In 5 stappen naar huis

IN 5 STAPPEN NAAR HUIS

In het noorden van Finland wonen de Lapse mensen, de Sami. Traditioneel dwalen de Sami achter de rendieren aan over de oneindige vlaktes van Lapland. Zij “dwalen” en begrijpen niet wat “verdwalen” betekent. Heel verwonderd vragen ze aan de zuidelingen: “Als je niet weet waar je bent, waarom ga je dan niet gewoon naar huis?”

Tijdens onze Shiatsu Intensive in Finland in de zomer van 2019 was dat ons motto: “When you get lost, just go home!”

SHIATSU ALS EEN LEVENSVERANDEREND PAD

Het leren van Shiatsu is een soort “spiritueel pad”. Ook al heeft het niets met religie of geloof te maken, toch brengt het beoefenen en leren ervan spirituele/geestelijke ontwikkeling met zich mee. Het beoefenen ervan vraagt een bepaalde innerlijke houding van je.  En dat veroorzaakt als vanzelf een bepaalde innerlijke ontwikkeling.

Shiatsu is een weg naar binnen.  Het brengt aanwezigheid, (lichaams) bewustwording, emotionele ontwikkeling en zelfkennis met zich mee.

De spirituele weg die bij Shiatsu hoort is gebaseerd op en geïnspireerd door Taoïsme. Taoïsme is geen religie, het is een levensbeschouwing. “Een Taoïst leeft een simpel leven en doet zijn of haar oefeningen.” De religie die vanuit dezelfde levensvisie als Taoïsme ontstaat is Boedhisme. Maar Shiatsu is niet Boedhistisch. Wel Taoïstisch.

Je hoeft zeker niet religieus te zijn om Shiatsu te beoefenen. Wat wel nodig is, is interesse in innerlijke verstilling en in zelfonderzoek. Interesse in het onderzoeken van de “innerlijke wereld” naast de “uiterlijke wereld”. Interesse in om terug te leren keren naar je “innerlijke huis”, je Hara.

TERUG NAAR HUIS IN 5 STAPPEN

Als je Shiatsu leert, leer je contact te maken met jezelf, met de ruimte om je heen en met het veld tussen jou en de ander. Je leert je intuïtie te vertrouwen en je gevoel te volgen. Je leert steeds terug te keren naar je centrum. Als je even niet weet wat te doen keer je terug naar binnen. Je zoekt de verstilling op. Je “gaat naar huis”. Je gaat “naar je Hara”.

Hier een eenvoudige oefening om “terug te keren naar de Hara”.

Stap 1

Sluit je ogen

Stap 2

Voel waar de meeste aandacht zit: meestal is dat het hoofd en zit de minste aandacht bij de buik

Stap 3

Stel nu een pyramide voor, met de bodem bij je hoofd en de punt bij je buik

Stap 4

Draai de pyramide om: de bodem bij je buik en de punt bij je hoofd

Stap 5

Klaar

GEWOON

Voor ons is het moeilijk om voor te stellen dat een Sami man of vrouw gewoon “naar huis gaat” als die niet weet waar die precies is, voor een Sami is het iets heel gewoons. Hetzelfde in Shiatsu. Als je het nog niet kent lijkt het een rare zin: “ga naar je Hara”. Hoe dan? Maar als je eenmaal een Shiatsu beoefenaar bent, is het iets heel gewoons. Als je het even niet meer weet, ga je terug naar de Hara. Gewoon.

Lieve groeten,

JAANA

Ps. Bestel op de website de video: “De oefening die geen tijd kost maar wel je leven verandert”; die video gaat over de ‘pyramide omdraaien’ oefening. Bestel het HIER.

Showing 2 comments
 • Marion Hummel-Steenhuis
  Beantwoorden

  Heerlijk weer even de 5 stappen te doorlopen. Simpel en het werkt meteen😃 Mooi verhaal ook van je terugkomst uit Finland. Dank voor het delen. Liefs van Marion

  • Jaana
   Beantwoorden

   Dank je! Leuk om van je te horen!! Kom je weer een keer lessen?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.