HET VERHAAL VAN JAANA

stoelmassage-1024x683

“Een dinsdag, 10 jaar geleden, een callcenter in Arnhem, 5 minuten van mijn voordeur…..

Als ik binnen loop kom ik al een aantal bekende gezichten tegen. Iedereen is blij om mij te zien. Het is weer De Dag! Ik voel me ontspannen en welkom. Zo heerlijk! Heb jaren in mijn eigen praktijk gewerkt. Af en toe was dat best eenzaam…. Maar hier ben ik een deel van het geheel en spreek door de dag heel veel leuke mensen.

De massagekamer is klein maar mooi leeg, met deels netjes afgeplakte ramen. De massagestoel staat in het midden. Eerst stond er nog een grote, ovale vergadertafel in het midden …. moest ik zo goed en zo kwaad als het ging tussen de tafel en de muur werken. Een van de directeuren heeft er veel moeite voor gedaan om die tafel er uit te krijgen; heel wat vergaderingen gingen eroverheen voordat het rond was. Ik had er zelf niet eens om gevraagd. In bedrijven moet je je aanpassen aan de mogelijkheden. Roeien met de riemen die je hebt.

Ik installeer me en ga een kopje thee uit de automaat halen. Ik kijk onderweg op de lijst die er hangt… 21 van de 24 plekken zijn al besproken…. De laatste 3 worden wel vanzelf gevuld. Mensen mogen zichzelf inschrijven op een plek die hen goed uitkomt.

Ik kom hier twee dagen in de week het hele jaar door, 6,5 uur per keer. Als ik zelf vakantie heb regel ik iemand anders. Per dag kunnen 24 mensen een behandeling krijgen. Tussendoor heb ik een keer een half uur pauze. De lijst is altijd vol. Sommige mensen komen al jaren elke week 2 keer.

Een behandeling duurt 12 minuten. De 3 minuten tussen de behandelingen door zijn voor het schoonmaken van de stoel en voor het alles klaar zetten voor de volgende. Ik probeer de stoel altijd schoon te maken in het bijzijn van de klant. Dat geeft men vertrouwen in de hygiëne. Voor sommige mensen heeeeel belangrijk.

De werknemers van het callcenter hebben elk uur 10 minuten pauze. Voor stoelmassage mogen ze wat langer van hun werkplek wegblijven, als ze het maar tijdens andere pauzes weer inhalen. Ze worden strak geklokt….. Als iemand te laat komt voor de behandeling stop ik 3 minuten voordat de volgende aan de beurt is, de behandeling is dan gewoon korter. Je kunt mensen hier niet op hun beurt laten wachten.

De eerste klant komt binnen en neemt meteen plaats op de massagestoel. We kletsen wat en ondertussen start ik met het behandelen. De behandeling is gericht op de klachten en zaken waar de ander het over heeft. En als er niets speciaals is, is het gewoon voor het lekker. Het is heel ontspannen werken voor mij. Mensen hoeven zelf niets te betalen (het bedrijf betaalt) en ze komen steeds weer terug. Niet elke behandeling hoeft helemaal perfect te zijn. Gewoon laten ontstaan wat er ontstaat en het is goed. Vanuit die ontspanning en vrijblijvendheid ontpoppen zich juist de mooiste behandelingen.

Het gesprek tijdens de behandelingen is misschien wel even belangrijk of soms zelfs nog belangrijker dan de behandeling zelf. Het is geen officiële coaching, het is gewoon kameraadschappelijk en vrijblijvend gepraat. Maar mensen vertellen me van alles.

Ik klets gewoon met de mensen mee. Ben altijd op zoek naar gezamenlijke interesses, leuke gesprekken. Zodat het praten vanzelfsprekend kan zijn, ook wanneer het over serieuzere zaken gaat. Ik kan overal over spreken. Vertel ook veel over mezelf (niet over acute privé problemen, hoor). En soms is het gewoon de hele behandeling lang stil.

Mijn veelbewogen leven en veelzijdige levenservaring komt hier heel goed te pas. Er is bijna niets te verzinnen waar ik zelf niet op een of andere manier mee te maken heb gehad. Sex, drugs, rockenrol. Psychiatrische problemen. Relatiecrisissen. Geld problemen. Armoede. Ziekte. Familieproblemen. Moeilijke kinderen. Geweld en criminaliteit. Immigratie. Maar ook leuke dingen. Muziek, theater, films, boeken, series, tuinieren, koken, natuur, reizen, vakanties, kinderopvoeding, vechtsporten, niet sporten, slapen, niet slapen, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit. Alles kan interessant zijn. Er zijn bijna geen taboes in mij. En dat voelen mensen. Ze vertellen me veel.

