Intuïtie wijst de richting, kennis verlicht de weg

INTUÏTIE WIJST DE RICHTING, KENNIS VERLICHT DE WEG

DE 5 STAPPEN BIJ HET BEGELEIDEN VAN EMOTIONELE PROCESSEN TIJDENS EEN BEHANDELING

Tijdens een shiatsubehandeling gebeurt het regelmatig dat een cliënt in een emotioneel proces terechtkomt. De cliënt voelt bijvoorbeeld diep verdriet opkomen en gaat huilen. Of hij loopt tegen een weerstand aan en voelt zich verloren.
Wat kun je als behandelaar doen om de cliënt te begeleiden tijdens een emotioneel proces?

Stap 1: Je lichaam vertelt je waar je bent

Het ondersteunen van het proces van je cliënt begint met het in contact staan met jezelf.

In shiatsu is ons startpunt altijd: aandacht in de Hara. In de praktijk betekent dit dat je hele lichaam, elke cel er van, betrokken is bij alles wat je doet. Je líchaam doet het.

Wanneer je cliënt tijdens de behandeling in een emotioneel proces terechtkomt, is het eerste wat je doet: met volle aandacht aanwezig zijn in je eigen lichaam. Wat neem je waar binnen in jezelf? Voel jezelf! Wees bewust van jezelf! Want als je niet weet waar je bent is het moeilijk navigeren.

Stap 2: Intuïtie wijst je de richting

Als je in contact staat met je eigen lichaamsgevoelens kun je waarnemend observeren welke kant op je intuïtie je stuurt.

Waar wordt je aandacht naar toe getrokken? Word je bewogen om iets te zeggen? Een vraag te stellen? Je hand ergens op te leggen? Een bepaalde handgreep uit te voeren? Als je aanwezig bent in je lichaam zal je intuïtie, je innerlijke weten, je de richting wijzen die je op kunt met de behandeling. Zet je aandacht op scherp en volg je intuïtie.

Stap 3: Kennis verlicht de weg

Als je alleen je intuïtie volgt kom je makkelijk in een onoverzichtelijk gevoel terecht, alsof je in het donker loopt. Je komt vooruit, maar je voelt je onzeker. Als je met je kennis je handelen kunt ondersteunen voel je je zekerder. De weg wordt verlicht.

Voorbeeld: je intuïtie brengt je er naar toe om schuddend te behandelen. Je weet vanuit je kennis dat schudden bij element Hout hoort. Wanneer je hiervan bewust bent opent er een scala aan mogelijkheden die je kunt gaan doen om element Hout te ondersteunen: gewrichtsmanipulaties, strekkingen, lichaamswerk met spannen en ontspannen, galblaas en lever meridiaan behandelen.

Het gevaar is dat je in je hoofd gaat zitten en het contact met je lichaamsgevoelens en je intuïtie verliest. Je kunt dan ook alleen de kennis toepassen die als het ware in je lichaam gezakt is, zodat je het kunt ophalen zonder het contact met de rest te verliezen. Samenwerking tussen hoofd, hart en Hara!

Stap 4: Je cliënt helpt je stap voor stap vooruit

Door je lichaamsbewustzijn blijf je aanwezig in het nu. Door je intuïtie word je een kant op gestuurd. Door je kennis weet je wat je doet en waarom. Nu gaat het er om om de behandeling stap voor stap te laten ontstaan terwijl je in contact staat met de ervaring van de cliënt.

Voorbeeld: De cliënt geeft aan dat zij opeens bewust wordt van een tinteling in haar voeten. Je gaat naar de voeten en pakt punt Nier 1 aan twee kanten vast. Je ziet dat de ademhaling zich verdiept. De cliënt geeft aan dat er zich iets in het borstgebied roert. Je blijft de voeten vasthouden en zo van afstand steun geven aan het borstgebied. Tranen lopen langs de wangen van de cliënt. Een gevoel van opluchting en ontspanning volgt. Je gaat naast de cliënt zitten en legt een hand op de buik, de andere op het borstbeen. Je voelt energie stromen. Er is een gevoel van diep contact en ontroering.

Vraag jezelf steeds af: wat is de volgende stap. Als je merkt dat een stap niet goed valt, neem een stap terug. Wees niet bang om te wachten totdat de cliënt je een nieuwe aanwijzing geeft of je zelf een impuls voelt om een nieuwe stap te zetten. Wees aandachtig en attent.

Stap 5: Ontspanning en loslaten zorgen dat je niet te ver gaat

Als behandelaar kun je te ver gaan uit onzekerheid of angst. Ontspanning zorgt dat je op tijd durft te stoppen.

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om de pijn van je cliënt te aanschouwen en daardoor de verantwoordelijkheid daarvoor naar je toe trekt. Het kan zijn dat je er op uit bent om zo veel mogelijk te doen om de cliënt  vooral waar voor het geld te geven.

Door te ontspannen en los te laten en dat wat er is er te laten zijn zoals het is (ook wanneer je je onzeker voelt of niet weet wat te doen) laat je het proces zich zo vrij mogelijk ontvouwen. Minder is vaak meer; door te ontspannen durf je ook NIET te doen. Shiatsu is ontspannen in het Zijn.

JAANA

Ps. Vind je het werken met emotionele processen interessant? Kom de opleiding Shiatsu Stoelmassage volgen! Bij onze manier van werken worden emoties altijd meegenomen: we benaderen de ander vanuit het lijf, maar gaan altijd uit van samenhang tussen lichaam en geest. Het gevolg is een veilige, diepgaande en inspirerende manier van behandelen in creatieve vrijheid en met een duidelijke, heldere, makkelijk toe te passen kader. Lees meer over de opleiding: https://handsontao.nl/opleiding-stoelmassage/

En als je interesse hebt, kom vooral naar de Open Dag! Klik HIER voor meer info over de open dag.

Showing 4 comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.