeten, Tot ziens!

JAANA

Showing 2 comments
 • Monique Verhagen
  Beantwoorden

  Dit had ik net even nodig, dank je wel.

  • Jaana
   Beantwoorden

   Ah wat fijn! Veel plezier met het prof zijn!!!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.