Ik ben een vertrouwenspersoon. Niets wat er gezegd wordt binnen deze kamer gaat er uit. Ook niet als ik iemand bij de koffieautomaat tegen kom. Dan vraag ik niet: hoe is het nu met je moeder? Alles wat tijdens de behandeling wordt besproken blijft in het kamertje en dat weten de mensen.

Jaren later, wanneer ik er niet meer werk, hoor ik dat er over me gesproken wordt. Mensen herinneren de heerlijke behandelingen maar misschien wel vooral de gesprekken. Er wordt gezegd dat ik echtscheidingen, ziekmeldingen, ruzies met kinderen en problemen met collegas heb weten te voorkomen en op heb helpen te lossen. En dat ik mensen diep heb geraakt door mijn natuurlijke manier van zijn, dat ik velen heb getroost en bekrachtigd in moeilijke tijden en veel ontspanning heb gebracht in het bedrijf. En dat niet alleen: door de gesprekken met mij werden de mensen opener naar elkaar en bespraken onderling hun gezondheid en dingen die er speelden. Het bracht ook meer verbinding in het bedrijf.

De behandelingen zelf zijn natuurlijk ook belangrijk. Heel belangrijk! Elke behandeling is anders. Elke behandeling is een reisje. Een unieke ervaring. Hoe heerlijk is het om zo veel mensen te mogen raken? Wat een voorrecht! Ik voel me als een kind in een snoepwinkel met een volle portemonnee.

Als ik de handen op de schouders van de ander leg voel ik meestal meteen wat er passend is vandaag. Snel, langzaam, diep, oppervlakkig, betekenisvol of gewoon rustig aan. Niet elk moment leent zich voor diepgang. De helft van de tijd doe ik maar wat (en mensen vinden het meestal heerlijk). Maar als het moment er is kunnen er in 12 minuten wonderen plaatsvinden! Dagelijks maak ik meerdere acute pijnklachten mee die na een behandeling gewoon weg zijn. Vele mensen komen met regelmatige behandelingen af van hun chronische klachten. En voor heel veel mensen is deze wekelijkse 12 minuten een uitlaatklep en ontspanningsmoment waar ze niet meer zonder zouden willen.

Tijdens het geven van stoelmassages ontwikkel ik allerlei modellen en systemen waarmee ik snel tot de kern van de zaak kom. Ik pas mijn kennis over Chinese geneeswijze en Shiatsu toe en vind een naadloze koppeling ertussen. Ik start met een eigen opleiding om dit aan anderen te leren omdat ik dit wel zo gaaf werk vind! Je komt zo veel mensen tegen. Je doet zo veel ervaring op. Je kunt alle levenservaring en vakkennis die je hebt toepassen. Je kunt mensen echt helpen. En je kunt snel met je eigen bedrijf in je levensonderhoud voorzien. En…. met die modellen van mij, daarmee kun je heel snel een professionele behandelaar worden met kennis, kunde en ervaring. De opleiding start en ik leid kleine groepen op. Iedereen die het wil komt aan het werk als Stoelmasseur. Er is veel werk.

Ik blijf zelf 10 jaar lang gemiddeld 3 dagen per week als stoelmasseur werken. Op een gegeven moment besluit het bedrijf dat het niet meer nodig is. Ik verlies van de een op de andere dag mijn vaste opdrachten. Mijn bedrijf is failliet….. Ondertussen is mijn opleiding gegroeid van een eenjarige opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur tot een 4 jarige opleiding tot een erkende Shiatsu Therapeut. Het is super klein, een handvol studenten per jaar. Maar het is klaar. Alles is rond. En ik besluit helemaal ervoor te gaan. Ik leen geld van UWV en ga alles op alles zetten om een Opleidingsinstituut op te zetten waar ik van kan leven (ben kostwinnaar en een alleenstaande moeder). Het is 2011…. En the rest is history! Een paar jaar later heb ik alles afbetaald en is het Opleidingsinstituut groeiende. En ik kan ervan leven.

Het Opleidingsinstituut Hands On Tao is ondertussen een van de belangrijke Shiatsuopleidingen van Nederland. De opleiding tot Shiatsu Stoelmasseur bestaat nog steeds. En de 4 jarige opleiding tot Shiatsu Therapeut ook.”

Wil je ook meedoen?? Lees dan verder over onze opleidingen!